Connect with us

технологии / компании

ПроКредит Банка прва банка во земјата со 70% електричен возен парк

објавено

на

ПроКредит Банка првото хибридно возило го набавила во 2013 година. По позитивното искуство, во 2015 година набавиле 4 електрични возила. Постепено ја зголемувале бројката за сега веќе возниот парк да им брои 10 електрични и 1 хибридно или 70% од нивниот вкупен возен парк се електрични возила.

„ПроКредит Банка е општествено одговорна компанија и во нашето секојдневно работење се стремиме да придонесеме за зачувување на животната средина и намалување на негативното влијание врз неа. Континуирано се залагаме и вложуваме во нашата еко иницијатива #СеГрижамДелувамМенувам која придонесува кон почисто окружување и подобар квалитет на животот.“, се вели во соопштението што стигна од ПроКредит Банка денеска.

„Во нашата банка негуваме еден одржлив модел на управување во кој еколошката и општествената одговорност одат рака под рака со деловните остварувања. Оттука произлезе и иницијативата за целосна промена на нашиот возен парк, како и фактот дека 20% од аеро -загадувањето во Скопје е предизвикано од возила на фосилни горива.

ПроКредит Банка првото хибридно возило го набави во 2013 година. По позитивното искуство, во 2015 година набавивме 4 електрични возила. Постепено ја зголемувавме бројката за сега веќе возниот парк да ни брои 10 електрични и 1 хибридно или 70% од нашиот вкупен возен парк се електрични возила.

Овој месец возниот парк го обновивме со две нови електрични возила од марката Фолксваген ИД 3. Со што сме првата компанија во земјата и во регионот која ги воведува овие возила во својот возен парк.  Електричното возило Фолксваген  ИД 3. со едно полнење, се очекува да помине преку 400 километри. Со овие перформанси, ова возило комплетно ги задоволува нашите потреби на патување низ земјата, без потреба за дополнување на батеријата додека сме на пат.

ПроКредит Банка исто така има и сопствена фотоволтаична  централа за производство на струја, која е поставена на кровот на зградата на централната управа. Во моментов 25% од произведената струја целосно ги задоволува потребите на нашиот електричен возен парк.

Исто така, поставивме и 3 полначи  за јавна употреба на две локации во Скопје.

Со ова повторно докажавме дека сме чекор пред другите. Издвојуваме сериозни ресурси и имаме организациска  поставеност за активно управувањето со животната средина.

Нашиот систем за управување со животната средина е сертифициран со меѓународниот сертификат ISO 14001 и преставуваме првата Банка на пазарот со овој сертификат.“

менаџмент / маркетинг2 часа ago

Рекоа за… успехот

менаџмент / маркетинг2 часа ago

Не работете додека сте на одмор. Сериозно.

свет2 часа ago

Граѓаните во крв и солзи, водачите во политички профит

свет2 часа ago

Инфлацијата се надвиснува како опасност

македонија2 часа ago

Градежниците и хотелиерите останаа најпогодени од кризата

економија2 часа ago

Пандемијата стивна и економијата здивна

интервју2 часа ago

Сашо Јовановски: Спојувањето ќе ја засили нашата лидерска позиција во понудата на деловен софтвер

македонија2 часа ago

Сеавус, ИнКом, Еконет, Групер…добија нови сопственици – кој ќе ја продолжи низата?

македонија1 ден ago

Десет студентски тимови преку учество на хакатонот „Хакирај ја сивата економија во е-трговијата“ ќе креираат решенија за намалување на сивата економија

економија1 ден ago

Утре почнува хакатонот за намалување на сивата економија во е-трговијата

технологии / компании4 дена ago

Нова аквизиција на македонскиот ИТ пазар: Синами ја презема Еконет

македонија2 дена ago

Комерцијална банка ќе биде спонзор на ФФМ во наредните три години

економија1 ден ago

Утре почнува хакатонот за намалување на сивата економија во е-трговијата

македонија1 ден ago

Десет студентски тимови преку учество на хакатонот „Хакирај ја сивата економија во е-трговијата“ ќе креираат решенија за намалување на сивата економија

интервју2 часа ago

Сашо Јовановски: Спојувањето ќе ја засили нашата лидерска позиција во понудата на деловен софтвер

свет2 часа ago

Инфлацијата се надвиснува како опасност

македонија2 часа ago

Сеавус, ИнКом, Еконет, Групер…добија нови сопственици – кој ќе ја продолжи низата?

свет2 часа ago

Граѓаните во крв и солзи, водачите во политички профит

менаџмент / маркетинг2 часа ago

Не работете додека сте на одмор. Сериозно.

менаџмент / маркетинг2 часа ago

Рекоа за… успехот