Connect with us

интервју

Миха Мацини: Ако ги елиминирате способните соработници за да се опкружите со ласкавци  – пропаѓате!

Миха Мацини, писател, сценарист, режисер, антрополог

објавено

на

Разговорот со еден од најпознатите словенечки и европски автори, д-р Миха Мацини го водиме во време на силни општествени потреси – од војната во Украина, преку глобалните закани за демократијата, па сè до  предизвикот на граѓанинот да биде вистински информиран во време на информациска хистерија.

Мацини смета дека вистинските демократии се изградени врз информации, дебата и судир на различни мислења. Но, лидерите, во желбата  да останат на власт ги елиминираат способните соработници, плашејќи се да не ги загрозат, а се опкружуваат со опортунисти и ласкавци кои само им велат „да“.

„Така и пропаѓаат“ вели тој.

Г. Мацини, голем дел од Вашето творештво се однесува на објаснување на човековата природа којашто просто инклинира кон бегство од реалноста. Ако човекот е конструиран на таков начин што секогаш ја избира слатката лага наместо горчливата вистина, тогаш каде е воопшто реалноста… во општествата, во информациските системи и во самите лични животи? Како да се дефинира реалноста?

Во 1763 година Семјуел Џонсон и бискупот Беркли (Џорџ Беркли, н.з) дебатираа за реалноста. Беркли тврдеше дека сè постои во умот и дека тоа важи за секоја работа во универзумот. Џонсон тогаш клоца во камен со сета сила, извикувајќи: „Вака побивам“, сакајќи да го докаже постоењето на реалноста.

Накратко, реалноста боли.

Може да се обидете да се држите до реалноста со отворени очи и постојано да ве повредува по малку или можете повеќе да сакате да не гледате и да ослепите одеднаш, одеднаш многу да се повредите.

Во овој момент има многу луѓе надвор од Украина кои велат дека војната не постои, дека сето тоа е фотошоп и актери итн.

Ова им помага да го намалат стравот.

Но, и кога сите би го вртеле погледот настрана цело време, бомбите порано или подоцна би почнале да паѓаат и врз нивните глави.

Сите сме некаде на Гаусовата крива помеѓу ескапизмот и тврдиот реализам, тајната на животот е да не се оди во крајности. Ескапизмот можеби е сладок, но нè претвора во корисни идиоти, додека тешкиот реализам не се разликува многу од клиничката депресија.

Војната во Украина предизвика паника и страв низ Европа – малкумина веруваа дека такво варварство е возможно во 21 век. Луѓето се исплашени. И кога ќе се соочат со емоции како што се страв и неизвесност, тие всушност имаат тенденција да се групираат. Дури и либералите…

Но, ова групирање е и плодна почва за сеење на дезинформации.

Во првата недела по руската инвазија го проверив словенечкиот дел на Фејсбук. Си го кршев свесно „балонот“ во којшто сум и читав постови на повеќе од 1000 луѓе неколку дена по ред. Прво: оние кои беа анти-ваксери станаа обожаватели на Путин. Оние кои не веруваа дека вирусот постои, сега не веруваат дека се води војна. итн. Видов дека студиите од многу други земји го потврдија истото.

Кога групата верува во нешто, тешко дека можеме да ја премислиме – затоа што тоа би значело напуштање на групата. Ако групата се префрли од антиваксерство на обожување на Путин, ние ја следиме. Игнорирањето на реалноста нè смирува. Тоа што сме во група уште повеќе не’ смирува. Верувањето е дел од нашиот емоционален мозочен систем, а не од рационалниот. Никогаш не треба да го заборавиме ова.

Кликбајтот ќе го уништи светот

Велите дека самиот концепт на медиумите се заснова на тоа што лошите вести природно оставаат поголема трага и ефект кај луѓето. Тоа е факт. Нема голема медиумска приказна, ниту пак досега имало награда за известување за големо достигнување на човештвото, нешто добро, некаква успешна приказна. Напротив, се бара корупција, скандали, конфликти, крв …Точно е дека одговорноста на медиумите е да се грижат за јавниот интерес и да откриваат злоупотреби, но игнорирањето на позитивните примери не е ли подеднакво бегство од реалноста преку создавање на пострашна слика? Дали постои јавен интерес да се истакне на она што е успешно и добро?

Амигдалата е дел од нашиот мозок кој ја скенира околината за опасност. Без него долго време  бевме изумрени.

Нашите предци шетаа по преријата и повремено амигдалата скокаше во акција: Лав! Змија!

Во медиумите, секоја вест се обидува да биде лав или змија за да ја поттикне нашата амигдала. Тоа е брз начин да го привлечете нашето внимание.

Проблемот е што не сме биле изградени за толку многу лавови и тигри цело време.

Сосема сум сигурен дека медиумскиот зависник денес добива повеќе лоши вести во еден ден отколку што некој во средниот век ги добил во својот живот. Нашиот мозок е преоптоварен со страв и не е ни чудо што многу луѓе избираат да го прекинат контактот со реалноста.

Една добра вест мора да биде пет пати посилна за да привлече исто внимание како и лошата. Дури и ако гледаме многу добри работи што се случуваат насекаде околу нас, лошите работи се лепат во нашиот мозок. Вака сме изградени.

Но, секогаш можеме свесно и рационално да застанеме на добрата вест и да уживаме во неа. Всушност, добро е да се присилувате да го правите тоа и да набљудувате, а не само да го оставите да помине и да размислува за лошото.

И зошто ни се потребни добри вести? Затоа што сме изградени да следиме пример. И ако гледаме само лоши примери насекаде околу нас, ќе ги следиме лошите.

Во време на експанзија на интернет и социјални медиуми, се чини дека ова станува уште поважно. Ќе споменам една Ваша реченица: „Кликбајтот ќе го уништи светот!“ Дали?

Напорно се работи за да се успее во тоа. Замислувам некои програмери во раните денови на интернетот, како џвакаат со нивните чоколадни стапчиња или парчиња пица и дискутираат како треба да знаат кои вести се поважни?

Кој филм или книга е подобар? И одеднаш некој доби светла идеја: оној со повеќе кликови.

Во тој момент влеговме во култура каде што е важен бројот на кликови. Целосно е инфантилно, како во градинка, кога децата бројат кој има повеќе „пријатели“ – да, Фејсбук се базира на ова.

Возрасните може да се разликуваат помеѓу квалитетот и квантитетот и знаат дека првото и второто ретко кога се среќаваат.

Ако кликовите се главен критериум, тогаш лошите вести ќе процветаат и ќе бидат кажани на најврескачки начин. Сè ќе биде само една голема катастрофа, нездрава храна без добри калории.

Оваа култура на „брза храна“ не е присутна само во медиумите, туку и во литературата. Вие сте писател. Како ја гледате литературата денес?

Минатата година завршив нефикциска книга за врските раскажани од сосема интересна гледна точка. Ја испратив електронската пошта со барањето до американскиот агент и тој не побара да го прочита ракописот, туку бизнис и маркетинг планот (ова е документ каде што наведуваш колку следбеници имаш на социјалните мрежи, колку влијателни лица те поддржуваат итн.).

Решив и направив чуден експеримент. Испратив 227 меилови за барање и сите, повторувам СИТЕ, од агентите побараа деловен и маркетинг план. Никој повеќе не го чита ракописот, сите само се распрашува за бројот на кликови. Замисли го тоа!

Разликата помеѓу „да се има“ и „да се биде“

Фокусот на индивидуализмот, каде човекот е претставен како центар на Универзумот, веројатно е еден од клучните постулати во денешно време. Како да се создадат силни општества ако модерниот, либерален човек не верува во концептот на групата?

Ја ставив следната реченица во устата на хероината од мојот роман „Избришана“: Лесно е да мислиш дека си центарот на универзумот кога работите одат добро. Но, кога ќе се случат „с..ња“ сфаќаш колку ти требаат другите.

Потрошувачкото општество е изградено врз идејата дека вие, потрошувачот, сте надарени со божествени моќи и бидејќи длабоко во себе знаете дека тоа не е вистина, имате тенденција да купувате сè за што не сте целосно сигурни дека ви треба.

А тоа е многу купување!

Од совети за речиси сè (како да спиеме, како да се разбудиме, како да појадуваме, како да …) до секакви предмети што ќе нè одржуваат, наместо вистински човечки односи, од кои се плашиме.

Првиот чекор е да бидете доволно силни за да признаете дека едноставно не можете да купите сè. Потоа да се сфати разликата меѓу битието и имањето. Можете да купите лажна диплома и ја имате. Но, само ако сте се посветиле на знаење, на совладување на нешто, тогаш вие сте вистински мајсторот.

Во западниот свет, секојдневно голтаме огромни количини на витамини и на други додатоци во исхраната. Пред некој ден прочитав наслов дека мора да има нешто во вијаграта затоа што мажите што ја земаат имаат тенденција да живеат подолго. И сега многу мажи сигурно ќе земаат вијагра седејќи сами пред телевизор, ама знаете што –  нема да живеат подолго.

Затоа што за тоа потребна е добра и вистинска врска за да ви помогне да живеете подолго и подобро. Вијаграта е само спореден ефект кој може да ви помогне повеќе да уживате во врската. Ама тоа е само средство за цел, а не и цел.

Промоцијата на индивидуализмот секако доаѓа до границата каде што се среќава со нарцизмот. Ја изгубивме ли емпатијата попатно?

Нарцизмот е во пораст. Некои автори мислат дека сега има над 10% од популацијата со нарцисоидно растројство на личноста. Проверете го телефонскиот именик на вашиот телефон и замислете секој десетти да го има!

Во земјоделските општества луѓето имаат деца како работна сила. Колку повеќе, толку подобро. Преселувајќи се од селата во градовите, децата добија нова функција: тие сега се идеалното јас на родителите.

Ја знаете желбата: ние ги носиме децата во најдобрите училишта каде што мора да бидат совршени, потоа на балет, танцување, спортување, тие немаат ни минута да одвојат, тие ќе бидат одлични во сè што ние не сме.

Под ваков притисок, кутрите деца навистина мислат дека се мали богови, додека длабоко во себе се чувствуваат празно и изгубено – а тоа е дефиницијата за нарцисоидност.

Доналд Виникот има кажано дека родителите треба постојано да се потсетуваат себеси дека не мора да се совршени, туку доволно добри.

Колку убав совет.


Тенденцијата на политичките лидери е да се опкружуваат со луѓе кои им се восхитуваат и никогаш не се критични кон нив.

Велите дека ова е една од главните грешки – дури и царевите имале дворски шутеви кои им ја плескале вистината в лице.

Зборувавме за граѓаните и медиумите, но колку елитите се далеку од реалноста и кој треба да ја игра улогата на дворски шут во демократиите?

Најголемиот проблем на сите диктатори е што сакаат да создадат „среќно семејство“ околу себе. Па, добро, секој од нас го сака тоа.

Но, ако владеете со земјата и сите ви велат дека сте генијалец кој не може да згреши и дека вие можете да постигнете сè, наскоро ќе лебдите некаде во вселената, далеку од реалноста. Ова е многу опасно.

 И ако навистина сакате сите да ве фалат, тогаш мора да ангажирате луѓе кои се ласкавци и опортунисти и кои ќе ви кажуваат „да“, луѓе кои немаат талент и способност да ве загрозат.

Тоа значи дека наскоро ќе работите со сè полоши и полоши соработници. И затоа порано или подоцна ќе пропаднете.  

Демократијата се гради на дебата, на судир на различни ставови. А медиумите и вистинските информации се главната основа на таа дебата.

Ова е напорно, потребно е време, но на долг рок е вистински исправно. Не е розово, знам. Веројатно, не е многу добро познато: дури и Швајцарија имаше граѓанска војна во 1845 година (Сондербунд). Еве, изгледа дека тие многу добро го надминале тоа.


Кој е Миха Мацини?

Миха Мацини е моментално еден од најпопуларните словенечки писатели. Има објавено повеќе од 30 книги, преведени на 10 јазици. Неговите дела се застапени во многубројни антологии. Освен со проза, Мацини се занимава и со пишување на сценарија и режирање. Две од неговите сценарија за филм се наградени. Има магистратура за креативно пишување за филм и телевизија на Универзитетот во Шефилд, а докторат по антропологија на секојдневниот живот на Институтот за хуманитарни науки во Словенија. Член е на Европската филмска академија. Во издание на „Готен“ на македонски е објавен романот „Избришана“, во превод на Иванка Апостолова Баскар, а во издание на „Антолог“ објавена е неговата „Трошки“, во превод на Драгана Евтимова. Луцидноста, општествената критичност и духовитоста ги карактеризираат неговите книги.  

Оваа содржина ја изработи неделникот „Капитал“ во соработка со онлајн платформата www.respublica.edu.mk на Институтот за комуникациски студии, како дел од проектот „Поврзи ги точките: подобрени политики преку граѓанско учество“ што го финансира Британската амбасада во Скопје.

економија5 часа ago

Расте онлајн трговијата во Македонија, отворени нови 110 -продавници за 6 месеци

економија9 часа ago

Расте животното осигурување поврзано со инвестициски фондови – регулаторот ги задолжи осигурителите за поквалитетно информирање на клиентите

свет10 часа ago

Европските берзи во зелено денеска, на Волстрит се очекува повторно раст на акциите

економија1 ден ago

Колку е златото се’ уште безбедно прибежиште во турбулентни времиња?

економија1 ден ago

ЕБОР и Шпаркасе банка Македонија со нова кредитна линија за мали и средни бизниси

македонија4 дена ago

Македонија ги доби првите проценувачи со европски сертификат

свет5 дена ago

Денеска Путин ќе прогласи припојување на 15% украинска територија кон Русија

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Промените не треба само да се преживеат – треба да се напредува со нив

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Рекоа за…ризикот

македонија5 дена ago

Зошто е потребно знаење и вештини за големи податоци и бизнис аналитика?

македонија6 дена ago

Највисоки плати во ИТ бизнисот во Македонија имаат дизајнерите на игри – и до 230 илјади денари месечно

интервју5 дена ago

Орхан Муртезани, директор на МЕПСО: Нè очекува доста тешка зима на енергетски план, но правиме сè за граѓаните и фирмите полесно да ја поминат

македонија5 дена ago

Зошто е потребно знаење и вештини за големи податоци и бизнис аналитика?

економија5 дена ago

Светската економија пред рецесија, Европа особено загрозена

интервју5 дена ago

д-р Силвана Мојсовска и д-р Златко Ветеровски: Македонските  компании мора да се подготват за новата ЕУ регулатива околу увозот на јаглеродно – интензивни производи

економија5 дена ago

Во новите, посиромашни членки на ЕУ храната повеќе поскапува одошто во старите, богати

македонија5 дена ago

Ознаката за доверба поттикнува донации од бизниси и граѓани

регион5 дена ago

AM Best го потврди кредитниот рејтинг „A“ на Триглав групацијата со стабилна среднорочна прогноза

економија5 дена ago

Искусните програмери во Македонија заработуваат и преку 180.000 денари

економија5 дена ago

Конференција на Македонска берза: Како да се развива пазарот на капитал среде енергетски шокови и  можна рецесија