Connect with us

банки

Профит наспроти одржливост – Каква трага оставаат компаниите со своето (одговорно) делување?

објавено

на

Согласно своите етички стандарди, ПроКредит како пример за одговорна банка има дефинирана листа на активности кои негативно влијаат на општеството и животната средина кои банката не ги кредитира, како што се игри на среќа (кладилници и коцкарници), ловишта, производство и трговија со оружје, рудници, ангажирање на присилена работна сила или издавање и инвестиции во крипто валути.

Какво е вистинското влијание на деловните активности на компанијата? Тие нудат добра и услуги кои го подобруваат нашиот секојдневен живот, но каква трага оставаат компаниите со своето делување? Како можеме да го измериме успехот на бизнисот? Дали успехот се заснова исклучиво на профит или треба да ги земеме предвид ефектите што ги има врз општеството и животната средина?

Општествената одговорност е сѐ поактуелна тема и сведоци сме дека низ годините се зголемува бројот на компании кои се подготвени да одделат дел од својот профит за поддршка на заедницата преку донации. Но, доколку системот на работа при создавање на профит на компаниите е неодржлив и придонесува за негативни ефекти во општеството, дали можеме да разговараме за вистинска одговорност?

Остварувањето на профит, како еден од главните приоритет на компаниите, не треба да биде на штета на луѓето и животната околина. Традиционалниот бизнис модел фокусиран на профит полека се трансформира во нов начин за управување – одговорно, етичко и одржливо. Напорите за корпоративна одржливост отвораат простор за наоѓање рамнотежа помеѓу општествените потреби, без преминување на границата до која човештвото може да функционира и живее, не нарушувајќи го екосистемот на планетата Земја.

Во овој процес, значајна регулаторна улога можат да играат и банките, воспоставувајќи принципиелни критериуми во процесот на кредитирање и поддршка на развојот на различните индустрии.

Во изминатите 20 години постоење на македонскиот пазар, ПроКредит банка постави вистински пример за општествено одговорна компанија, посветена на одржлив развој и зачувување на животната околина. Банката работи на минимизирање на влијанието врз животната средина и промовира одржливи практики, не само во рамките на сопствените активности, туку и во соработката со клиентите и добавувачите. Примената на овие доброволни мерки за одговорно делување значи и приоретизирање на догорочната одржливост на економијата и животната средина, наспроти максимизирање на краткорочниот профит на банката.

Согласно своите етички стандарди, ПроКредит како пример за одговорна банка има дефинирана листа на активности кои негативно влијаат на општеството и животната средина кои банката не ги кредитира, како што се игри на среќа (кладилници и коцкарници), ловишта, производство и трговија со оружје, рудници, ангажирање на присилена работна сила или издавање и инвестиции во крипто валути. Овој процес во банката е систематизиран, со што се прави транспарентна проценка на еколошкиот ризик и социјалното влијание во соработката со секој клиент преку категоризација, не само на нивото на ризик кон животната средина, туку и кон условите за работа на вработените.

Доколку одредена компанија не ги исполнува бараните стандарди и не е подготвена да вложи во систем на подобрување, банката ја одбива кредитната поддршка. Истото важи и за рестрикциите кон било какво финансирање на дејности поврзани со ископ на јаглен, активности во заштитени зони и национални паркови, производство и трговија со пластика за еднократна употреба. Банката не гледа само низ призмата на сопствениот профит, туку со поддршката што ја дава, придонесува кон долгорочен и одржлив развој на бизнисите.

Во таа насока, еден од главните фокуси на банката е „зелено кредитирање“, каде што се насочени 20% од кредитни пласмани за финансирање проекти поврзани со енергетска ефикасност, обновливи извори на енергија и заштита на животната средина.

Преку финансирањето на општествено подобни проекти ПроКредит Банка промовира позитивно влијание врз општеството и животната средина, што е во согласност со мисијата на банката да придонесе за одржлив развој на домашната економија.

Реалност е дека компаниите можат да имаат значително влијание врз промена на досегашната пракса, со што би се дало приоритет на намалување на штетните ефекти врз животната средна. На тој начин, би се отворил простор за развој на погрижлива економија, каде што успехот на компанијата нема да биде дефиниран само од остварениот профит.

свет5 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија1 ден ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет4 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки7 дена ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет4 дена ago

Пустината под вода

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават