Connect with us

македонија

Падна договор: минималната плата ќе биде 18.000 денари

објавено

на

Минималната плата во Македонија се крева од 15.200 на 18.000 денари, се договорија Владата, синдикатите и работодавците. Ќе опфати околу 80.000 вработени во неколку индустрии, а државата ќе субвенционира во делот на покачените социјални придонеси со 16 милиони евра, до крајот на годинава.

Премиерот Димитар Ковачевски објави дека е постигнат договор со Сојузот на синдикати и со работодавачите за минимална плата од најмалку 18.000 денари.

Како што рече Ковачевски 80.000 сограѓани, работници во различни индустрии, почнувајќи од мартовската плата ќе земаат најмалку 18.000 денари.

„Среќен сум и задоволен што можам да соопштам дека постигнавме договор и со Сојузот на синдикати и со работодавачите. 80.000 наши сограѓани, работници во различни индустрии, почнувајќи од мартовската плата ќе земаат најмалку 18.000 денари“, рече премиерот Ковачевски.

Оваа сума, како што рече, означува раст на нето платата на овие работници за околу 45 евра месечно.

„Ветивме и реализираме мерки кои директно го помагаат животниот стандард. Во исклучително кризна година, година на европски и светски кризи, остануваме фокусирани на финансиска поддршка на граѓаните“, рече Ковачевски.

Ковачевски по Социо- економскиот совет во Владата меѓу владиниот кабинет, работодавачите и синдикалците рече дека за таа намена ќе бидат издвоени 48 милиони евра.

Претседателот на ССМ, Дарко Димовски, по завршувањето на преговорите со Владата и работодавачите, рече дека е презадоволен што е постигнат договор за минимална плата во износ од 62% од просечната плата.

„И не е само оваа придобивка денеска. Ќе добиеме и доследна примена на членот 8 од Законот за минимална плата, каде што се вели дека сите останати плати согласно законските коефициенти и колективните договори ќе се зголемат. Значи, придобивката од денешните преговори не е само зголемување на минималната плата, туку и зголемување на сите останати плати согласно колективните договори и законите. “, рече Димовски.

економија8 часа ago

ИТ компанијата Proxiad SEE отвори нова канцеларија во Скопје

свет13 часа ago

Франција и Шпанија се најпосетените светски дестинации

македонија13 часа ago

Создадовме автентично винско туристичко доживување во радовишкиот крај!

менаџмент / маркетинг13 часа ago

Теорија, пракса и понекое пророштво

свет13 часа ago

Технолошките гиганти отпуштаат преку 50 илјади вработени

македонија13 часа ago

5 причини зошто становите во градба се одлична инвестиција

регион13 часа ago

Во Хрватска пристигнуваат три светски хотелски брендови во исто време

технологии / компании13 часа ago

Амазон е највреден бренд на планетава, Дојче Телеком прв во  Европа

менаџмент / маркетинг13 часа ago

Покажување емпатија, демонстрирање вредност, уникатна презентација

економија13 часа ago

Од специјалниот прилог „Брендови“: Како пандемијата и кризата ги променија бренд стратегиите?

македонија1 недела ago

Истражување: Македонија е лидер во регионот во пушење најевтини цигари

свет1 недела ago

Дојче Телеком е највредниот бренд во Eвропа

македонија4 дена ago

Европски квиз на пари по петти пат за македонските ученици

македонија3 дена ago

Во првите 9 месеци од 2022, со македонски картички кон македонски е-трговци се реализирале 17.3 милијарди денари, со раст од 20%

економија3 дена ago

Започна со работа реконструираната течна фарбара во БРАКО во Велес – инвестиција од 150 илјади евра

македонија13 часа ago

Создадовме автентично винско туристичко доживување во радовишкиот крај!

свет13 часа ago

Технолошките гиганти отпуштаат преку 50 илјади вработени

технологии / компании13 часа ago

Амазон е највреден бренд на планетава, Дојче Телеком прв во  Европа

интервју13 часа ago

Славица Кутиров: Со примена на новите сервиси и напредни технологии, дигиталната Царина станува реалност

менаџмент / маркетинг13 часа ago

Покажување емпатија, демонстрирање вредност, уникатна презентација