Connect with us

свет

Познат американски инвеститор продаде технолошки акции и вложи во злато

Баланс помеѓу традиционално и модерно

објавено

на

Пред десетина дена златото падна под нивото од две илјади долари за унца за прв пат по два месеци, но и покрај тоа, зголемената побарувачка од централните банки, финансиската несигурност и геополитичките тензии носат поддршка за златото од страна на инвеститорите.  Аналитичарите се оптимисти, очекувајќи заживување на цените на златото поттикнато од потенцијалното намалување на каматните стапки од страна на Федералните резерви и Европската централна банка.

Поранешниот претседател на управата на инвестициската фирма  Duquesne Capital Management, Стенли Дракенмилер, се оддалечува од етаблираните технолошки гиганти како Amazon и Alibaba, фокусирајќи ги инвестициите во секторот за злато со значителни инвестиции во Barrick Gold и Newmont, момент што го сврте вниманието кон акциите на овие рударски компании.

Пред десетина дена златото падна под нивото од две илјади долари за унца за прв пат по два месеци, но и покрај тоа, зголемената побарувачка од централните банки, финансиската несигурност и геополитичките тензии носат поддршка за златото од страна на инвеститорите.  Аналитичарите се оптимисти, очекувајќи заживување на цените на златото поттикнато од потенцијалното намалување на каматните стапки од страна на Федералните резерви и Европската централна банка.

Имено, централните банки минатата година практично  вшмукуваа злато, иако купија 45 тони помалку од рекордната 2022 година. Според Светскиот совет за злато, нето-откупот на централните банки во 2023 година изнесувал вкупно 1.037 тони. Тоа беше втора година по ред кога централните банки додаваат повеќе од илјада тони на нивните вкупни резерви. Банките моментално поседуваат околу 36.700 тони злато додека глобалната борба за алтернативни банкноти на Федералните резерви продолжува.

Кина најмногу купува злато

Кина беше најголемиот купувач во 2023 година, при што Народната банка на Кина официјално објави зголемување на резервите на злато за 225 тони. Тоа беше најголемото зголемување на резервите на оваа држава со авторитарна власт од 1977 година досега. Кинеската централна банка сега поседува 2.235 тони злато, што ја прави шестата по големина држава во светот според официјалните резерви на злато.

Полска беше вториот најголем купувач на злато во 2023 година. Помеѓу април и ноември, полската централна банка купи 130 тони злато, зголемувајќи ги златните резерви за 57 отсто, на 359 тони. Во 2021 година, претседателот на Банката на Полска, Адам Глапињски, објави план за зголемување на златните резерви на земјата за 100 тони. Централната банка ја постигна оваа цел во септември и продолжи со купувањето. Банката го направи најголемиот откуп во ноември, додавајќи 19 тони злато во своите резерви.

Кина беше најголемиот купувач на злато во 2023 година, при што Народната банка на Кина официјално објави зголемување на резервите на злато за 225 тони. Тоа беше најголемото зголемување на резервите на оваа држава со авторитарна власт од 1977 година досега. Кинеската централна банка сега поседува 2.235 тони злато, што ја прави шестата по големина држава во светот според официјалните резерви на злато.

Други купувачи на злато во 2023 година беа Сингапур, Чешка, Ирак, Индија и Филипините. Народната банка на Казахстан и Централната банка на Узбекистан беа двата најголеми продавачи на злато, со оглед на тоа што купуваат од домашно производство и продаваат во странство. Понатаму, Турција минатата година беше нето продавач, но едвај. Турската централна банка продаде 160 тони злато во пролетта 2023 година, но се врати на купување во третиот квартал и додаде уште 18 тони на своите резерви во декември.

Гледајќи напред, Светскиот совет за злато вели дека трендот на купување злато од страна на централните банки „покажува малку знаци на опаѓање“, засилувајќи го верувањето дека глобалните централни банки ќе останат купувачи оваа година.

Дракенмилер и понатаму фокусиран на вештачка интелигенција

Поранешниот претседател на управата на инвестициската фирма  Duquesne Capital Management, Стенли Дракенмилер, се оддалечува од етаблираните технолошки гиганти како Amazon и Alibaba, фокусирајќи ги инвестициите во секторот за злато со значителни инвестиции во Barrick Gold и Newmont, момент што го сврте вниманието кон акциите на овие рударски компании.

Но, назад на почетокот на сторијава, додека Дракенмилер направи стратешки инвестиции далеку од традиционалните технолошки акции, тој сè уште има повеќе од 400 милиони долари во акции на Microsoft и Nvidia.

Неговото континуирано инвестирање во технолошкиот сектор укажува на потенцијалот што го гледа во вештачката интелигенција. Длабокото нуркање на Мајкрософт во вештачката интелигенција преку неговата значајна инвестиција во OpenAI и централната улога на Nvidia во обезбедувањето на хардверот неопходен за пресметување на вештачката интелигенција го покажува верувањето на Дракенмилер дека вештачката интелигенција е клучен сектор за раст.

Постојат индикации дека расположението на пазарот околу традиционалната технологија може да се промени поради економските несигурности и флуктуирачките пазари, па додека златото може да послужи како хеџ, инвестицијата во вештачката интелигенција претставува инвестиција во иновации и раст.

Инаку, минатата година тој милијардер го пофали биткоин, препознавајќи го како значаен „бренд“ во последните петнаесет години. Во интервјуто, Дракенмилер го спореди растечкиот статус на биткоин како „дигитално злато“ со долгорочната вредност на златото, што тој го опиша како „бренд стар пет илјади години“.

Додека облозите на Друкенмилер на Barrick Gold и Newmont се релативно мали сегменти од неговото портфолио, неговиот континуиран акцент на технолошките гиганти како Microsoft и Nvidia, и покрај значителното намалување на втората, ја нагласува диверзифицираната  и стратешка инвестициска филозофија. Ова беше засилено со неговите коментари за биткоинот и одразува поширок тренд кај инвеститорите кои ги балансираат традиционалните средства со нови можности.

банки1 ден ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет1 ден ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа