Connect with us

економија

Расте осигурителниот пазар, најмногу приватното здравствено осигурување

објавено

на

Кај најпопуларната класа – приватното здравствено осигурување компаниите и осигуреници склучиле 13.000 договори и тоа е за 32 отсто повеќе од истиот период лани. Осигурениците во овој производ вложиле над 385 милиони денари (6,3 мил.евра) за првите шест месеци и тоа е за 66 отсто повеќе од истиот период лани.

Граѓани и фирми вложиле 5,4 милијарди денари (87,7 мил.евра) во неживотни
осигурувања во првите шест месеци годинава. Во споредба со истиот период
лани вредноста на вложените средства во осигурување е повисока за 8 отсто
односно осигурителниот пазар пораснал за 401 милион денари (6,5 мил.евра),
покажуваат официјалните податоци на Агенцијата за супервизија на осигурување
(АСО).

Бројот на склучени договори за осигурување за првите шест месеци пораснал за
20 отсто. Од почетокот на годината до сега осигуреници склучиле над 761.000
договори за осигурување со осигурителните компании за сите 18 класи на
неживотни осигурувања.
Најголем раст на бројот на продадени полиси за осигурување има кај патничкото
осигурување.


За првите шест месеци се склучени 155.000 договори за патничко осигурување
што е двојно повеќе од истиот период 2021 година.
Овој тип на осигурување овозможува граѓаните, при патување во странство, да го
пренесат ризикот од можни штети врз компаниите за осигурување.
Во овој тип осигурување граѓаните во првите шест месеци вложиле 89,9 милиони
денари (1,5 мил.евра).


Очекувано, најголемо учество во вкупните вложувања во осигурување за овој
период има во класата осигурување од автомобилска одговорност (АО). Кај ова
осигурување, кое е задолжително со закон, ризикот го превзема осигурителната
компанија што ви ја продала полисата доколку вашето возило предизвика штета
врз други возила и учесници во сообраќајот.
Склучени се 426.000 договори за осигурување, вклучувајќи ги и зелените карти кои
се обврзувачко осигурување на покритие штети кои може да ги предизвика вашето
возило при патување во странство.


Бројот на продадени полиси со кои се осигурени возила во првите шест месеци
годинава во однос на истиот период лани е зголемен за 8 отсто.
Во осигурување од автомобилска одговорност во овој период се вложени 2,4
милијарди денари (39 мил.евра) или 8 отсто повеќе од лани.

Во осигурувањето имот, најголемата класа на доброволно осигурување во првите
шест месеци осигуреници вложиле 1,3 милијарди денари (21,2 мил.евра). Тоа е
за 7 отсто помалку од истиот период лани. Речиси 70.000 граѓани, фирми и правни
лица го осигуриле нивниот имот во првото полугодие годинава.
Кај најпопуларната класа – приватното здравствено осигурување компаниите и
осигуреници склучиле 13.000 договори и тоа е за 32 отсто повеќе од истиот
период лани.

Осигурениците во овој производ вложиле над 385 милиони денари (6,3 мил.евра)
за првите шест месеци и тоа е за 66 отсто повеќе од истиот период лани.
Паралелно со растот на вложувањата во ова осигурување уште подинамично
растат исплатите на штети за што причина е прекумерното користење на овој
производ од страна на осигурениците и зголемените цени на услугите од
приватните болници. Токму заради тоа некои од осигурителните компании не ја
исклучуваат можноста од рационализација на овој тип осигурување.

свет16 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании5 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион5 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју5 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју5 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија5 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија5 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет5 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија5 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет5 дена ago

Пустината под вода

регион5 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју5 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју5 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија5 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

технологии / компании5 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција