Connect with us

економија

Повеќе жени во тимот, повеќе профит

Зошто родовата еднаквост е битна за успех на бизнисот?

објавено

на

Бизнисите кои активно ја поддржуваат родовата еднаквост имаат тенденција да донесуваат подобри деловни одлуки – и на крајот да заработат повеќе пари. Истражувањата покажуваат дека инклузивните тимови донесуваат подобри деловни одлуки до 87% од времето и дека тимовите со помала разновидност имаат поголема веројатност да направат лоши избори за нивните компании.

Според Извештајот за глобалниот родов јаз  на Светскиот економски форум за 2020 година, светот  нема да види родова еднаквост уште 99,5 години. Извештајот, исто така, наведува дека родовата еднаквост може да има големо влијание врз тоа дали економијата или општеството ќе напредуваат.

Така е – родовиот јаз на една земја може да влијае на нејзината моќ и нејзиното влијание врз остатокот од светот.

Како општество, фрламе многу пари во ветер со тоа што дозволуваме родовиот јаз да продолжи. Всушност, извештајот на Глобалниот институт на McKinsey & Company покажа дека намалувањето на родовиот јаз може да додаде помеѓу 12 и 28 трилиони долари на глобалниот БДП.

Значи, како да го намалиме јазот и да почнеме да ги жнееме економските придобивки од родовата еднаквост? Кристина Каросела, консултант за родови прашања којашто пишува за Forbes вели дека прво треба да научиме како да ја препознаеме родовата нееднаквост.

Како изгледа родовата еднаквост?

Еднаква плата

Висината на платите не треба да се одредува врз основа на полот на лицето (или раса, возраст, верска припадност, сексуална ориентација итн.).

На почетокот на мојата корпоративна кариера, имав иста работа како тројца други мажи – и секој заработуваше повеќе од мене, вели Каросела.
„Кога разговарав за тоа со нашиот шеф, тој рече дека момците имаат сопруги и семејства за издржување и дека не ми требаат толку многу пари бидејќи сум сама без деца. За среќа, подоцна во истата компанија (со друг шеф), мојата плата се базираше на резултати, исто како и на петте други мажи кои беа на истата позиција.“

• Еднаков третман

 „Ова беше проблем со кој се соочив како единствена жена во извршниот тим составен од 14 лица,  пред повеќе години. Многу дискусии и одлуки се случуваа на теренот за голф или во машките тоалети за време на паузите за состаноци. Бев поканета да дојдам на теренот за голф – но само ако сум спремна  да ја возам количката и да ги послужувам мажите пиво. Бидејќи одбив да бидам нивен возач и келнерка, бев исклучена од тим-билдингот. (Би сакала да мислам дека овие сценарија не се случуваат повеќе, но веројатно се случуваат.)

• Еднаква застапеност во лидерските тимови, корпоративните одбори итн.
 
Во лидерските тимови треба подеднакво да се застапени и мажите и жените. Дали сте слушнале за феноменот на „скршеното скалило“? Студиите покажуваат дека жените не се унапредуваат на менаџерски позиции, што е првиот чекор кон највисоките раководни структури. Затоа, тие се заглавени на пониски позиции и спречени да напредуваат – веројатно поради пристрасни мислења и дискриминација кон жените во раководството.

• Еднаков пристап до обука и можности за градење кариера

„Во текот на мојата корпоративна кариера, програмите за менторство и напредување во кариерата обично не им беа нудени на жените. Мажите претпоставуваа дека работничките ќе работат само додека не добијат деца, или дека ќе ѝ дадат приоритет на работата на своите сопрузи и ќе ја напуштат својата работа доколку нивните сопрузи добијат преместување или најдат нова работа во друг град.

Како резултат на овие предрасуди, многу жени ги напуштија своите позиции за да прифатат такви кои подобро плаќаат и нудат повеќе можности за професионален развој.“

• Поволностите  од компанијата треба да ги одразуваат потребите на сите вработени, како и на нивните семејства

Нудењето флексибилност да работат од дома или да го приспособат распоредот за работа им помага на мажите и жените да се грижат за своите деца без да мора да ја жртвуваат својата кариера.

Обезбедувањето платен слободен ден наместо трошење денови од одмор е уште еден начин да им се даде на вработените можност да го користат слободното време за што и да им треба – без разлика дали се работи за прегледи на лекар, грижа за остарениот родител или само малку да се одморат.

Бизнисите посветени на родовата еднаквост привлекуваат и задржуваат подобри таленти

Бизнисите и останатите организации кои активно ја поддржуваат родовата еднаквост имаат тенденција да донесуваат подобри деловни одлуки – и на крајот да заработат повеќе пари. Истражувањата покажуваат дека инклузивните тимови донесуваат подобри деловни одлуки до 87% од времето и дека тимовите со помала разновидност имаат поголема веројатност да направат лоши избори за нивните компании.

Студијата на McKinsey & Company, која анализираше повеќе од 1.000 компании ширум светот, заклучи дека организациите со поголема разновидност меѓу нивните извршни тимови имаат тенденција да имаат и повисоки профити и долгорочна вредност.

Уште повеќе, компаниите со ниски стапки на родова и расна различност имаат 29% поголеми шанси да заработат помалку пари. Со други зборови, веројатно е штетно за крајниот резултат на компанијата ако нејзините лидерски тимови немаат разновидност.

Кога на жените им се дава пристап до можности за развој на кариерата, тие можат да имаат огромно влијание врз нивната компанија.

„Кога бев единствената жена од високиот менаџмент, имав овластување да покренувам иницијативи кои го започнаа процесот на правичност и ги поддржуваа жените и малцинствата низ организацијата, вклучувајќи програма за менторство и лидерски совет за различности. Две години подоцна, одделите  предводени од жени беа оние  со највисоко производство и со најниски стапки на заминување на вработените.“, вели Каросела за Forbes.

Бизнисите кои покажуваат посветеност кон родовата различност имаат тенденција да привлечат и задржат подобри таленти. Според McKinsey & Company, повеќе компании ја идентификувале родовата различност како главен приоритет. Сепак, тоа не секогаш се рефлектира во културата и политиките на компаниите – и тоа влијае на задоволството од работата на вработените и на тоа колку долго и мажите и жените сакаат да останат во компанијата.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават