Connect with us

интервју

проф. д-р Марјан Петрески: Зачекорете на повисоко ниво – Со докторски студии до академска кариера

проф. д-р Марјан Петрески, УАКС Докторска школа

објавено

на

Какво е чувството да се биде во топ 5% истражувачи на светско ниво и на што се должи тој успех?

Се работи за рангирање на економски истражувачи според бројот и квалитетот на објавени трудови, најмногу преку бројот на цитирања, според базата со економска литература IDEAS/RePEc. Тоа е признание за мојата континуирана истражувачка работа во претходните 18 години, односно за моите публикации во високорангирани меѓународни списанија за транзициските економии, како Journal of Comparative Economics, Economic Systems, Post-Communist Economies и редица други. Така што, нема посебен рецепт, туку посветена и постојана работа од која придобивките се стекнуваат на подолги стази, нешто за што секогаш гледам да ги советувам и охрабрувам докторските кандидати на нашата школа.

Како координатор на Докторската школа на УАКС, зошто сметате дека луѓето треба да го унапредуваат своето образование и особено да се посветат на стекнување на Докторат?

Причините се повеќекратни. Докторантите развиваат истражувачки и аналитички вештини кои се корисни за решавање комплексни проблеми во делокругот на нивната работа. Ова може да биде корисно не само во академскиот свет, туку и во бизнисот, владините институции и други области. На пример, нашите докторски студии се поставени на начин на кој кандидатите ги подготвуваат за академскиот свет, ако тие целат кон тоа да бидат универзитетски професор или ментор, но сѐ почесто тие сакаат да бидат специјализирани професионалци во своето бизнис окружување, што им го нуди, на пример, нашата популарна програма ДБА. Во секој случај, докторскиот степен, како највисок формален степен, на УАКС нуди специјализирано знаење, научно-истражувачки вештини и меѓународно вмрежување. Ова е сѐ со крајна цел кандидатите да направат придонес кон постојното знаење во областа што е предмет на нивно проучување, и верувам дека е наш квалитет кој стана особено препознаен низ годините.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет6 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет6 дена ago

Пустината под вода

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција