Connect with us

технологии / компании

Новоселов и тимот пронајдоа невиден потенцијал во две соединенија на елементот рениум

Руско-британскиот нобеловец со ново големо откритие

објавено

на

Нобеловецот Константин Новоселов кој учествуваше во создавањето на графенот заедно со Андре Гејм, направи уште едно откритие што може да инспирира бројни футуристички примени, од паметни контактни леќи до брзо откривање на сериозни болести.

Нобеловецот кој учествуваше во создавањето на графенот, направи уште едно откритие што може да инспирира бројни футуристички примени, од паметни контактни леќи до брзо откривање на сериозни болести.

Константин Новоселов, кој заедно со Андре Гејм ја доби Нобеловата награда за физика во 2010 година за откривањето на графенот, е еден од групата научници зад ова откритие. Истражувачкиот тим кој работи на проектот неодамна објави дека откриле уникатни својства во две необични соединенија: рениум диселенид и рениум дисулфид, попознати како ReSe2 и ReS2.

Станува збор за дуо што потекнува од истото семејство на 2D структури како и графенот – најтенок, најцврст и термички најспроводлив материјал за кој е познато дека постои. ReSe2 и ReS2 исто така имаат посебни атрибути. Двете соединенија можат да создадат нова форма на манипулација со светлина, која има огромен технолошки потенцијал.

Како и многу научни откритија, овие својства биле откриени случајно. Научниците работеле со стартапот Xpance на следната генерација на компјутерски интерфејси: паметни контактни леќи кои создаваат бесконечна проширена реалност.

За да се исполни оваа голема амбиција, на леќите ќе им требаат извонредни оптички перформанси. Во Xpanceo се сомневал дека ReS2 и ReSe2 може да ја обезбедат основната моќ, а потоа ја тестирале хипотезата во лабораторија во Дубаи. Откриле дека материјалот е помоќен отколку што очекувале.

Нов начин за паметни уреди и апликации за управување со светлината

Новоселов ги опиша лабораториските наоди како „револуционерни“.

„Нашиот тим направи возбудливо откритие. Оптичките оски во овие материјали може да се поместуваат во различни насоки, дури и да се ротираат за повеќе од 90 степени за одредени компоненти. Тоа значи дека со прилагодување на брановата должина, можеме да ја смениме насоката на светлината. Ова откритие има значителен потенцијал за различни индустрии и апликации, како што се медицината, вештачката интелигенција и AR“,  изјави Новоселов за The Next Web.

Студискиот труд за истражувањето неодамна беше објавен во списанието Nature Communications, но амбициозниот стартап  веќе планира комерцијални апликации на новооткриените соединенија.

Имено, ReSe2 и ReS2 нудат нов начин за паметни уреди и апликации за управување со светлината. За Xpance, ова дефинитивно го отвора патот за спојување на секој гаџет во едно неограничено видно поле – така што со инкорпорирање на двата материјали во паметните контактни леќи, овој стартап може (или барем планира) да ја зголеми човечката перцепција за боите.

Оптичката надградба може да подобри и различни апликации, од XR до следење на здравјето со помош на апликации. И тоа е само почеток.

Можности за рано дијагностицирање на болести

Xpanceo сака да ги користи новите материјали за напојување на биохемиски сензори кои, меѓу другото, би можеле да овозможат побрзо и поевтино тестирање на крвта.

Таквите сензори користат техника наречена Раманова спектроскопија, која користи ласери за да ги анализира хемиските структури. Инаку, тоа е пристап кој изгледа ветувачки за рано дијагностицирање на болеста, но е и многу скап и технички сложен.

Со овозможување на нова форма на интеракција светлина-материја, ReS2 и ReSe2 би можеле да ги намалат овие трошоци и да ја подобрат ефикасноста.

„Се очекува значително да се намалат трошоците поврзани со болничката опрема за тестирање на крвта, која во моментов е прилично скапа. Ова исто така ќе овозможи откривање на опасни болести и вируси, како што се ракот или КОВИД, во раните фази“, вели Валентин Волков, украински научник, ко-основач на Xpance.

Друга потенцијална примена на новите материјали може да се покаже плодна во светот на компјутерите и вештачката интелигенција. Истражувачите предвидуваат дека ReS2 и ReSe2 би можеле да се користат во фотонски кола кои ќе создадат брзи и моќни компјутери за машинско учење. Сепак, заклучуваат од Xpance, треба уште многу работа за да се претвори таа визија во реалност, но иднината веќе изгледа посветла за носителите на контактни леќи.

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа