Connect with us

економија

Онлајн конференција „Бизнис без корупција“ во петок, 22.01

објавено

на

Конференцијата е завршен настан во рамки на проектот „Зајакнување на интегритетот и намалување на корупцијата во државниот и приватниот бизнис-сектор“ финансиран од Европската унија и спроведен од Центарот за граѓански комуникациии во партнерство со Конект и Здружението на даночни советници. 

Во петок, на 22 јануари, со почеток во 11ч. ќе се одржи онлајн конференција „Бизнис без корупција, којашто е всушност завршен настан во рамки на проектот „Зајакнување на интегритетот и намалување на корупцијата во државниот и приватниот бизнис-сектор“ финансиран од Европската унија и спроведен од Центарот за граѓански комуникациии во партнерство со Конект и Здружението на даночни советници. 

На конференцијата ќе биде претставен придонесот на проектот кон:  проценка на транспарентноста, отчетноста и ризиците од корупција во јавните претпријатија; развојот на меѓусекторски механизми за дијалог за намалување на корупцијата во бизнисот; пристапот до локални алатки за зајакнување на интегритетот и засилување на капацитетите на приватните бизниси за спречување и борба против корупцијата.

На конференцијата свое обраќање ќе имаат врвни учесници од странство, како претставникот од Делегацијата на ЕУ, ЕБОР, Швајцарската мрежа на Глобалниот договор, владини преставници, но и од домашни лидерски компании кои применуваат системи за интегритет штитејќи се од корупција и нејзините неповолни влијанија на бизнисот.

Конференцијата ќе ги претстави пионерските ефекти на проектот за спречување и борба против корупцијата во бизнис-секторот.

„Сузбивањето на корупцијата во бизнисот е можно кога од една страна, компаниите ќе создаваат култура на интегритет, деловната етика, примена на високи стандарди и превентивни механизми против корупцијата, а од друга страна преку меѓу-секторски дијалог и заедничко работење на сите чинители ќе се креира бизнис околина којашто ќе поттикнува чесен бизнис.

Во рамките на спроведувањето на проектот создадовме заедница од повеќе од 200 претставници на приватниот сектор, подготвени да направат чекор напред и проактивно да воведат мерки за интегритет. Тие ќе ја збогатат конференцијата со своето присуство заедно со релевантни институции, стопански комори, граѓански организации кои работат во областа на спречување на корупцијата, како и гости-говорници од ЕУ кои ќе ги споделат своите стручни совети. Овој настан ќе креира насоки за понатамошен напредок во оваа област кај сите засегнати страни.“, велат организаторите на настанот.

Сите заинтересирани можат своето учество да го потврдат на konekt@konekt.org.mk по што ќе добијат информации за онлајн просторот на конференцијата.

Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

македонија8 часа ago

Анѓушев: Нема никаква основа за ограничување на мојот влез во САД, одлуката ќе ја обжалам

македонија11 часа ago

Кочо Анѓушев се најде на „црната листа“ на САД

македонија2 дена ago

Една година стратешко партнерство на Алкалоид и СОС Детско село

банки4 дена ago

Комерцијална банка прогласена за „Банка на годината во 2023“ од магазинот The Banker

македонија5 дена ago

Искористете ја лимитираната можност и уживајте во убавините на сончевата јужна страна на „Гранд Ривер“!

свет5 дена ago

Активностите за спојувања и преземања на најниско ниво од 2014 година наваму

македонија5 дена ago

Од земјата на виното и ракијата, првиот македонски џин тргна во поход да го освои светот

свет5 дена ago

Придонесот на нобеловката Голдин во разбирањето на улогата на жените на пазарот на труд

економија5 дена ago

Анѓушев: Потребно е обединување на бизнисите, силни партнерства и градење кадри!

интервју5 дена ago

м-р Елеонора Згоњанин – Петровиќ: Потребен е поголем општествен поттик за јакнење на женското лидерство

интервју5 дена ago

Кристина Камчева – Стојческа: Женското лидерство во подем – тие умеат како да создадат тим од доверба

македонија5 дена ago

Од земјата на виното и ракијата, првиот македонски џин тргна во поход да го освои светот

интервју5 дена ago

м-р Елеонора Згоњанин – Петровиќ: Потребен е поголем општествен поттик за јакнење на женското лидерство

интервју5 дена ago

Јелена Спасова: Се бориме занаетчиите да го добијат заслужениот статус во македонската економија

интервју5 дена ago

Родовата еднаквост, инклузивностa и еднаквите можности се темели на нашата корпоративна култура

свет5 дена ago

Придонесот на нобеловката Голдин во разбирањето на улогата на жените на пазарот на труд

македонија5 дена ago

Искористете ја лимитираната можност и уживајте во убавините на сончевата јужна страна на „Гранд Ривер“!

свет5 дена ago

Активностите за спојувања и преземања на најниско ниво од 2014 година наваму

економија5 дена ago

Повеќе жени во тимот, повеќе профит

македонија1 недела ago

Реализирани повеќе заеднички хуманитарни активности на „Алкалоид“ и на Црвен крст на Град Скопје