Connect with us

свет

Пустината под вода

објавено

на

Минатата недела  силно невреме со грмотевици ги зафатија Обединетите Арапски Емирати. Оваа земја е претежно целосно покриена со пустински песок и врнежите се повеќе од ретка појава. Сепак, многу области се погодени од невреме и поплави, а најинтензивни грмотевици го зафатија Дубаи. За еден ден наврнале приближно 40 милиметри дожд на метар квадратен, а за два дена наврнале вкупно околу 50 милиметри. Просечните врнежи за февруари се 10 милиметри, за цела година 80 мм. Така, за два дена во Дубаи паднале 70 отсто од годишното количество врнежи. Овие многу обилни дождови со грмотевици предизвикаа поплави низ овој милионски град, со многу возила потопени на патиштата. Имало и моќно електрично празнење низ Дубаи. Громови удирале на сите страни, а во некои области паднал и град. Забележани се и удари на ветер до 100 км/ч.

банки1 ден ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа