Connect with us

свет

Најдобрата работа во Америка (а и не само таму) е софтвер девелопер

објавено

на

Софтвер девелоперите стануваат се повеќе клучни за одржливиот раст и успехот на бизнисите во различни индустриски сектори.

Најдобрата работна позиција во Америка е софтвер девелопер, со годишна средна плата од 121.000 долари, релативно ниско ниво на стрес и здрав баланс помеѓу работата и приватниот живот. Ова се наодите на U.S. News and World Report , базирано врз податоци од федералното Биро за трудова статистика (BLS) и уште неколку извори за висината на платите во САД, меѓу кои и CareerBuilder.  Во правењето на листата на најдобри работни места биле земени предвид седум критериуми: проектиран број на работни места во следните 10 години; процентот на раст на бројот на работни места следните 10 години; средна плата; стапка на вработеност; изгледите за иднината; нивото на стрес; и балансот работа – приватен живот.

Софтвер девелоперите стануваат се повеќе клучни за одржливиот раст и успехот на бизнисите во различни индустриски сектори. BLS проектира раст во бројот на овие работни позиции за 25% до 2030 година.  Потребата од оваа професија расте затоа што расте бројот на продукти и услуги што се потпираат на софтверски решенија. Во САД, но и во многу други земји може да студирате 3-4 години на факултет за софтвер девелопер  или пак да одите на обуки што траат од 5-6 до 18 месеци, според Studydatascience.org.

“Без професионално искуство, аплицирањето за ваква позиција може да е предизвик. Софтверското инженерство бара специфични вештини. Треба да имате добро познавање на основните програмски јазици како C++, HTML, JavaScript, како и основно искуство во програмирање“, наведува веб порталот.  Софтвер девелоперите имаат слична работа со програмерите, но сепак постојат разлики: програмерот е ИТ специјалист што се фокусира на пишување софтверски кодови, т.н. кодирање, додека софтвер девелоперот е во принцип дизајнер или проект менаџер којшто исто така може да кодира. Тој всушност го  користи кодот за да испланира задачи што компјутерот ќе ги исполни со цел да ги задоволи потребите на корисниците.

Меѓутоа, како што пишува MarketWatch не е се’ розово околу оваа работна позиција. Освен високите квалификации и искуството, тука се и бескрајните часови поминати пред компјутер. Бидејќи најчесто работните ангажмани на девелоперите се врзани за проектни задачи, па не  се ретки и прекувремените работни часови,  како и бројните рокови.

Број 2 во категоријата „најдобра работа“ во САД е квалификуван медицински негувател (медицинска сестра/брат) со средна плата од 123.780 долари според BLS. На трето место е менаџер за здравствени услуги со 101.340 долари и лекарски асистент со 121.530 долари. И покрај, или можеби поради предизвиците изминативе три години, работните позиции во здравствената заштита продолжуваат да доминираат во рангирањата на „најдобрите работни места“. Натпросечно високите плати, ниската стапка на невработеност и сигурната иднина за најголемиот дел од овие позиции секако го рефлектираат тоа.

свет6 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија1 ден ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет4 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет4 дена ago

Пустината под вода

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават