Connect with us

свет

На вработените во Твитер не им „се гине“ за новиот газда: масовно си одат по ултиматот на Маск околу новото „хардкор“ темпо на работа

објавено

на

Канцелариите на компанијата се затворени до понеделник, а голем број вработени си даваат откази откако новиот сопственик Илон Маск им даде избор: или да прифатат „хардкор“ темпо на работа, или да си заминат.

Твитер ги информирал вработените дека канцелариите на компанијата ќе бидат привремено затворени, при што одлуката стапува веднаш на сила.

Според оваа одлука, канцелариите повторно ќе бидат отворени на 21-ви ноември а не се соопштува никакво образложение зошто таа е донесена.

Затворањето на канцелариите на компанијата доаѓа додека голем број вработени поднесуваат откази, откако новиот сопственик на Твитер, Илон Маск, кој го купи за 44 милијарди долари, побара од нив да се согласат да работат „прекувремено со висок интензитет“ или како што опиша тој, со „хардкор“ темпо, или да си заминат. Очигледно, голем дел од вработените на Твитер поднеле оставки бидејќи не ги прифаќаат новите услови на Маск.

Еден од вработените во Твитер кој дал оставка изјавил дека кога ќе се смири ситуацијата, во компанијата ќе останат помалку од 2 000 луѓе. Компанијата сега останала без цели одделенија за техничка поддршка. Дел од експертите предупредуваат дека без неопходните инженери, загрозена е и одржливоста на социјалната мрежа и постои опасност Твитер до понеделник да престане да функционира.

Претходно, Твитер соопшти дека ќе намали околу 50% од својот персонал. Пред најбогатиот човек на планета, познат и како тежок воркохолик, да ја преземе контролата на Твитер, во компанијата биле вработени околу 7,5 илјади луѓе. Маск делува дека не е воопшто загрижен за масовните откази со кои се соочува неговата компанија , објавувајќи на Твитер дека: „најдoбрите луѓе ќе останат“.

економија21 час ago

Се возобнови Клубот на одговорни бизниси

start up6 дена ago

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор

технологии / компании6 дена ago

Вештачката интелигенција носи нови промени

регион6 дена ago

ЕУ го избегна првиот куршум од Путин, но сè уште е жедна за евтин гас

македонија6 дена ago

„Вештини за успех“ на Пивара Скопје за полесно вработување на младите

македонија6 дена ago

Фондацијата Телеком за Македонија и УНИЦЕФсо младинска кампања за безбеден интернет

интервју6 дена ago

Горан Паунов: Лидери сме на пазарот за фотоволтаични  решенија по системот “клуч на рака“

економија6 дена ago

Компанијата Пантелеон ГС расте брзо, но и враќа кон заедницата

економија6 дена ago

Владата ќе „гони“ залетани трговци

интервју6 дена ago

Иван Штериев: Берзата може да се вклучи и во сегментот на пазарот на државни хартии од вредност

интервју6 дена ago

Горан Паунов: Лидери сме на пазарот за фотоволтаични  решенија по системот “клуч на рака“

интервју6 дена ago

Иван Штериев: Берзата може да се вклучи и во сегментот на пазарот на државни хартии од вредност

економија6 дена ago

Компанијата Пантелеон ГС расте брзо, но и враќа кон заедницата

македонија6 дена ago

„Вештини за успех“ на Пивара Скопје за полесно вработување на младите

економија6 дена ago

Владата ќе „гони“ залетани трговци

македонија6 дена ago

Фондацијата Телеком за Македонија и УНИЦЕФсо младинска кампања за безбеден интернет

регион6 дена ago

ЕУ го избегна првиот куршум од Путин, но сè уште е жедна за евтин гас

свет6 дена ago

Како Тесла и Кинезите им го украдоа шоуто на германските брендови

технологии / компании6 дена ago

Вештачката интелигенција носи нови промени

start up6 дена ago

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор