Connect with us

свет

Предлог акција за оваа недела: ProCredit Holding

објавено

на

Капитал во соработка со Инвест Поинт ви предлага акција на неделата, од европските и светските берзи.

Автор:
Снежана Поповска, сертифициран технички аналитичар, Инвест Поинт

ПроКредит Холдинг АГ, тикер PCZ.DE е компанија со седиште во Германија, порано позната како ProCredit Holding AG & Co KGaA, и главно се занимава во индустријата за финансиски услуги. Активностите на групата ПроКредит опфаќаат финансирање на мали и средни претпријатија (МСП) и директно банкарство за приватни клиенти.

Холдингот абележа одличен финансиски резултат од 113,4 милиони евра во 2023 година, што одговара на принос на капиталот од 12,2%. Оперативните приходи се
зголемија за 21% на годишно ниво, како резултат на позитивните движења во
сите редовни текови на приходи.

Акцијата се наоѓа во нагорен тренд на сите временски рамки. Нашиот сигнал за купување беше даден минатата неделa и нашиот прв таргет е 10,80. Во наредните неколку месеци, очекуваме овој тренд да продолжи и нашиoт втор таргет е 13,60.

Според последните податоци, дивидендниот принос на акцијата изнесува 6,88%. Покрај можноста за остварување на капитална добивка, со поседување на оваа акција остварувате и дивидендна добивка.

Напомена: Текстот, графиконите и анализата презентирани од страната на авторот се само за едукативни цели. Дадените информации не треба да се толкуваат на кој било начин како препорака за купување или продавање на кој било финансиски инструмент. Секогаш треба да се консултирате со вашиот лиценциран инвестиционен советник и/или личен банкар за да ја утврдите соодветната инвестиција според вашата финансиска состојба.

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа