Connect with us

свет

Оптимизмот за втората половина на годината е ризик за пазарите

Пазари на капитал

објавено

на

Економските показатели за првиот квартал ќе бидат полоши од очекуваните, главно заради услужниот сектор, а најновите економски податоци од Кина се исто така полоши од очекуваните, но останува фактот дека тие сè уште се во зоната на раст. Новиот петгодишен план во Кина става уште поголем акцент на помалку еколошката технологија и индустрија и поголема тежина на домашната потрошувачка. Оптимизмот за втората половина на годината останува на високо ниво во светот, што може да претставува одреден ризик за пазарите, бидејќи очекувањата се многу големи.

Генерали Инвестментс
(редакциска опрема на Капитал)

Во САД, Сенатот конечно одобри нов огромен пакет од 1,9 трилиони долари, што опфаќа и директна финансиска помош за семејствата и деловните активности, како и широка програма за инвестиции, особено во инфраструктурата и зелената  економија. Ова продолжува да ги зајакнува очекувањата за инфлација и следствено да ги зголемува цените на материјалите и енергијата на нови, повисоки нивоа. За прв пат од пандемијата, нафтата ја надмина вредноста од 70 долари за барел, а ОПЕК очигледно засега нема намера да ги зголемува квотите.

Пандемијата минатиот месец бележеше добар пад и забавување, но податоците од минатата недела веќе не се толку оптимистички. Графиконите за бројот на новозаразени покажаа нагорен тренд на глобално ниво, ситуацијата во моментов е најтешка во Латинска Америка, но во Европа и некои азиски земји се покажуваат трендови кои не се најперспективни. Ограничувањата на јавниот живот остануваат во голема мера, но охрабрувачки во целата приказна е тоа што во моментот мерките во голема мера повеќе не се заоструваат, иако нивната употреба е продолжена до крајот на март и почетокот на април.

Нова пресвртница со отворањето може да се случи по Велигден. Вакцинацијата продолжува, но практично насекаде е побавна од очекуваната и постојат сомневања за успехот на вакцините  против новите видови на вирусот. Фајзер во понеделникот објави дека нивната вакцина, во лабораториска средина и на вештачки одгледуван вирус, многу сличен на новите мутации што се појавуваат во светот и така дејствува успешно. Ќе видиме каква ќе биде состојбата на теренот. Бидејќи мерките за ограничување на ширењето на вирусот продолжуваат сериозно да ја попречуваат економската активност, особено во услужниот сектор, земјите се обидуваат да го надополнат прекинот со стимулативни мерки.

Во САД, Сенатот конечно одобри нов огромен пакет од 1,9 трилиони долари, што опфаќа и директна финансиска помош за семејствата и деловните активности, како и широка програма за инвестиции, особено во инфраструктурата и зелената  економија. Ова продолжува да ги зајакнува очекувањата за инфлација и следствено да ги зголемува цените на материјалите и енергијата на нови, повисоки нивоа. За прв пат од пандемијата, нафтата ја надмина вредноста од 70 долари за барел, а ОПЕК очигледно засега нема намера да ги зголемува квотите. Економските показатели за првиот квартал ќе бидат полоши од очекуваните, главно заради услужниот сектор, а најновите економски податоци од Кина се исто така полоши од очекуваните, но останува фактот дека тие сè уште се во зоната на раст. Новиот петгодишен план во Кина става уште поголем акцент на помалку еколошката технологија и индустрија и поголема тежина на домашната потрошувачка. Оптимизмот за втората половина на годината останува на високо ниво во светот, што може да претставува одреден ризик за пазарите, бидејќи очекувањата се многу големи. Влијанието на веројатно побавното отворање од очекуваното врз економијата и економските индикатори е потценето.

Лоша седмица за технолошките компании

Очекувањата за инфлација, покрај очекувањата за отворање економии, продолжуваат да бидат главните вести што ги движат пазарите. Продолжува ротацијата од брзо растечки технолошки компании во други, циклични и т.н. инвестиции со вредност. Симбол на див раст и абнормални вреднувања. Така, Тесла изгуби скоро 40% од својата вредност за нешто повеќе од 14 дена во периодот февруари – март.

Пазарите на капитал минатата недела продолжија со многу дивергентни трендови. Пазарите на обврзници продолжија да паѓаат, а американската 10-годишна обврзница ја проби границата од 1,5%, а германската -0,3%. Дури и коментарите на централните банкари, особено на шефот на Федералните резерви на САД, Џером Пауел, беа многу технократски и не ги смирија пазарите. Очекувањата за инфлација, покрај очекувањата за отворање економии, продолжуваат да бидат главните вести што ги движат пазарите. Продолжува ротацијата од брзо растечки технолошки компании во други, циклични и т.н. инвестиции со вредност. Симбол на див раст и абнормални вреднувања. Така, Тесла изгуби скоро 40% од својата вредност за нешто повеќе од 14 дена. Некои други технолошки компании исто така забележаа загуби и како резултат на тоа, главниот технолошки индекс Nasdaq падна за 11% од врвот, влегувајќи во зона на корекција.

Од друга страна, индексот Dow Jones на 30 најголеми американски компании, кој вклучува само неколку преценети технолошки компании, постави нов рекорд. Ова укажува на интерес на инвеститорот за други индустрии. Во последниве недели, енергијата, материјалите и индустријата се во првите редови. Оваа ротација е особено силна во Европа, каде учеството на високо – технолошките компании е помало па поради тоа, европските индекси ги надминуваат индексите на САД. Во Европа, практично, сите индекси се на рекордно ниво. Покрај ротацијата, причините може да се најдат и во пониските проценки и прилично малата застапеност на овие акции во портфолиото на глобалните инвеститори. Затоа Европа станува нов миленик на инвеститорите на глобалниот пазар на капитал. Но, како што покажува историјата, оваа љубов може брзо да олади. Ѕвездата на првите два месеци Кина изгуби сѐ  што стекна оваа година за само 14 дена. Главниот кинески индекс CSI300 повторно е во црвено по брз пад од повеќе од 15%. Причините се повеќеслојни, но најголемиот дел од „вината“ може да се припише на кинеските власти и нивната желба да го забават растот и да не го зголемуваат меурот.

Совети за инвеститорите

Акциите надвор од технолошкиот сектор се попривлечни

Во рамки на акциите, ротацијата помеѓу индустриите продолжува. Најатрактивните последниве недели се енергијата, материјалите, финансиите и индустријата. Диверзификацијата на портфолиото е итна. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските евалуации, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики.

Развојот на пандемијата, стимулативната поддршка од страна на владите и ликвидноста од страна на централните банки  ги обликуваат берзите. Овие фактори принудуваат повисоко ниво како резултат на плимата на ликвидност и ротацијата помеѓу инвестициите. Во последниве недели, прашањето за инфлацијата дојде до израз. Акциите на компаниите од областа на технологија и е-трговија и работа од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со многу високи проценки, претпазливоста не е излишна и инвеститорите се повеќе склони да остваруваат профит. Индустријата е во областа на долго очекуваната корекција.

Историски скапите обврзници и негативните приноси од банкарски продукти продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите првенствено во инвестиции во акции. Долгорочните обврзници се помалку привлечни во последните неколку недели поради страв од инфлација. Во рамки на акциите, ротацијата помеѓу индустриите продолжува. Најатрактивните последниве недели се енергијата, материјалите, финансиите и индустријата. Диверзификацијата на портфолиото е итна. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики. На пример, сè што е поврзано со почиста животна средина и поодржлив начин на живеење. Но, дури и овде потребна е претпазливост, бидејќи проценките на некои места се ирационални. Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет, кој е повеќе насочен кон индустријата, инфраструктурата и еколошкиот живот.

Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Тука главно се вклучува здравството, индустријата и негата, а Азија и Европа се издвојуваат меѓу регионите. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација во последните неколку недели, проценките сè уште не се претерани во оваа индустрија, така што ова може да биде интересен зачин во портфолиото и преку индустрискиот и преку регионалниот пристап (Латинска Америка, Русија), но сепак потребно е внимание потребно поради осцилации на валутите.

Инвеститорите со долги цели на заштеда потребно е да издржат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, водењето деловни активности во согласност со општествените норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.

Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

економија16 часа ago

„Брако“ со 74 нови вработувања во првите шест месеци

економија2 дена ago

Инфлацијата во јули 16% на годишно ниво – најмногу поскапеле храната и транспортот, за речиси 25%

македонија5 дена ago

Петта година по ред ќе се одржи изборот „Мажи на годината“

економија5 дена ago

Развојната банка со зголемено кредитирање и добивка во првото полугодие

економија7 дена ago

Речиси 40% од македонската преработувачка индустрија има пад на производството во првите шест месеци

македонија1 недела ago

Никоб Лаб со гратис промоција – Со  направена биохемиска анализа добивате бесплатна проверка на IgG антитела за Ковид 19

македонија2 недели ago

Македонските претставници се пласираа во полуфиналето на глобалниот натпревар: Креативниот Бинзис Куп 2022 во Данска

економија2 недели ago

Алкалоид првпат со нето добивка од над 10 милиони евра за период јануари-јуни

свет2 недели ago

На Германија очајно ѝ требаат работници – буквално за се’

македонија2 недели ago

Finance Think анализираше зошто најмалите “бизнисмени“ во државава се дел од сивата економија