Connect with us

свет

На менаџерите за управување со ризици најважни им се кибернетичките ризици, а генеративната вештачка интелигенција им е прилика

Истражување на PwC

објавено

на

Повеќе од 3.900 директори и лидери одговорни за управување со ризик, кои се членови на одбори и топ менаџмент, и работат во областите на технологијата, оперативниот бизнис, финансиите, ризикот и ревизијата, беа анкетирани во 2023 година, а резултатите покажуваат дека 39 отсто од испитаниците се чувствуваат „многу“ или „екстремно“ изложени на ризици од инфлација, но кибер ризиците се блиску до врвот (37 проценти) заедно со ризиците што ги носат дигиталните технологии (32 проценти).

Кибер –  ризиците и ризиците што ги носи дигиталната технологија во 2023 година се година од најголемо значење за компаниите и лидерите одговорни за управување со ризикот, иако 60 проценти препознаваат можност во генеративната вештачка интелигенција за нивниот бизнис, според глобалното истражување за управување со ризик на PwC за 2023 година, објавено неодамна.

Повеќе од 3.900 директори и лидери одговорни за управување со ризик, кои се членови на одбори и топ менаџмент, и работат во областите на технологијата, оперативниот бизнис, финансиите, ризикот и ревизијата, беа анкетирани во 2023 година, а резултатите покажуваат дека 39 отсто од испитаниците се чувствуваат „многу“ или „екстремно“ изложени на ризици од инфлација, но кибер ризиците се блиску до врвот (37 проценти) заедно со ризиците што ги носат дигиталните технологии (32 проценти).

Истражувањето, исто така, открива дека претпријатијата очекуваат новите технологии како што се генеративната вештачка интелигенција, машинското учење, автоматизацијата, кибер безбедноста и cloud computing да им помогнат да ја реализираат вредноста и да го трансформираат нивниот бизнис. Горенаведеното исто така игра значајна улога во тоа колку една организација може да биде изложена на ризици. Речиси три петтини (57 проценти) рекле дека подготовката за такви технолошки инвестиции е најголемата и единствена причина поради која решиле да ја разгледаат нивната изложеност на ризик.

„Бидејќи новите технологии продолжуваат да ги трансформираат компаниите, не е изненадување што кибер и дигиталните ризици се на врвот на листата во 2023 година, а лидерите за управување со ризик ги сметаат кибер ризиците поважни од инфлацијата. Меѓутоа, организациите кои успеваат да го балансираат растот и управувањето со ризикот, т.н. „иноватори во областа на управувањето со ризик“ и кои можат да послужат како модел, се оние кои имаат повеќе проактивен пристап кон управувањето со ризик, имаат стратегија за управување со ризик на ниво на целата компанија и нивните тимови се подобро усогласени во однос на подготвеност за преземање ризици. Наодите од истражувањето укажуваат дека ако не се осмелиме да ризикуваме, нема ни да напредуваме. Тоа е единствениот начин на кој организациите, во оваа ера на несигурност и сложени и постојано променливи ризици, можат повторно да го откријат начинот на кој тие работат и се трансформираат за да преживеат, да создаваат вредност и да напредуваат“, вели  Сем Самаратунга, глобален шеф на одделот за услуги поврзани со ризици во PwC.

Отвореност за промени

Кибер ризиците  и ризиците од примената на дигиталната технологија се на врвот на скалата на ризик во 2023 година, што покажува дека организациите се свесни за потенцијалната штета што може да настане поради недоволната заштита на нивните податоци, системи и мрежи. Ова е важно и за компаниите од Балканот, кои во последните неколку години беа изложени на неколку сериозни кибер напади. За жал, таквиот тренд продолжува и денес – ниту една организација не е имуна на кибер заканите. Затоа, неопходно е да се инвестира во зајакнувањето на кибер безбедноста и отпорноста, како и во едукацијата на вработените и корисниците за најдобрите безбедносни практики и мерки на претпазливост.

Понатаму, неопходно е да се воспостави систем за управување со ризик кој е интегриран во нивната визија, мисија и цели, кој е поддржан од повисокото раководство и е проникнат низ сите деловни процеси и нивоа на организацијата. Ова исто така бара организациите да бидат отворени за промени, иновации и соработка, како и да ги препознаат и искористат можностите што ги нудат новите технологии (на пример, генеративна вештачка интелигенција), во целокупното управување со ризик и оптимизација на бизнисот.  

Генеративната вештачка интелигенција се гледа како можност

Поради технолошките промени, има и промени во плановите за управување со ризик во самите компании, при што 57 отсто од испитаниците истакнале дека подготовката за технолошки инвестиции, од операции во облак до нови технологии како што е генеративната вештачка интелигенција, е најголемата и единствената причина зошто тие одлучи да ја разгледа изложеноста на ризик. Овој процент е поголем во споредба со организациите кои ја прегледуваат својата изложеност поради искусен ризичен настан (50 проценти) или поради влегување на нови пазари (46 проценти).

Технолошките нарушувачи, оние кои се фокусирани повеќе на создавање вредност отколку на заштита на истата, исто така е поверојатно да се гледаат како можности наместо како ризици во споредба со другите надворешни не-технолошки нарушувања. На пример, 60 проценти од испитаниците гледаат можност во генеративната вештачка интелигенција, во споредба со само 35 проценти кои гледаат можност во регулаторните промени или 28 проценти кои гледаат на прекините во синџирот на снабдување како можност.

„Иноваторите во областа на управувањето со ризици“ го трасираат патот

„Иноваторите за управување со ризик“, група на организации со најдобри перформанси, која опфаќа 5 проценти од испитаниците во истражувањето и ги покрива сите сектори, го предводат патот преку трансформирање на ризиците во можности за создавање вредност. Многу е веројатно (73 проценти од иноваторите во споредба со 53 проценти од другите испитаници) да имаат технолошка стратегија и план за целата компанија. Тие, исто така, имаат 1,8 пати поголема веројатност да се сметаат себеси за „многу сигурни“ за балансирање на растот и управувањето со ризик, 1,8 пати поголема веројатност да ја препознаат генеративната вештачка интелигенција како можност наместо ризик и 1,6 пати поголема веројатност проактивно да преземат ризик при создавањето можности наспроти давање приоритет на безбедни или нискоризични стратегии.

Тие, исто така, имаат значително поголема веројатност да ги усовршат способностите на нивните внатрешни тимови поврзани со ризик и имаат повисоко ниво на усогласеност со нивниот извршен директор/менаџмент во однос на нивното ниво на подготвеност за преземање ризик (32 проценти се усогласуваат со нивото на подготвеност на извршниот директор и раководството, во споредба со 22 проценти од сите испитаници).

Елиминирање на разликите

Иако постои јасна амбиција меѓу повеќето организации да преземат пристап заснован на повеќе технологија за управување со ризикот, постои значителен диспаритет во способноста и перформансите: само една од десет (10 проценти) веќе користи напредна и предвидлива аналитика, врвна технологија и податоци за управување со ризик и континуирано се ангажирани во обука и иновации. Понатаму, многумина се во рана и развојна фаза на зрелост на технологијата/податоците, при што само 14 проценти истражуваат или штотуку почнуваат да користат технологија и податоци за управување со ризик, додека помалку од една четвртина (24 проценти) користат основна технологија и алатки за податоци за управување ризици или имаат воспоставено технолошки и процедури за управување со ризик од податоци.

„Што се однесува до блиската иднина, заврши ерата на бенигно ризично опкружување, засилено со сè побрзото темпо и влијанието на технолошките промени. Овие закани значат дека за да растеме и создаваме можности, интелигентното преземање ризик поттикнато од технологијата сега е од суштинско значење за самоадаптација и преобликување во овој свет кој постојано се менува, се со цел да се заштити и создаде вредност“, заклучи Сајмон Пери, раководител на Одделението за ризици на пазарите и поврзаните услуги.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават