Connect with us

економија

Прометот на Македонска берза лани поголем за 57%, индексот со пораст од 31%

објавено

на

Најтргувана е акцијата на Комерцијална банка, со вкупен промет од 61,3 милиони евра, што е речиси третина од целиот промет на Берзата. Најголем пораст од „блу чиповите“, повторно Комерцијална банка, од 60,6%.

Вкупниот промет реализиран на Македонската берза минатата година изнесувал 12,85 милијарди денари (209 милиони евра), што е за 56,8% повеќе во однос на 2020 година, покажува годишниот статистички билтен на Берзата.

Македонскиот берзански индекс МБИ10 во текот на 2021 година пораснал за речиси 31%, додека бројот на трансакции остварени на Берзата е за 9% поголем. Пазарната капитализација на акциите на Берзата на последниот ден од тргувањето во годината изнесувала 223,9 милијарди денари (3,64 милијарди евра).

Во класично тргување лани е направен промет од 6,74 милијарди денари (109,5 милиони евра), или за 12,5% повеќе од годината претходно. Од овој износ, 5,4 милијарди денари (87,7 милиони евра) се реализирани во тргување со акции, каде што се забележува пад од 5% на годишно ниво, но затоа пак кај тргувањето со обврзници забележан е раст од дури 372%, на 1,34 милијарди денари (21,8 милиони евра).

Во 2021 година на Берзата имаше голем раст и кај блок трансакциите, од речиси 200%, при што се истргуваа  акции за нешто над 6 милијарди денари (98,7 милиони евра).

Најтргувани акции на Македонската берза лани биле на Комерцијална банка, со вкупен промет од 3,78 милијарди денари (61,3 милиони евра), што е без малку 30% од вкупниот промет на берзата. Во класично тргување со оваа акција е направен промет од 32,6 милиони евра, што е исто така, околу 30% од вкупното класично тргување на Берзата лани. Во рамки на акциите што го сочинуваат МБИ10 индексот, односно најликвидните акции на Берзата, акцијата на Комерцијална банка лани учествувала со 51,6% во вкупниот промет.

Втора според вкупниот промет е акцијата на НЛБ Банка, со нешто над една милијарда денари (16,7 милиони евра), пред онаа на Алкалоид со 845 милиони денари (13,7 милиони евра), Гранит со 547,5 милиони денари (8,9 милиони евра), итн.

Најголем пораст на вредноста меѓу акциите на Официјалниот пазар имала на Интерпромет Тетово, од 200%, а следат Тутунски комбинат Прилеп (61,3%), Комерцијална банка (60,6%), НЛБ Банка (58,6%) и Макстил (53,6%). Најголем пад на вредноста лани забележале акциите на Сковин (-64%), Скопски пазар (-40,25), Бетон Скопје (-38,7%), итн.

Меѓу акциите од МБИ10 индексот, најголем пораст лани имала Комерцијална банка (60,6%), НЛБ Банка (58,6%), Алкалоид (39,6%), Гранит (24,5%), Стопанска банка Скопје (19,9%), итн.

свет16 часа ago

Русија касни со плаќање на долгот кон странство. Министерот за финансии: тоа е фарса

економија4 дена ago

Развојната банка воведе нова кредитна линија за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Дали сте саботирани од сопствената цел за остварување поголема продажба?

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Рекоа за…продуктивноста

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Зошто предолгото работење од дома може да е штетно за вашата кариера?

менаџмент / маркетинг4 дена ago

ДЕЛЕГИРАЊЕ – КАКО ДА СЕ РЕШИТЕ ОД СТРАВОТ НА ГУБЕЊЕ МОЌ И КОНТРОЛА?

технологии / компании4 дена ago

Инженер на Google откри дека компанијата поседува вештачка интелигенција што станала свесна, па го пратија дома

свет4 дена ago

Ако пукне балонот со недвижности во Кина, ќе се оствари кошмарот на сите економисти

македонија4 дена ago

Виталиа е единствениот производител  со оцена А на престижниот BRC сертификат за квалитет

start up4 дена ago

Запознајте ги „ангел – инвеститорите“ што ги поддржаа наградените стартапи

македонија4 дена ago

За македонските граѓани најсигурна инвестиција е во станови, нивната цена пораснала за 20% за 3 години и нема да се намалува

start up5 дена ago

Македонскиот стартап Qpick започнува интернационална експанзија!

интервју4 дена ago

Роза Балфур: Условот за добрососедство мора да важи и за членки  – не може со вето да решаваат билатерални проблеми

македонија5 дена ago

Ковачевски во Брисел го отрфли францускиот предлог

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Дали сте саботирани од сопствената цел за остварување поголема продажба?

свет4 дена ago

Ако пукне балонот со недвижности во Кина, ќе се оствари кошмарот на сите економисти

економија4 дена ago

Од висока инфлација и економска стагнација добиваме стагфлација

економија4 дена ago

Акциските фондови со пораст од 57% и покрај хаосот на светските берзи

економија4 дена ago

Развојната банка воведе нова кредитна линија за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

македонија4 дена ago

Една третина од македонските компании се дигитално зрели

Best CBD Oil for Pain


Best CBD Oil for Anxiety


CBD Gummies


Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil