Connect with us

менаџмент / маркетинг

Правилата за исклучителен успех на Сатја Надела

Најдобрите лидери знаат дека мора да започнат нова игра пред да заврши старата игра.

објавено

на

Во ерата на немилосрдните промени, преживувате и напредувате само врз основа на вашата способност да се промените пред кризата да ве присили на промени. Користете ги принципите на Think Day 1, водете со култура и дејствувајте брзо, но размислувајте полека за да постигнете 10 пати поголеми резултати во вашиот бизнис.

Извршниот директор на Microsoft Сатја Надела е еден од најпознатите трансформациски лидери на планетата. Тој разбира дека успехот не се случува преку ноќ. Наместо тоа, мора да размислувате долгорочно, да го посадите семето за иднината и да започнете со реоткривање денес додека ја градите иднината. Ова значи преиспитување на сè во вашиот бизнис од културата и операции, па се до стратегија и талент.

Еве три победнички правила на Nadella за одлично водство.

Ден 1 за размислување

Периодот на 2000-тите беа изгубена деценија за Мајкрософт, каде што изгледаше како да губат допир со своите клиенти и паѓаат во егзистенцијална криза. Бранови на нови иновации од Google и App Store на iPhone и таблетите ја срамнија кривата на раст на легендарниот бизнис за компјутерски софтвер. Во 2014 година Надела стана нов извршен директор на Мајкрософт и објави дека новата игра е дека треба да бидат Ден 1 компанија. Ден 1 компанијата ги донесува одлуките како секој ден да ќе биде нов ден, што експериментирањето, измислувањето и иновациите се норма.

За Надела ова значи поставување на три моќни прашања.

1. Колку сме успешни во креирањето на нови производи, услуги или бизнис модели?

2. Колку сме ефикасни во приспособувањето кон новите промени или прекини?

3. Дали нашата култура ги наградува ризикот и неуспехот?

Раководење со култура

Како се донесуваат одлуките и каква култура сакате да имате? Културата која победува значи движење од размислување “да се знае се” кон култура “да се научи се”. Едeн од важните чекори на Надела беше да ја смени мисијата од архаичниот пристап “компјутер на секое биро во секој дом” до многу повеќе фокусирана на потрошувачите цел “мотивирање на секоја личност и организација на планетата да постигне повеќе”.

Тимовите се охрабруваат да се фокусираат на проектите поврзани со страстите и да не мислат на “Мајкрософт” како 42-годишна компанија, туку како предизвикувачка организација со Ден 1 во својата ДНК. Оваа контра-интуитивна идеја е дека употребата на дефанзивен јазик може да резултира со застарени ментални модели кои ве спречуваат да ја реоткриете денешнината со брзина и обем. Надела знае дека сега повеќе од кога било, мора да се размислува и да дејствува како стартап од 10.000 лица, бидејќи брзите ги јадат бавните.

Постапувајте брзо, размислете полека.

Надела е долгогорочен мислител кој рано ги прифаќа новите трендови и слабите сигнали за да остане пред сите. Тој ја цени брзината на донесување одлуки каде што 80% доверба е доволно да се делува. Во време на VUCA свет  (volatile, uncertain, complex and ambiguous) тој разбира дека чекањето за сигурност од 100% пред да се донесе одлуката е едноставно премногу бавно. Ѕвездените резултати на “Мајкрософт” во 2017 година ја покажуваат моќта на брзото дејствување и бавното размислување. Claud услугите, на пример, веќе сочинуваат 32% од вкупните приходи на Мајкрософт, со двојно користење во споредба со изминатата година.

Во ерата на немилосрдните промени, преживувате и напредувате само врз основа на вашата способност да се промените пред кризата да ве присили на промени. Користете ги принципите на Think Day 1, водете со култура и дејствувајте брзо, но размислувајте полека за да постигнете 10 пати поголеми резултати во вашиот бизнис.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

технологии / компании6 минути ago

Трендови на коишто треба да внимаваат огласувачите во 2022

македонија11 минути ago

Пет амбасадори на ЕУ земји дискутираа заедно со студентите на тема иднината на Европа – перспектива од земја кандидат

економија26 минути ago

ДДВ-то го наполни буџетот за четвртина повеќе од лани

македонија35 минути ago

Се менуваат алатките, не и новинарските вредности

економија37 минути ago

Просечната каматна стапка на кредити за компании се спушти до 3,55%, а за домаќинства до 5,23%

економија37 минути ago

И покрај моќните ефекти на пандемијата, побарувачката за кредити се врати

Business38 минути ago

Македонските угостители сакаат свој „биткоин“

start up39 минути ago

Топ 5 совети за успех на стартап бизниси

економија4 часа ago

Дигитализацијата бара нови вештини – неформалното образование станува сè поважно

економија14 часа ago

Развојната банка објави јавен повик за корисниците на ,,Ковид 3” кредитната линија, за дополнителен грејс период од 12 месеци

коментари1 ден ago

Благојче Котески: Совршена енергетска бура или дел од „новото нормално“???!!!

економија4 часа ago

Дигитализацијата бара нови вештини – неформалното образование станува сè поважно

економија7 дена ago

Пласирани 16,9 милиони евра кон домашните компании преку Развојната банка

технологии / компании2 дена ago

На „Стартапувај 3“ обезбедена најголема финансиска поддршка за стартапите во историјата на ФИТР

македонија2 дена ago

Македонските угостители сакаат своја крипто валута

политика4 дена ago

Ковачевски: Не сум ничиј човек, туку човек со интегритет и големо професионално искуство соодветно за позицијата претседател на СДСМ

економија4 дена ago

Пешев: Компаниите нема да издржат уште еден локдаун

економија3 дена ago

Просечната каматна стапка на кредити за компании се спушти до 3,55%, а за домаќинства до 5,23%

економија14 часа ago

Развојната банка објави јавен повик за корисниците на ,,Ковид 3” кредитната линија, за дополнителен грејс период од 12 месеци

македонија35 минути ago

Се менуваат алатките, не и новинарските вредности