Connect with us

македонија

Ознаката за доверба поттикнува донации од бизниси и граѓани

објавено

на

Ознаката за доверба претставува саморегулирачки систем кој има за цел на индивидуалните и на корпоративните донатори да им го олесни изборот на граѓански  организации од доверба во коишто сакаат да донираат и да ги поддржат.

Што претставува ОЗНАКА ЗА ДОВЕРБА?

За да добиеме вистински одговори на ова прашање, го посетивме штандот на Конект што беше дел од фестивалот на Цивика мобилитас – „Ден на граѓанските организации и социјални претпријатија“ што се одржа во саботата во Скопје. Tимот на Конект детално нѝ ги објасни предностите од стекнување со оваа ознака.

Ознаката за доверба претставува саморегулирачки систем кој има за цел на индивидуалните и на корпоративните донатори да им го олесни изборот на граѓански  организации од доверба во коишто сакаат да донираат и да ги поддржат. Ознаката за доверба се доделува на организации што доследно работат за своите мисии, ги штитат интересите на корисниците и донаторите, создаваат вистински промени во заедниците, работат домаќински и одговорно со средствата што граѓаните, бизнисите и институциите им ги донираат. Работат во поширок јавен интерес и тоа одговорно и отчетно го комуницираат во јавноста.

За добивање ознака за доверба можат да аплицираат регистрирани здруженија и  фондации коишто активно работат најмалку една финансиска година. Граѓанските организации коишто веќе ја имаат добиено ознаката за доверба успешно ја поминале фазата на самооценување, за потоа Конект и одборот од експерти и професионалци од различни области  извршил проверка на целата документација поврзана со работењето на организацијата.

„Ознаката за доверба ни служи да нѐ препознаат корпоративните донатори. Проверката и поврзувањето што го организира Конект им помага на бизнисите полесно да се одлучат да ни донираат.“ – изјави Маргарита Гулевска, извршна директорка на Отворете ги прозорците, организација со ознака за доверба, истакнувајќи ги придобивките.

Приватниот сектор сè повеќе учествува во поддршката за решавање на проблемите во општеството, а компаниите сè почесто бараат партнери помеѓу граѓанските организации.

Донирањето и поддршката на организациите со ознаката им го олеснува изборот на донаторите и заштедува време на проверки и претходни анализи.

 „Ознаката за доверба се стреми долгорочно да ја засили соработката помеѓу граѓанските организации, бизнис заедницата, донаторите и јавните институции. Ние во Конект работиме со сите нив и меѓусебно ги поврзуваме. Ознаката за доверба поставува стандард за добро работење и алатката за организациски развој на граѓанските организации коишто се природен партнер на граѓаните и компаниите кои се нивни донатори и поддржувачи” – ни објасни Виктор Мирчевски, програмски раководител во Конект.

Сите дополнителни информации, најдете ги на www.konekt.org.mk како и социјалните мрежи, или закажете состанок за лично да ги добиете сите потребни информации.

свет16 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании5 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион5 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју5 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју5 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија5 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија5 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет5 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија5 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет5 дена ago

Пустината под вода

регион5 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју5 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју5 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија5 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

технологии / компании5 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција