Connect with us

економија

Мукаетов дел од регионалниот Форум на менаџери: Постојаните инвестиции ќе ни помогнат да ја надминеме и оваа криза

објавено

на

Во своето обраќање на бизнис форумот во Белград, врзано со темата за економските движења низ призмата на геополитичките настани, енергетската криза и регионот, генералниот директор на Алкалоид, Живко Мукаетов, истакна дека на светот му претстои исклучително тежок период, особено откако глобалната здравствена криза доби и предзнак воена, а потоа и енергетска.

Бизнис-лидери од регионот, меѓу кои и Генералниот директор и Претседател на УО на „Алкалоид“, Живко Мукаетов, зедоа учество на Форумот на менаџери, кој се одржа на 18 октомври годинава во Белград.

Во рамките на овој еминентен бизнис-настан во организација на Српската асоцијација на менаџери – „САМ“, регионалните бизнис-лидери имаа свои излагања на теми од областа на економијата, енергетиката и прехранбената индустрија, трендовите во делот на менаџментот со човечките ресурси и работна сила, финансиските текови и претстојните предизвици на економски и бизнис-план од аспект на моменталните кризни текови. 

Во своето обраќање, врзано со темата за економските движења низ призмата на геополитичките настани, енергетската криза и регионот, Мукаетов истакна дека на светот му претстои исклучително тежок период, особено откако глобалната здравствена криза доби и предзнак воена, а потоа и енергетска. „Поскапувањето на енергенсите, транспортот, недостигот од суровини и амбалажа, неизвесноста во пласманот и достапноста на основните производи неминовно ќе се одразат на работењето на компаниите насекаде во регионот“, истакна Мукаетов.

На освртот околу вложувањата во услови на криза, кога компаниите вообичаено штедат на маркетинг и кратат инвестиции, Мукаетов изјави: „Во својата долга историја ‘Алкалоид’ надминал бројни кризи. Но, една од фактичките константи во сите 86 години од работењето на компанијата се инвестициите. Во последните 20-ина години нашите инвестиции интензивно ги насочивме кон следење на најновите трендови и достигнувања во фармацевтската индустрија, инвестирајќи над 200 милиони евра во нови капацитети, истражување и развој, опрема, лаборатории, технологија, софтвер и персонал. Историски гледано, во изминатите 2 децении, кои јасно беа обележани со разни кризни предзнаци, продажбите на ‘Алкалоид’ пораснаа од 53 милиони евра во 2005 година на 207,6 милиони евра во 2021 година. Инвестициите ги гледаме како пат кон нашиот раст и развој и планираме да останеме на тој пат”.

Околу актуелните состојби во регионот поврзани со т.н. одлив на мозоци, Мукаетов го потенцираше значењето на инвестирањето во човечкиот капитал. „Како столбови на економиите на нашите земји, треба да најдеме начини квалитетните луѓе да ги задржиме тука. Човечките ресурси отсекогаш биле во центарот на вниманието на Алкалоид и наш императив е да изградиме компанија каде луѓето ќе бидат задоволни и каде својот потенцијал ќе го вложат кон заеднички успех, бидејќи имиџот на секоја компанија, нејзините вредности и кредибилитет се одраз на организациската култура и луѓето пред сѐ“, изјави Мукаетов.

На овогодишниот „САМ – Форум на менаџери“ со свои видувања за економските текови во регионот имаа бројни истакнати менаџери на српски компании и еминентни економски аналитичари, а видеообраќања, покрај Мукаетов, имаа и Емил Тедески, генералниот извршен директор на „Атлантик груп“, и Дејан Турк, генерален директор на „А1“ за Србија и за Словенија.

Од овој тематски форум произлегоа бројни пораки, но и препораки во делот на неминовното дополнително приспособување на бизнисот кон специфичните потреби на пазарот, земајќи ги предвид и неговите ограничувања поттикнати од моменталните кризни текови. Енергетската ефикасност и одржливоста беа посочени како главен предуслов за одржување на конкурентноста на компаниите и за справување со предизвиците кои произлегуваат од глобалните опаѓачки трендови во економијата. Изнесувајќи ги тезите во рамките на своето говорење, Мукаетов поентираше дека тешките времиња бараат и тешки одлуки, охрабрувајќи дека, сепак, зад секој предизвик стојат можности.

Линк од целосната изјава овде:  https://youtu.be/63Fbba3QdOU

економија1 ден ago

Конференцијата на ПроКредит Банка и ЕБОР „Круг на нови можности“ за поддршка на младите претприемачи и жените во бизнисот

македонија2 дена ago

Живко Мукаетов прогласен за премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

економија3 дена ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

економија1 недела ago

Преку примери претставени еколошките и одржливите стандарди на комплексот „Гранд Скопје“ на Конференцијата за комерцијални недвижности

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија1 недела ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион1 недела ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија1 недела ago

Зелена иднина за секое дете

македонија1 недела ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

регион1 недела ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

економија1 недела ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

свет1 недела ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%