Connect with us

економија

Програмерите со највисока просечна плата во јуни: 72.694 денари

објавено

на

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2021 година, изнесува 28 744 денари, а најниска е во секторот кожарска индустрија, во износ од 15.956 денари.

Програмерите во јуни месец имале највисока просечна нето плата во Македонија, од 72.694 денари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Нивната плата е порасната за 10,9% во однос на истиот месец лани, а за 0,5% во однос на претходниот месец, мај.

Втора во вредност  просечна плата е исплатена во секторот воздухопловен транспорт, од 64.764 денари, којашто е повисока за 9,5% на годишно ниво, а на трето место е секторот финансиско – услужни дејности (освен осигурување  и пензиски фондови), што значи дека банкарите имале просечна плата од 49.100 денари во јуни годинава, за 9,5% пониска во однос на истиот месец лани.

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2021 година, изнесува 28 744 денари, а најниска е во секторот кожарска индустрија, во износ од 15.956 денари.

Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната нето плата во Македонија во јуни месец годинава била за 7% повисока во однос на истиот месец лани.  Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (25.1 %), Уметност, забава и рекреација (20.5 %) и Информации и комуникации (14.1 %). Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Финансиски дејности и дејности на осигурување (4.3 %), Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (2.6 %) и Рударство и вадење на камен (1.6 %).

банки10 часа ago

НЛБ Банка Скопје по шести пат прогласена за најдобра банка во Македонија според „EMEA Finance“

економија10 часа ago

Венера Крлиу – Ханџиски, Ѓорѓе Војновиќ и Радош Вукичевиќ се нови членови на Одборот на директори на Македонија 2025

македонија13 часа ago

H&M ќе открие мурал во Скопје, којшто истовремено го прочистува и воздухот

регион14 часа ago

Косово почнува со рестрикции на струја, нема пари за скапиот увоз

економија2 дена ago

Поставен камен-темелникот на фабриката за електрични возила во Тетово

банки3 дена ago

ПроКредит – прва банка во земјата која воведува флексибилност за работа од дома за своите вработени

свет6 дена ago

Автомобилската индустрија се граба за литиум – поскапен е 700% за две години

економија6 дена ago

Македонската берза ќе ја одржи својата 21-ва Годишна конференција на 23 септември во Охрид

економија6 дена ago

„Брако“ со 74 нови вработувања во првите шест месеци

економија1 недела ago

Инфлацијата во јули 16% на годишно ниво – најмногу поскапеле храната и транспортот, за речиси 25%

свет6 дена ago

Автомобилската индустрија се граба за литиум – поскапен е 700% за две години

економија2 дена ago

Поставен камен-темелникот на фабриката за електрични возила во Тетово

економија6 дена ago

„Брако“ со 74 нови вработувања во првите шест месеци

економија6 дена ago

Македонската берза ќе ја одржи својата 21-ва Годишна конференција на 23 септември во Охрид

банки3 дена ago

ПроКредит – прва банка во земјата која воведува флексибилност за работа од дома за своите вработени

регион14 часа ago

Косово почнува со рестрикции на струја, нема пари за скапиот увоз

македонија13 часа ago

H&M ќе открие мурал во Скопје, којшто истовремено го прочистува и воздухот

економија10 часа ago

Венера Крлиу – Ханџиски, Ѓорѓе Војновиќ и Радош Вукичевиќ се нови членови на Одборот на директори на Македонија 2025

банки10 часа ago

НЛБ Банка Скопје по шести пат прогласена за најдобра банка во Македонија според „EMEA Finance“