Connect with us

свет

Оптимизам: JP Morgan предвидува крај на пандемијата и силна економија во 2022 година

објавено

на

Новите вакцини и лекови што очекува банката да бидат достапни догодина ќе доведат до „силно циклично закрепнување, враќање на глобалната мобилност и заживување на потрошувачката“.

Американската инвестициска банка J.P. Morgan е многу оптимистична во врска со состојбата на светската економија во 2022 година. Во својот извештај наведуваат дека следната година би можел да се постави темелот за далеку подинамично окружување што би требало да настапи откако Ковид-19 од пандемија ќе премине во ендемска болест.

Извештајот на банката наведува дека следната година ќе го видиме крајот на пандемијата  и конечно ќе се вратиме на нормални економски и пазарни услови. Главниот индекс на американскиот пазар на капитал, S&P 500 ќе порасне за 8%, додека пазарите во развој ќе пораснат и до одлични 18%.

„Нашата прогноза е дека 2022 ќе биде година на целосно глобално закрепнување“, вели Марко Колановиќ, главен стратег за глобални пазари во J.P. Morgan, во обраќањето до клиентите на банката деновиве.  „Тоа го темелиме на фактот што ќе се постигне широко распространет имунитет на вирусот, како и со новите лекови за третман на ковид што се очекуваат во 2022.“

Новите вакцини и лекови што очекува банката да бидат достапни догодина ќе доведат до „силно циклично закрепнување, враќање на глобалната мобилност и заживување на потрошувачката“.

Ковид-19 ќе остане да егзистира до извесно ниво да стане ендемски, велат авторите на извештајот, додека ризиците од инфекцијата ќе станат значително намалени.

Иако поедини економисти предвидуваат рекордна инфлација и проблеми во светските логистички синџири и во 2022, во J.P. Morgan не се секираат премногу околу тоа.

„На среден рок очекуваме глобалната економија да работи на решение на проблемите што се појавија во 2021. Како што ќе бледнее пандемијата, потрошувачите ќе ја пренасочат побарувачка од добра кон услуги. Тесните грла во синџирите на набавка пополека ќе се измазнат и глобализацијата ќе продолжи да ги одредува цените на стоките, како што и беше изминативе две децении“, пишува во извештајот на J.P. Morgan.

македонија13 минути ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија17 минути ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија20 часа ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки4 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

економија4 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија4 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

свет4 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија4 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.