Connect with us

македонија

ПроKредит Банка со голема инвестиција во мрежа на полначи за електрични возила

објавено

на

ПроKредит Банка Македонија од јануари 2022 постави мрежа на 21 електрични станици за полнење на електрични автомобили низ целата територија на земјата, покривајќи ги сите фреквентни патишта.

Соочени со предизвиците кои ни ги носи глобалното затоплување, но и екстремно високото загадување во градовите во кои живееме, крајно време е реториката да се замени со конкретни акции. Само во град Скопје, 20% од аеро загадувањето на воздухот е поради стариот возен парк. Токму затоa, како еколошки свесна институција, ПроKредит Банка го промени својот возен парк каде електричните возила имаат учество од 80%..

Со цел поттик на населението кон транзиција во еколошки, електрични возила, ПроKредит Банка инвестира во инфраструктура со поставување на електрични полначи низ целата земја.

ПроKредит Банка Македонија од јануари 2022 постави мрежа на 21 електрични станици за полнење на електрични автомобили низ целата територија на земјата, покривајќи ги сите фреквентни патишта. Поучени од искуството на западноевропските земји, еден од главните предизвици на енергетската транзиција е токму мрежата на станици за полнење. Со вака поставената мрежа очекуваме дека ќе се олесни и забрза транзицијата кон електрична мобилност во нашата земја.

Предноста на користење на електричните возила во нашата земја е значајно намалување на емисијата на штетни гасови и подобрување на квалитетот на воздухот, повеќекратно намалување на трошоците за транспорт и намалување на бучавата во градовите. Новите „е-станици” на ПроКредит Банка ќе бидат достапни бесплатно за сите во нашата земја oд февруари 2022 година.

Мрежата на е-станици не завршува во Северна Македонија. Приближно 300 е-станици се поставени како густа мрежа од банките на ПроКредит Групацијата во сите источноевропски земји каде што функционираме: Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Косово, Албанија, Бугарија, Романија, Молдавија, Украина, Грузија, како и во Солун, Грција.

Доколку планирате патување во земјата или пошироко на Балканот, потребно е само да ја следите апликацијата Procredit Electric Stations на Google Earth, која ќе ви ги прикаже сите локации за полнење на електрични возила во земјата и пошироко.

“Со преземањето на овој чекор, сакаме да дадеме придонес во енергетската транзиција во земјите каде што успешно функционираме. Дополнително, клиентите кои први ќе аплицираат за кредит за нови е-автомобили (не вклучувајќи хибридни возила) ќе добијат бесплатно е-полнач за сопствена употреба, доколку има инсталирано фотоволтаична централа на кровот на објектот каде е поставен е-полнач.”, велат од Прокредит Банка.

свет21 час ago

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

македонија23 часа ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија23 часа ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки5 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија5 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија5 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија5 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

македонија5 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

свет5 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.