Connect with us

економија

Објавен јавен повик за нова бескаматна кредитна линија „Ковид 3“ на Развојната банка

објавено

на

Аплицирањето почнува на 16 декември 2020 година од 00:01 часот и завршува на 30 декември 2020 година во 23:59 часот; Максималниот износ на кредитите е 15.000 евра за компании и 5.000 евра за трговци – поединци и занаетчии; Рокот на отплата е до 3 години со грејс период до 6 месеци; Каматната стапка е 0%. Сите детали за кредитите ги имате овде.

Развојната банка денеска го објави јавниот повик за новата бескаматна кредитна линија “Ковид 3“. Фондот за микро и мали претпријатија од кој ќе се реализира оваа кредитна линија е формиран со средства преку EU4Reselience ИПА програмата на ЕУ  кои се ставени на располагање на Фондот во износ до 30 милиони евра во денарска противвредност и буџетски придонес во износ од 60 милиони денари. Кредитните барања за јавниот повик се доставуваат 15 дена, со почеток од 16 декември 2020 година од 00:01 часот и завршува на 30 декември 2020 година во 23:59 часот.

Средствата од Фондот за директно кредитирање на микро и мали претпријатија ќе се доделуваат под следните услови:

Намена на кредитот:
За основни и обртни средства заради непречено финансирање на тековните активности и потребата од обртен капитал како и поддршка при реализација на проекти за купување на основни средства во функција на реализација на бизнисот.

Износ на кредитот:
Максималниот износ на кредитот кој може да биде одобрен на кредитокорисник трговско друштво  не може да надмине износ од 922.500 денари.
Максималниот износ за трговец поединец и занаетчија не може да надмине износ од 307.500 денари.
Минималниот износ на кредит кој може да биде одобрен на кредитокорисник од оваа кредитна линија не може да биде помал од 184.500 денари.

Начин на пласирање:
Одобрениот кредит се исплаќа директно на кредитокорисникот согласно инструкциите доставени во Барањето за кредит.

Рокови на отплата:
До 3 (три) години со вклучен грејс период до 6 (шест) месеци.

За сите детали околу аплицирањето за новата кредитна линија информирајте се овде.

економија2 days ago

Нето извозот од ТИРЗ зголемен за 17% лани

интервју2 days ago

Зоран Заев: Со стабилизирање на состојбата од пандемијата ефектите од нашите економски политики ќе бидат видливи

свет2 days ago

Демократијата одговара брутално кога е земена „здраво за готово“

економија2 days ago

Банкарите велат ќе биле „подарежливи“ со кредити годинава

македонија2 days ago

10-тото јубилејно издание на BIWC – Балкански интернационален вински натпревар 2021 година во Македонија

македонија2 days ago

„Алкалоид“ исплати новогодишен надомест од 25.000 денари за своите вработени и донираше 1,2 милиони евра за заедницата во 2020 година

економија2 days ago

Македонската економија на среден и долг рок (2)

свет2 days ago

Каква година ќе биде 2021 за инвеститорите

менаџмент / маркетинг2 days ago

Доаѓа ерата на “пост – менаџментот“

менаџмент / маркетинг2 days ago

Дали сте саботирани од сопствената цел за остварување поголема продажба?

интервју2 days ago

Зоран Заев: Со стабилизирање на состојбата од пандемијата ефектите од нашите економски политики ќе бидат видливи

економија5 days ago

Одобрена е првата група на кредитни барања од Ковид 3 бескаматната кредитна линија

економија4 days ago

10-тото јубилејно издание на BIWC – Балкански интернационален вински натпревар годинава ќе се одржи во Македонија

економија2 days ago

Нето извозот од ТИРЗ зголемен за 17% лани

економија3 days ago

Неби Хоџа, СКСЗМ: Да се укине данокот на добивка до 2022 година за најпогодените компании од пандемијата

здравје6 days ago

Средствата за дезинфекција од “Алкалоид” со докажано дејство против SARS-CoV-2 (COVID-19)

економија6 days ago

ССК бара финансиската помош за исплата на плата и бескаматните кредити да траат најмалку до април

свет2 days ago

Демократијата одговара брутално кога е земена „здраво за готово“

економија2 days ago

Банкарите велат ќе биле „подарежливи“ со кредити годинава

lifestyle2 days ago

Јан Коум: Правете една работа и правете ја добро