Connect with us

банки

ПроКредит Холдинг АГ: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

објавено

на

Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура.

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети.

Пред трансформацијата во акционерско друштво беше спроведена сеопфатна анализа. Овој процес секогаш беше воден од премисата дека Групацијата ПроКредит ќе ја задржи својата единствена мисија за развој и ориентација кон профит, како и нејзиниот регионален фокус на Југоисточна и Источна Европа. Групацијата ПроКредит очекува трансформацијата во меѓународно попозната корпоративна структура, исто така, да ѝ помогне на компанијата да стане привлечна за поширок круг потенцијални инвеститори. Освен тоа, трансформацијата во акционерско друштво овозможува поедноставување и рационализирање на организациската структура. За разлика од КгаА (командитно друштво со акции), Надзорниот одбор на акционерското друштво има функција да го именува и разрешува Управниот одбор. Преку изборот на Надзорниот одбор, акционерите на акционерското друштво добиваат влијание врз управувањето.

Трансформацијата во акционерско друштво не повлекува никаква промена во постојниот круг на акционери. Во моментот на трансформација, командиторите го задржуваат истиот износ и број на акции во ПроКредит Холдинг АД како и претходно во ПроКредит Холдинг АД и Ко. КГаА. Командиторите не треба да преземаат никакви дејства поради промената на правната форма, бидејќи тие автоматски стануваат акционери на акционерското друштво кое продолжува да котира на регулираниот пазар (Прајм Стандард).

Хуберт Спехтенхаузер, претседател на Управниот одбор на ПроКредит Холдинг АД, изјави: „Со својата ориентација кон креирање позитивно влијание во општеството, Групацијата ПроКредит се стреми кон единствен деловен модел. Обезбедувањето банкарски услуги со позитивно влијание врз економскиот, социјалниот и еколошкиот развој во нашите земји на работа е поважно од кога било. Уверени сме дека трансформацијата на правната форма од КГаА во АД е вистинскиот начин да се продолжи успешната приказна на ПроКредит. Особено сме задоволни што успеавме да ја спроведеме трансформацијата толку брзо по донесувањето на одлуката за истото на Годишното генерално собрание на 5 јуни 2023 година, и сакаме да им се заблагодариме на сите што не поддржаа во овој процес“.

Комерцијален ПР текст

економија16 часа ago

Конференцијата на ПроКредит Банка и ЕБОР „Круг на нови можности“ за поддршка на младите претприемачи и жените во бизнисот

македонија2 дена ago

Живко Мукаетов прогласен за премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

економија3 дена ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

економија7 дена ago

Преку примери претставени еколошките и одржливите стандарди на комплексот „Гранд Скопје“ на Конференцијата за комерцијални недвижности

македонија7 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија7 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија1 недела ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

македонија1 недела ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

македонија1 недела ago

Зелена иднина за секое дете

регион1 недела ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

регион1 недела ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

економија7 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија7 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

свет1 недела ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%