Connect with us

македонија

Меѓународна Конференција за ладилна техника и топлински пумпи на природни ладилни флуиди се одржа во Охрид

објавено

на

На конференцијата во организација на Машинскиот факултет од Скопје во соработка со Меѓународниот инвститут за ладење, земаа учество над 150 учесници, врвни експерти во својата област од светски познати компании, факултети, институти, здруженија и асоцијации од повеќе од 35 земји од светот.

Од 27-29.04.2023 во Охрид, Машински факултет – Скопје, во соработка со Меѓународниот Институт за Ладење (International Institut of Refrigeration – Paris), по 10-ти пат ја организираше Меѓународната конференција за ладилна техника и топлински пумпи на природни ладилни флуиди “Ammonia and C02 Refrigeration Technologies”.

На конференцијата земаа учество над 150 учесници, врвни експерти во својата област од светски познати компании, факултети, институти, здруженија и асоцијации од повеќе од 35 земји од светот. Презентирани беа 40 труда на различни технологии за ладење, греење и климатизација на индустриски и комерцијални објекти, системи кои користат амонијак и CO2 како природни ладилни флуди.  Конференцијата која траеше два дена беше отворена од претседателот на организациониот одбор проф. д-р Ристо Цицонков од Машински Факултет Скопје кој даде ретроспектива на сите претходни десет конференции, која беше идејата за оваа конференција во Македонија и како ладењето, греењето и климатизацијата со природни ладилни флуиди е актуелно како никогаш претходно. 

Во областа на ладење, греење и климатизација се случуваат големи промени поради проблемите со глобалното затоплување (климатски промени) и штетното дејство врз озонската обвивка. Интензивно се работи на усовршување на постоечките и развој на нови технологии со посебен акцент на енергетската ефикасност.

На оваа конференција беа презентирани трудови од најновите истражувања и примени во праксата. Се разменија голем број на искуства и се согледаа можности за трансфер на технологии во областа на ладење, греење и климатизација.

Македонија овие три дена беше центар на светската јавност која работи на полето на ладење, греење и климатизација и многу странски агенции ги пренесоа предавањата и најновите технологии кои беа презентирани во Охрид.  

веб страна на конференцијата

https://www.mf.ukim.edu.mk/web_ohrid2023/ohrid-2023.html

македонија22 часа ago

Реализирани повеќе заеднички хуманитарни активности на „Алкалоид“ и на Црвен крст на Град Скопје

економија2 дена ago

Преку 800 гости на корпорацискиот прием на Фероинвест и Брако

македонија3 дена ago

Анѓушев на одбележувањето 20 години Фероинвест и Брако: Потребно е обединување на бизнисите, силни партнерства и градење кадри!

македонија4 дена ago

Даниел Јанчевски, специјалист за е-commerce во Иуте кредит: Имплементираме напредни дигитални решенија за електронска трговија, со цел да им го олесниме секојдневието на купувачите и на локалните трговци

банки4 дена ago

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

банки5 дена ago

ЕБОР одобри 9 милиони евра за поддршка на млади претприемачи и „зелени“ инвестиции, кредитите ќе се одобруваат преку ПроКредит Банка

економија6 дена ago

Фероинвест и Брако денеска прославуваат 20-годишен јубилеј

македонија7 дена ago

Живко Мукаетов избран за нов член на Одборот на директори на Американската стопанска комора

економија1 недела ago

Одобрени  50 милиони евра од Банката за развој на Советот на Европа (ЦЕБ) за поддршка на македонските компании преку Развојната банка

банки1 недела ago

ПроКредит Групацијата постигна добри резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

македонија4 дена ago

Даниел Јанчевски, специјалист за е-commerce во Иуте кредит: Имплементираме напредни дигитални решенија за електронска трговија, со цел да им го олесниме секојдневието на купувачите и на локалните трговци

економија6 дена ago

Фероинвест и Брако денеска прославуваат 20-годишен јубилеј

економија1 недела ago

Одобрени  50 милиони евра од Банката за развој на Советот на Европа (ЦЕБ) за поддршка на македонските компании преку Развојната банка

македонија1 недела ago

Јубилејни часовници за работниците по повод 20 години од Брако и Фероинвест

банки1 недела ago

ПроКредит Групацијата постигна добри резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

македонија7 дена ago

Живко Мукаетов избран за нов член на Одборот на директори на Американската стопанска комора

банки4 дена ago

Личниот пристап кон клиентите е клучен за градење доверба

банки5 дена ago

ЕБОР одобри 9 милиони евра за поддршка на млади претприемачи и „зелени“ инвестиции, кредитите ќе се одобруваат преку ПроКредит Банка

македонија3 дена ago

Анѓушев на одбележувањето 20 години Фероинвест и Брако: Потребно е обединување на бизнисите, силни партнерства и градење кадри!

економија2 дена ago

Преку 800 гости на корпорацискиот прием на Фероинвест и Брако