Connect with us

свет

На Германија очајно ѝ требаат работници – буквално за се’

објавено

на

За да се пополнат актуелните дупки на пазарот на трудот, би требало годишно да доаѓаат и да останат во Германија околу 400 илјади доселеници.

Без разлика дали се работи за индустрија, болници или занаети – недостигот на работна сила е се’ поголем проблем во Германија. Доаѓањето на работници од странство не функционира како што се замислувало. Сега треба да се реформира Законот за имиграција, пишува Дојче веле.

Се откажуваат возови поради тоа што нема машиновозачи. На аеродромите се трупаат куфери бидејќи нема персонал што ќе ги истовари. На  аеродромските безбедносни контроли  расте гневот на патниците кои поради тоа што со часови чекаат да поминат контрола  испуштаат летови.  Градинките не примаат деца бидејќи нема доволно воспитувачки.

Истражувањето на Германската трговска и индустриска комора, која ги застапува интересите на неколку милиони компании од индустријата, трговијата и услужните дејности, покажува дека 56% од нив се жалат на недостаток на работници и ова го опишуваат како еден од најголемите деловни ризици.

Агенцијата за вработување наведува дека во моментов има тесни грла кај 148 бранши, а се набљудуваат уште 122 бранши. На пример, на еден старечки дом во просек му требаат до осум месеци да најде негувателка, а на градежните фирми им требаат околу шест месеци за да најдат работници за нискоградба. Во цела Германија има огласено над 1,7 милиони слободни работни места.

За да се пополнат актуелните дупки на пазарот на трудот, би требало годишно да доаѓаат и да останат во Германија околу 400 илјади доселеници. Лица од т.н.трети држави надвор од ЕУ. Од 2012 академските стручни сили може преку т.н. сина карта да дојдат во Германија. Во 2020 на сила е и Законот за доселување на стручна работна сила во кој се вклучени и  неакадемски професии.  Но, законот не ги донесе посакуваните ефекти и не само затоа што мали и средни претпријатија и натаму имаат проблеми да вработат странци. Во 2020 дошле 30.000 лица како стручна сила во земјата, но 20.000 други ја напуштиле.  Истражувачот на пазарот на трудот, Брикер, зборува за „разочарување”.

Сојузната влада сака да го реформира законот и во септември да ги поднесе првите темели за реформата. Во тоа е вклучено и  отворање на пазарот за работници  кои имаат договор за работа, но не и призната диплома во земјата. Тоа го најавија министерката за внатрешни работи Ненси Фезер и министерот за труд, Хубертус Хајл. Признавање на дипломата би можело да се направи и подоцна со помош на германскиот работодавач. 

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават