Connect with us

свет

Негативните каматни стапки ги туркаат инвеститорите кон акции

Пазари на капитал

објавено

на

Неодамнешно истражување на данските инвеститори во акции покажа дека речиси половина од инвеститорите инвестираат во акции само за да избегнат негативни каматни стапки. Ова укажува дека структурата на инвеститорите на берзите е нестабилна и во случај на скок на каматните стапки, берзите исто така може сериозно да се разнишаат. Но, на краток рок, глобалните инвеститори не се заинтересирани за ова и пазарот продолжува да расте.

Генерали Инвестментс
(опремата е редакциска)

Важна порака и од САД и од Европа е дека, и покрај оладувањето, економските податоци остануваат во зелена зона и претпоставуваат раст на економиите и бизнисите. Повеќе внимание ќе се посвети во наредните денови на состанокот на Управниот совет на ЕЦБ, каде што вниманието повторно ќе биде насочено кон информации за евентуални идни намалувања на програмите за ликвидност.

Првата недела од септември носи повеќе мали вести и повеќе продолженија на старите приказни. Пандемијата останува на насловните страници, иако се чини дека е повеќе во нашата локална средина отколку во глобалните медиуми. Делта варијантата  се шири, но бројот на хоспитализирани и особено смртни случаи е помал отколку во претходните бранови. Останува неизвесноста пред есенското затворање и инвеститорите се загрижени како ќе закрепнат економиите.

Последните податоци сугерираат дека полетот од пролетта и летото почнал благо да опаѓа со влошување на макро податоците. Очекувањата за раст на американскиот БДП благо опаднаа во втората половина од годината, бидејќи бројот на нови вработени минатата недела беше многу разочарувачки. Но, тоа исто така значи дека ФЕД ќе биде многу внимателен во повлекувањето на стимулативните мерки и не се очекуваат промени на седницата во септември. Со врвот на пост-коронскиот „бум“, Европа донекаде заостанува зад Соединетите држави, но дури и овде економските податоци веќе почнаа да покажуваат знаци на оладување.

Важна порака и од САД и од Европа е дека, и покрај оладувањето, економските податоци остануваат во зелена зона и претпоставуваат раст на економиите и бизнисите. Повеќе внимание ќе се посвети во наредните денови на состанокот на Управниот совет на ЕЦБ, каде што вниманието повторно ќе биде насочено кон информации за евентуални идни намалувања на програмите за ликвидност. Не очекуваме големи промени, бидејќи закрепнувањето е кревко, но сепак зголемената инфлација загрижува дел од бордот на гувернери, особено Германците.

Дека повисоката инфлација ќе остане многу подолго отколку што беше предвидено пред неколку месеци, покажува и понатамошниот раст на цените на материјалите и суровините. На глобално ниво, алуминиумот беше во првите редови во последните денови, поставувајќи нови рекорди, како и пластиката и ПВЦ, додека цените на бензинот и електричната енергија нагло пораснаа во Европа, исто така поради емисиите на СО2, што води до повисоки цени на производите најдоцна до почетокот на следната година, вршејќи притисок врз семејните буџети наредната зима.

Инвеститорите очекуваат продолжување на лабавата монетарна политика

Дека повисоката инфлација ќе остане многу подолго отколку што беше предвидено пред неколку месеци, покажува и понатамошниот раст на цените на материјалите и суровините. На глобално ниво, алуминиумот беше во првите редови во последните денови, поставувајќи нови рекорди, како и пластиката и ПВЦ, додека цените на бензинот и електричната енергија нагло пораснаа во Европа

Остануваат уште добри две недели до изборите во Германија, а според последните анкети, социјалдемократите, кои сакаат коалиција со Зелените, продолжуваат да водат. Аналитичарите се релативно опуштени со оваа коалиција, бидејќи очекуваат вклучување на друга, про-економска партија. Затоа, нема големи промени во економската политика на Германија, но историјата не’ учи дека изненадувањето доаѓа кога најмалку го очекуваме, така што инвеститорите сепак треба да внимаваат што се случува. Кина беше помалку присутна на насловните страници во последните денови, а пазарот се зајакна како резултат на тоа и на  ветувањето дополнителни стимулации за ликвидност за економијата.

Но, промените во деловното опкружување и законодавството продолжуваат, a неизвесноста останува висока. Затоа, инвеститорите остануваат претпазливи. Непопуларниот јапонски премиер објави дека нема да учествува на претстојните избори и јапонскиот пазар реагираше многу позитивно бидејќи очекува позитивни промени во економската политика и клинички практично мртвиот јапонски пазар повторно даде знаци на живот по долго време.

Берзите продолжуваат да растат и да поставуваат нови рекорди. Инвеститорите очекуваат продолжување на лабавата монетарна политика и можно многу бавно затегнување на ременот. Пазарите на обврзници забележаа помал раст на каматните стапки минатата недела. Американската 10-годишна обврзница моментално се движи околу 1,36%, а германската 10-годишна обврзница на -0,34%, но промените остануваат мали. Негативните приноси на пазарите на обврзници и во банките продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите да инвестираат во акции.

Пазарите во САД и Европа се движеа во тандем

Непопуларниот јапонски премиер Јошихиде Суга објави дека нема да учествува на претстојните избори и јапонскиот пазар реагираше многу позитивно бидејќи очекува позитивни промени во економската политика и клинички практично мртвиот јапонски пазар повторно даде знаци на живот по долго време.

Неодамнешното истражување на данските инвеститори во акции покажа дека речиси половина од инвеститорите инвестираат во акции само за да избегнат негативни каматни стапки. Ова укажува дека структурата на инвеститорите на берзата е нестабилна и во случај на скок на каматните стапки, берзата исто така може сериозно да се разниша. Но, на краток рок, глобалните инвеститори не се заинтересирани за ова и пазарот продолжува да расте. Скапите, брзо растечки, особено технолошките акции, продолжуваат да бидат во првите редови, иако зелената боја е расфрлана релативно широко меѓу индустриите и акциите. Пазарите во САД и Европа се движеа во тандем и сличен тренд може да се очекува во наредните денови, бидејќи не се гледаат големи промени. Очекувањата за корпоративниот раст остануваат оптимистички и инвеститорите го наградуваат ова со дополнително купување акции.

Со завршувањето на сезоната на објавување резултати, компаниите можат да продолжат да купуваат сопствени акции, што е важен генератор на растот на акциите, а годинашните откупи се очекува да бидат рекордно високи. Особено, купувањето на трезорски акции од страна на финансиските компании, посебно банките, се засили во последните недели. Забавувањето на мешањето на кинеската влада во кинеските компании донесе извесно закрепнување на технолошките акции, но тие остануваат неколку десетици проценти под нивото достигнато на почетокот на годината и како такви остануваат атрактивни во однос на проценките.

Ова, се разбира, е статичен поглед, без да се земат предвид промените во деловното опкружување, што е исклучително тешко да се процени поради правилото на уредби, но знаеме дека околината нема да биде иста во иднина.

Совети за инвеститорите

Дел од портфолиото може и во Централна и Југоисточна Европа

Меѓу регионите, Европа се издвојува во однос на атрактивноста, за САД се бара поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и пазарите во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за пократкорочните инвеститори бидејќи е тешко да се предвиди деловното работење. За трпеливите долгорочни инвеститори, поради поволните вреднувања, се појавуваат одредени можности за инвестирање. За мал дел од портфолиото, добрите дивидендни приноси и привлечните вреднувања ја одржуваат атрактивноста на нашиот регион во Централна и Југоисточна Европа.

Насоката на пазарите е диктирана од очекувањата за нивото на каматните стапки и ликвидноста обезбедени од централните банки. Очекувањата за инфлација остануваат високи и повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста. Пандемијата останува најголемата непозната, геополитика или она што се случува во Кина го додава својот удел во промените на пазарот.

Акциите на компаниите од областа на технологија и електронска трговија и работа од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот базиран на долгорочни трендови, така што тие остануваат атрактивни, но пониските прогнози со најновите резултати во комбинација со високите вредности ги намалија очекувањата за раст.

Со високите вредности, геополитичките тензии и несигурните идни политики на централните банки, инвеститорите остануваат претпазливи и акциите нестабилни. Несигурноста во технолошкиот сектор и азиските пазари се воспоставува со мешање на кинеските власти во економијата и самата структура и правила на пазарот.

Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени за инфлациските очекувања се мизерни, главно негативни, и заедно со негативните банкарски приноси, тие продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите главно да инвестираат во акции и недвижен имот. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет и препорачливо е портфолиото да се подели на различни класи, меѓу акции, обврзници или пари.

Инвестициите надвор од технолошкиот сектор остануваат атрактивни поради пониските вредности и различната динамика на развој на индустријата. Тежината во форма на индивидуални учества треба да ја претставуваат индустриите кои подобро би ја преживеале кризата и каде вреднувањата не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), делови од индустријата, поради инфраструктурни стимули и транзиција „зелена“ енергија. Сепак, можеме да додадеме селективна индустрија со тесна и широка потрошувачка.

Меѓу регионите, Европа се издвојува во однос на атрактивноста, за САД се бара поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и пазарите во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за пократкорочните инвеститори бидејќи е тешко да се предвиди деловното работење. За трпеливите долгорочни инвеститори, поради поволните вреднувања, се појавуваат одредени можности за инвестирање. За мал дел од портфолиото, добрите дивидендни приноси и привлечните вреднувања ја одржуваат атрактивноста на нашиот регион во Централна и Југоисточна Европа.

Енергијата и материјалите и повеќе шпекулативните финансии, особено банките, остануваат како заштита од инфлација, особено ако инфлацијата ги надмине очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели за штедење треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголем износ, истиот треба да го распоредат во подолг временски период.

Дигитализацијата, автоматизацијата, електронската трговија, работата од дома, почистата енергија, работењето во согласност со општествените норми и почитувањето на таканаречените препораки за ЕСГ се долгорочни трендови и фокусот на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

економија2 дена ago

Поддршка за големите извозници: гаранција од Гарантен фонд до 50% од износот на кредитот за извоз преку Развојна банка

економија3 дена ago

Адора инженеринг ја купи на лицитација Топлификација за 9,3 милиони евра

македонија4 дена ago

Бесник Исаки од БЕ-ДА Логистик ја доби наградата Business Elite „40 under 40“

македонија4 дена ago

Македонија 60-та во свет од 110 држави рангирани според дигитален квалитет на животот

македонија5 дена ago

Дијаманти за дијамантите на филмската уметност

македонија5 дена ago

„Алкалоид“ го одбележа 85 – годишниот јубилеј со изложба и донација за Детската клиника

македонија5 дена ago

Промовиран East Gate Living, продажбата на станови започна

банки5 дена ago

Годишен раст од 9,9% на вкупните депозити и од 6,4% на кредитната поддршка

македонија6 дена ago

„Алкалоид“ има инвестирано 200 милиони евра во последниве 15 години

македонија6 дена ago

Мукаетов: Ќе продолжиме посветено да работиме на глобализација на брендот Алкалоид

македонија6 дена ago

Мукаетов: Ќе продолжиме посветено да работиме на глобализација на брендот Алкалоид

македонија4 дена ago

Бесник Исаки од БЕ-ДА Логистик ја доби наградата Business Elite „40 under 40“

политика6 дена ago

Брима – Галуп: Ако денеска се одржат локалните избори, СДСМ би освоил 19,8%, а ВМРО-ДПМНЕ 17,7% од гласовите

македонија6 дена ago

„Алкалоид“ има инвестирано 200 милиони евра во последниве 15 години

македонија5 дена ago

Промовиран East Gate Living, продажбата на станови започна

економија3 дена ago

Адора инженеринг ја купи на лицитација Топлификација за 9,3 милиони евра

start up6 дена ago

Соработка за развој на стартап заедницата: партнерство на Македонски Телеком и Стартап Македонија

македонија5 дена ago

„Алкалоид“ го одбележа 85 – годишниот јубилеј со изложба и донација за Детската клиника

македонија5 дена ago

Дијаманти за дијамантите на филмската уметност

банки5 дена ago

Годишен раст од 9,9% на вкупните депозити и од 6,4% на кредитната поддршка