Connect with us

регион

Знаења на иднината: на првите докторски студии по дигитална економија во Хрватска се запишува четвртата генерација

објавено

на

На Универзитетот во Дубровник е отворен конкурс за упис на четвртата генерација студенти за постдипломски универзитетски (докторски) студии на Бизнис економија во дигитална средина. Студиите се спроведуваат во соработка со Економскиот факултет во Загреб. Конкурсот трае до петок, 30 октомври.

На Универзитетот во Дубровник е отворен конкурс за упис на четвртата генерација студенти за постдипломски универзитетски (докторски) студии на Бизнис економија во дигитална средина. Студиите се спроведуваат во соработка со Економскиот факултет во Загреб. Конкурсот трае до петок, 30 октомври

Развојните перспективи на хрватската економија во иднина во голема мера ќе зависат од подготвеноста да се искористат можностите што ги нуди технологијата. Со започнување на овие студии, целта беше да се одговори токму на овој предизвик и да се понуди програма чии учесници ќе можат да одговорат на предизвиците на бизнисот во дигитална средина на сите нивоа, велат од УНИДУ и ЕФЗГ.

„Намерата е нашите студенти да ги напуштат студиите со компетенции кои им даваат можност за независна истражувачка работа која е конкурентна на меѓународно ниво. Ваквиот пристап се чини дека наиде на позитивен одѕив кај учениците, бидејќи во сите претходни анкети за задоволство, просечната оценка на нашите наставници е над високи 4,8!“, истакнуваат од таму.

Привлечни за домашните студенти и странците

Студиите од своите почетоци се фокусирани  на вештините на иднината. Ги подготвуваат студентите за истражувачка работа, но и за предизвиците на пазарот на трудот, за кои се проценува дека ќе го достигнат својот зенит во следните пет до десет години.

„Нашите учесници доаѓаат во помала мера од академската заедница, а најмногу од бизнис секторот и голем број индустрии како туризмот, финансискиот сектор, преработувачката индустрија итн. Желбата беше да се дизајнира меѓународно конкурентна докторска програма која исто така ќе привлекуваат учесници од странство и со тоа придонесуваат за интернационализација на нашите институции, но и на хрватското високо образование во целина.“, велат од универзитетите партнери.

Спроведувањето на студиите на англиски јазик е важен меѓународен чекор напред за двете институции, но и показател за релевантноста на предметот со кој се занимаваат студиите. Секоја година по 15 студенти се запишуваат на хрватските и англиските студиски програми. Од моментот на запишување на студентите им стојат на располагање студиските советници, кои можат да ги контактираат за сите прашања поврзани со студиската програма, изработката на докторската дисертација и сите други прашања кои ќе се појават во текот на студирањето.

„Ние се стремиме да бидеме и ментори и партнери за нашите студенти, на кои тие можат да се потпрат во секој момент од нивното студиско патување.“

Светски познати професори

Студиите  се одвиваат во пет модули – дигитален бизнис, меѓународен бизнис, маркетинг, туризам и менаџмент. Студиските модули го одразуваат разбирањето на областа во која дигиталната трансформација ќе претставува посебен предизвик за хрватската економија во иднина. ЕФЗГ и УНИДУ се меѓу ретките научни институции во Република Хрватска, но и во регионот, каде што постои можност за работа во лаборатории за афективно компјутерство и невромаркетинг, така што учесниците на маркетинг модулот имаат можност да ги подобрат овие и слични вештини.

Со изборот на еден модул, на учесниците не им се затвора вратата на содржините што се нудат во другите модули, туку имаат можност да ги изберат во текот на третиот семестар како изборни предмети. Така, сите учесници имаат можност да ја обликуваат наставната програма според нивните сопствени преференции. Во наставата учествуваат научници од Катедрата за економија и бизнис економија на Универзитетот во Дубровник и Економскиот факултет на Универзитетот во Загреб. Покрај нив, студиите секоја година се домаќин на голем број истакнати научници од Хрватска и од странство. Некои од предавачите се меѓу водечките светски научници во своите области!

Каде, како и кога да аплицирате

Информации за условите за упис, документацијата за аплицирање, процесот на селекција, роковите и школарината може да се најдат во текстот на конкурсот достапен на веб-страницата на Универзитетот во Дубровник.

Сите дополнителни информации може да се добијат на  е-маил адресата на студиите, phd.epe@unidu.hr, или телефонски на +385 20 445 931, како и на веб-страницата на студиите.

македонија48 минути ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија53 минути ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија20 часа ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки4 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

свет4 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион4 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

економија4 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

македонија4 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

технологии / компании4 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија4 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

свет4 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија4 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет4 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.