Connect with us

регион

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

Српските компании со слични проблеми како и македонските

објавено

на

Во текот на изминатата година, српската економија забележала низа позитивни резултати, од бројот на новоосновани компании до финансиските показатели, но како и во претходните години, достапноста на финансирање и недостатокот на квалификуван кадар ги оптоварува микро, малите и средните компании, покажува истражувањето спроведено на 1.000 деловни субјекти.

Во текот на изминатата година, српската економија забележала низа позитивни резултати, од бројот на новоосновани компании до финансиските показатели, но како и во претходните години, достапноста на финансирање и недостатокот на квалификуван кадар ги оптоварува микро, малите и средните компании, рече Марко Чадеж, претседател на Стопанската комора на Србија (СКС).

На презентацијата на „Истражување на 1.000 компании за 2023“ во СКС, Чадеж истакна дека е многу важно што претприемачите сакаат да кажат од година во година преку оваа Анкета, која е фокусирана на малите и средни компании, пренесуваат српските медиуми.

Микро, малите и средните компании се најбројните деловни субјекти во Србија и играат витална улога во економскиот развој на земјата, со значаен придонес за вработувањето, иновациите и економскиот раст.

Пламена Халачева, заменик-шеф на Делегацијата на ЕУ во Србија, рече: „Анкетата на 1000 компании е  корисна проценка на малите и средни претпријатија за деловното опкружување во Србија. Овогодишните наоди укажуваат на многу позитивни движења, но и на области каде сѐ уште се потребни реформи. ЕУ ќе продолжи да поддржува ефикасни механизми за консултации меѓу српскиот јавен и приватниот сектор со цел да се идентификуваат клучните реформи во деловното опкружување.“

Добри и лоши работи

„Деловните луѓе немаат достапност на финансии, а повеќето микро и мали бизниси се финансираат главно од сопствени средства, па сè уште имаат проблем да добијат финансиски производи, особено во последната година кога парите никогаш не биле поскапи во последните 15 до 20 години“, вели претседателот на Стопанската комора на Србија, Марко Чадеж.

Инаку, во периодот октомври – ноември 2023 година, истражувањето е спроведено на примерок од 1.047 компании и претприемачи од страна на адвокатската канцеларија СОГ и агенцијата ИПСОС. Тоа е составен дел од проектот на Светска банка и Делегацијата на Европската Унија во Србија „ЕУ за подобро деловно опкружување – EU4BE“, чија цел е подобрување на конкурентноста.

„Можеме да зборуваме за многу позитивни работи што се случија во изминатата година, како што е растот на бројот на нови компании и претприемачи. Посебно охрабруваат подобрувањето на финансиските резултати на економијата. Сепак, некои работи кои можат да бидат подобри се повторуваат од година во година. Деловните луѓе немаат достапност на финансии, а повеќето микро и мали бизниси се финансираат главно од сопствени средства, па сè уште имаат проблем да добијат финансиски производи, особено во последната година кога парите никогаш не биле поскапи во последните 15 до 20 години“, рече Чадеж.

Претседателот на СКС посочува дека анкетата ја истакнала темата која со години се повторува, а тоа е недостигот од квалификуван кадар и работна сила.

Тој вели дека ресорните министерства прифаќаат иницијативи кои доаѓаат од економијата и дека Владата на Србија никогаш не прифатила повеќе иницијативи како минатата година, 74 отсто прифатени иницијативи од економијата.

„Тоа го потврдуваат макроекономските податоци, како и податоците на компаниите. Мора да работиме, а тоа се гледа и од Анкетата, на изнаоѓање алтернативни форми на финансирање и микрофинансирање, особено за малите и средни претпријатија. Многу е направено, но ни претстои уште многу работа“, изјави Чадеж.

Тој вели дека преку соработка со Министерството за економија се подготвуваат нови предлози за подобрување на програмите наменети за поддршка на стопанството.

„Некои програми низ годините се покажаа како многу добри, како што е поддршката за набавка на опрема, а некои се покомплицирани отколку што треба и таму можеме многу да направиме. Добро е што Министерството сака да ги слушне нашите предлози“, вели првиот човек на СКС.

Тој посочува дека во изминатите осум години СКС работи на воведување на претприемништвото во образовниот систем на Србија преку дуално образование.

Анкетата ја истакнала и темата која со години се повторува, а тоа е недостигот од квалификуван кадар и работна сила во Србија.

Зелена транзиција и дигитална трансформација

Чадеж  додава и дека предизвиците се зелената транзиција и дигиталната трансформација и затоа СКС го основа Центарот за одржлив бизнис каде што претприемачите можат да добијат совети и поддршка кога станува збор за новите регулативи на ЕУ за извозниците и добавувачите. Тој наведува дека на стопанството му се достапни услугите на Центарот за дигитална трансформација (ЦДТ), низ кој во изминатите шест години поминале повеќе од 6.000 компании.

Тој вели дека СКС продолжува да развива нови услуги за дигитализација на работењето на компаниите, како што се BizChat, првиот дигитален асистент во регионот и еден од првите во Европа наменет за бизнис заедницата и новата дигитална платформа „Inovers“ за поврзување на компании, стартапи, научни и истражувачки институции и академски заедници.

Некои резултати од истражувањето укажуваат и на потребата од понатамошен развој на регулаторната рамка и отстранување на пречките за развојот на електронската трговија.

„Владата на Република Србија внимателно ги анализира резултатите од ова и слични истражувања во обид да понуди регулаторни решенија кои ќе дадат силен поттик за развојот на овој сегмент од пазарот, со целосна правна заштита на давателите на услуги и на потрошувачите“, изјави Томислав Момировиќ, министер за трговија во Владата на Србија.

Министерот за економија, Слободан Цветковиќ, истакна дека важен параметар, кога се гледа нивното деловно опкружување, е тоа што Србија е составен дел од регионот и Европа, истакнувајќи дека “тие практично, условно кажано, се составен дел од Европската Унија, како и дека ги усогласуваат нивните регулативи со клучните принципи на ЕУ за одржлив економски раст.“

економија6 часа ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија5 дена ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија6 дена ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија6 дена ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

македонија6 дена ago

Зелена иднина за секое дете

економија6 дена ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%