Connect with us

интервју

Никола Јошевски: Визионерство во новата ера на финансиите со MINT Fintech Group

Никола Јошевски, визионерски лидер на MINT Fintech Group

објавено

на

Во интервју за КАПИТАЛ, Никола Јошевски, визионерски лидер на MINT Fintech Group, разговара за трансформацијата од SN финансиско друштво во идната траекторија на FinTech индустријата

Во ера каде технологијата и финансиите се вкрстуваат подлабоко од кога и да е, менаџерите кои можат да се движат низ овој спој се непроценливи.

Никола Јошевски, визионерот на чело на MINT Fintech Group, е еден таков лидер. Управувајќи го она што некогаш беше SN финансиско друштво во својот нов аватар како MINT, Јошевски не само што ја предвиде траекторијата на финансиската технологија, туку и активно ја обликуваше заедно  со својот тим.

Под негово водство, MINT Fintech Group се појави како носач на иновации, трансформирајќи го начинот на кој размислуваме и комуницираме со финансиските услуги.

„Нашите подбрендови,  mintcredit, mintins, mintpay и mintexchange  имплементираат најсовремени решенија за кредитирање,  платформи за инвестирање и развиваат нови технолошки решенија за плаќање и осигурување. MINT е создаден за да  ги редефинира границите на традиционалните финансиски услуги.“, вели Јошевски.

Во ова ексклузивно интервју, со Јошевски навлегуваме длабоко во срцето на оваа трансформација, истражувајќи ги предизвиците, триумфите и немилосрдната потрага по извонредност што ја поттикнуваат MINT Fintech Group. Ви ја откриваме приказната за компанијата која не само што држи чекор со иднината, туку и активно ја создава.

Преминот од SN Finance во MINT Fintech Group е доста значаен. Можете ли да ги елаборирате мотивациите и целите зад оваа промена?

Апсолутно. Нашата трансформација во MINT Fintech Group е повеќе од промена на брендот, тоа е стратешка еволуција. Во брзиот свет на финансиската технологија, да се остане напред значи постојано повторно измислување и проширување на нашите хоризонти. Ова ребрендирање е наш одговор на променливите потреби на нашите клиенти и индустријата во целина.

Го замисливме MINT како сеопфатен финансиско технолошки центар, кој се разгранува во различни домени како дигитални плаќања, кредитирање,  кредитини картици, инвестициски решенија, осигурителни услуги и финтек инкубатор за новите стартапи. Нашите подбрендови,  mintcredit, mintins, mintpay и mintexchange  имплементираат најсовремени решенија за кредитирање,  платформи за инвестирање и развиваат нови технолошки решенија за плаќање и осигурување.  Претстојните  наши проекти, како дигиталната платформа за плаќање и една туристичка платформа која ќе носи иновации во таа сфера, се насочени кон интегрирање на финансиските услуги со потребите на животниот стил, правејќи ги финансиите подостапни и попријатни за корисниците. Нашата цел е да бидеме во првите редови на финансиските иновации, нудејќи решенија кои не се само релевантни денес, туку се пионери за иднината.

Банките обезбедуваат основа за доверба и регулација, додека FinTech нуди агилност и иновации. Во MINT, се гледаме себеси како мост што го комбинира најдоброто од двата света, слично како да го избереме вистинското возило за различни терени. Јас имам една лична мисла која често ја повторувам: Ние сме SUV во свет каде банките се луксузни седани.

Како MINT се усогласува и се издвојува во глобалниот FinTech пејзаж?

Глобалната FinTech сцена е неверојатно енергична, обележана со брзиот напредок во технологијата и променливото однесување на потрошувачите. Дигиталните плаќања стануваат се порационализирани, блокчејн технологијата добива широка прифатеност, а важноста на силната сајбер безбедност никогаш не била поизразена.

Во MINT, ние не само што држиме чекор со овие случувања, ние бараме да бидеме лидери и да иновираме. Нашиот пристап е да ги споиме агилноста и иновативноста на FinTech со доверливоста на традиционалното банкарство. Овој хибриден модел нѐ издвојува, овозможувајќи ни да понудиме решенија кои не се само врвни, туку и длабоко вкоренети во довербата и безбедноста на клиентите.

Ние сме во првите редови, особено во нашиот регион. Нашиот пристап не е само да понудиме финансиски услуги, се работи за создавање центар за иновации и поврзување. FinTech повеќе не е само back-end алатка за финансиските институции, тоа е двигател на првиот ред на решенија фокусирани на клиентите и токму тука MINT се истакнува.

Вашата перспектива за синергијата помеѓу FinTech и традиционалното банкарство е доста прониклива. Дали би можеле да навлезете подлабоко во оваа врска?

Секако. Односот помеѓу FinTech и традиционалното банкарство претрпе значителна трансформација со текот на годините. Првично, постоеше перцепција за FinTech како нарушувач на воспоставениот банкарски сектор. Меѓутоа, како што индустријата созреваше, стана очигледно дека заедничкиот пристап не е само корисен, туку и неопходен.

Традиционалните банки имаат богато искуство во управувањето со финансиското работење во регулирана рамка, што е непроценливо. FinTech, од друга страна, носи нова перспектива, водена од технолошките иновации и пристапите насочени кон клиентите. Во MINT, се гледаме себеси како мост помеѓу овие два света, комбинирајќи го најдоброто од двата за да создадеме поефикасен, достапен и фокусиран на клиентите финансиски екосистем. 

Банките обезбедуваат основа за доверба и регулација, додека FinTech нуди агилност и иновации. Во MINT, се гледаме себеси како мост што го комбинира најдоброто од двата света, слично како да го избереме вистинското возило за различни терени. Јас имам една лична мисла која често ја повторувам: Ние сме SUV во свет каде банките се луксузни седани.

И да не заборавиме…

Мојот бекграунд е во банкарскиот сектор, сега пловам во FinTech водите. Имам страшен респект кон светот на банкарството, но сум сонувач на FinTech иднината.

Гледајќи напред, каква е вашата визија за иднината на FinTech?

Иднината на FinTech, како што гледам, е онаа каде што интеграцијата е клучна. Се движиме кон финансиски екосистем каде услугите не се само дигитализирани, туку се суштински дел од нашиот дигитален живот. Замислете свет во кој финансиските трансакции, без разлика дали се лични или деловни, се беспрекорно интегрирани во нашите секојдневни активности, овозможени од технологијата која е речиси невидлива, но сеприсутна.

Нашите клиенти и партнери може да очекуваат посветеност на извонредност и континуирана желба за иновации. Во MINT, ние не одговараме само на трендовите на пазарот, ние ги предвидуваме и обликуваме. Нашите клиенти ќе имаат корист од низа иновативни финансиски производи и услуги кои се дизајнирани не само да ги задоволат нивните тековни потреби, туку и да ги предвидат идните трендови.

Оваа иднина е водена од отворените банкарски иницијативи, како што е PSD2, и дополнително ќе се обликува со новите регулативи како PSD3. Овие случувања поттикнуваат поколаборативна средина каде што банките, FinTech компаниите, па дури и компаниите BigTech можат заеднички да создаваат решенија кои не се само иновативни, туку и инклузивни и далекусежни. MINT има за цел да биде во срцето на оваа трансформација, користејќи ја технологијата за да создаде финансиски свет што е меѓусебно поповрзан, ефикасен и достапен за секого.

Најголемиот предизвик е да се држи чекор со брзите технолошки достигнувања додека се движите во сложени и често фрагментирани регулаторни средини. Сепак, овие предизвици носат огромни можности. Имаме шанса да создадеме поинклузивен финансиски систем, кој ќе ги овласти корисниците и ќе го демократизира пристапот до финансиските услуги. MINT Fintech Group е подготвена да го предводи овој процес во нашиот регион, пробивајќи нови терени со иновативни решенија кои одекнуваат и на глобално ниво.

Во таков динамичен сектор, какви предизвици и можности гледате?

Секторот FinTech, по својата природа, е динамичен и постојано се развива. Темпото на технолошките промени е еден од нашите најголеми предизвици, кој бара од нас да бидеме постојано приспособливи и да размислуваме напред. Регулаторните пејзажи се уште една критична област, бидејќи тие постојано се развиваат и значително се разликуваат на различни пазари.

Сепак, овие предизвици претставуваат огромни можности. Има зголемена потреба за финансиски решенија кои се поинклузивни, особено на недоволно опслужените пазари. Исто така, постои можност да се искористат новите технологии како вештачката интелигенција, машинското учење и блокчејнот за да се подобрат искуствата на клиентите и да се насочат финансиските процеси.

Предизвикот, исто така лежи и во навигацијата по регулаторните предели и темпото на технолошки промени. Можноста е огромна – да се создадат финансиски решенија кои се инклузивни, иновативни и одговараат на потребите на пазарот. Како MINT Fintech Group, ние не само што учествуваме во оваа еволуција, ние ја водиме. 

Додека се впуштате во нови проекти, што треба да очекуваат клиентите и партнерите од MINT?

Нашите клиенти и партнери може да очекуваат посветеност на извонредност и континуирана желба за иновации. Во MINT, ние не одговараме само на трендовите на пазарот, ние ги предвидуваме и обликуваме. Нашите клиенти ќе имаат корист од низа иновативни финансиски производи и услуги кои се дизајнирани не само да ги задоволат нивните тековни потреби, туку и да ги предвидат идните трендови. Инвестираме многу во истражување и развој за да се осигуриме дека нашите понуди остануваат на врвната технологија и услуги.

Покрај тоа, нашите партнери можат да се радуваат на односи за соработка кои се изградени на взаемно почитување, иновации и заедничка визија за иднината на финансиите. Ние веруваме во ко-создавање вредност и секогаш сме отворени за истражување на синергии кои можат да доведат до револуционерни решенија во просторот FinTech.

Како што го шириме нашиот отпечаток на глобално ниво, ние сме исто така длабоко посветени на одговорни и одржливи деловни практики. Ние признаваме дека финансиските услуги играат клучна улога во општествениот развој и ние сме посветени да се осигуриме дека нашиот раст придонесува позитивно за заедниците на кои им служиме.

Можете ли да ни кажете за динамиката на тимот во Mint Fintech Group и како таа го поттикнува иновативниот дух и успехот на вашата компанија?

Во Mint Fintech Group, ние се гордееме што негуваме тим кој е диверзифициран и во идеи и во искуство. Членовите на нашиот тим носат богатство на експертиза од различни сектори на финансии, технологија, осигурување  и право, поттикнувајќи средина каде што креативните решенија и револуционерните идеи се норма. Оваа разновидност е нашата сила, која ни овозможува да им пристапиме на предизвиците од повеќе перспективи и да дојдеме до вистински иновативни решенија. Работиме со колаборативен дух, каде што секој глас се цени и секој член на тимот има овластување да придонесе. Токму оваа колективна енергија и заедничката страст за унапредување на финансиската технологија го поттикнува нашиот успех и не издвојува во оваа динамична индустрија. Она што исто така го нудиме како работна средина и бенефиции не прави компанија која е позната како одлична средина за работа, дружење и личен напредок.

За крај некои завршни мисли што би сакале да ги споделите со нашите читатели?

Светот на финансиите е во еден клучен момент, а во MINT Fintech Group, возбудени сме што ќе бидеме дел од ова трансформативно патување. Иднината е светла за FinTech, а ние сме посветени да бидеме водечка сила во овој сектор. На нашите клиенти, партнери и пошироката заедница, сакам да им кажам: иднината на финансиите е тука во MINT и заедно, само што започнуваме со ова возбудливо патување.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет6 дена ago

Пустината под вода

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?