Connect with us

македонија

Регулаторна ѝ ја одзеде лиценцата на БЕГ, нема повеќе да произведува топлинска енергија за скопјани

објавено

на

„Ова е една од трите лиценци што ги има БЕГ. Поднесени се барања за престанок и на лиценците за дистрибуција и снабдување со топлинска енергија, по што РКЕ ќе донесе соодветни одлуки“, рече Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика.

По седницата на Регулаторната комисија за енергетика, претседателот на Комисијата Марко Бислимоски соопшти дека е донесена одлука за престанок на лиценцата за парно греење на БЕГ во Скопје. РКЕ ќе ја информира Владата и потоа таа, во соработка со Министерството за економија, ќе може да организира јавен повик за избор на нов оператор за производство на топлинска енергија, рече Бислимоски. Тој очекува роковите да бидат куси за да може брзо да се организира топлинското загревање на станови и фирми во Скопје.

Бислимоски рече дека во изминатиот период се комуницирало со БЕГ, но дека по давањето на позајмица од страна на Владата било стабилизирано произодството на топлинска енергија. Од БЕГ биле на ставот дека нема да можат да организираат производство на топлинска енергија со таков квалитет како порано.

„Оваа одлука практично значи дека Друштвото за производство на топлинска енергија ‘Балкан енерџи ДООЕЛ Скопје’ повеќе нема лиценца за вршење на енергетска дејност производство на топлинска енергија од страна на регулиран производител. Сѐ до завршувањето на процедурата БЕГ законски е обврзана да ја врши јавната дејност – производство на топлина, по што обврската ќе ја преземе компанијата што ќе биде избрана во постапката спроведена од Владата. Ова е една од трите лиценци што ги има БЕГ. Поднесени се барања за престанок и на лиценците за дистрибуција и снабдување со топлинска енергија, по што РКЕ ќе донесе соодветни одлуки“, рече Бислимоски.

БЕГ како причини ги навела кредитната неспособност, нарушената ликвидност, правната несигурност во работењето поради многубројни судски постапки иницирани против БЕГ, оспорување на законитоста на лиценцата за регулирано производство на топлинска енергија од правни лица и институции, како и оспорување на валидноста на договорот за закуп на основни средства, навфеде првиот човек на РКЕ.

Според Бислимоски, скопјани нема да имаат последици од одлуката. Тој појасни дека на просторите на поранешна Југославија со парното греење стопанисуваат државни или општински претпријатија и дека е тоа добро искуство.

Бислимоски потсети дека Град Скопје се изјаснил дека не е способен да организира производство на топлинска енергија за главниот град. Останува искуството дека државата треба да се вмеша во регулирање и производство на оваа дејност.

Заради нејаснотии во јавноста, тој појасни дека според законот, лиценцата за производство на топлинска енергија значи дека РКЕ може да му ја определи цената на БЕГ, додека ТЕ-ТО не е регулиран производител, што значи дека се определува цена на регулираното производство. Но, како што нагласи Бислимоски, добро е што ТЕ-ТО овозможи пониски цени.

Претседателот на РКЕ на новинарско прашање се согласи дека енергетската ситуација е многу сериозна, испораката на гас зависи од светските берзи, но изрази уверување дека државата има и дека ќе обезбеди доволно гас за топлинска енергија и дека цената нема да влијае на стандардот на граѓаните.

Кој и да биде операторот, тој според законот мора да има резерви за најмалку 15 дена и алтернатива за префрлување на мазут. Или, рече, може да се користи дизел гориво како алтернатива на мазутот, со мали преправки во топланите кои можат да се извршат за кусо време.

свет1 час ago

Русија касни со плаќање на долгот кон странство. Министерот за финансии: тоа е фарса

економија3 дена ago

Развојната банка воведе нова кредитна линија за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

менаџмент / маркетинг3 дена ago

Дали сте саботирани од сопствената цел за остварување поголема продажба?

менаџмент / маркетинг3 дена ago

Рекоа за…продуктивноста

менаџмент / маркетинг3 дена ago

Зошто предолгото работење од дома може да е штетно за вашата кариера?

менаџмент / маркетинг3 дена ago

ДЕЛЕГИРАЊЕ – КАКО ДА СЕ РЕШИТЕ ОД СТРАВОТ НА ГУБЕЊЕ МОЌ И КОНТРОЛА?

технологии / компании3 дена ago

Инженер на Google откри дека компанијата поседува вештачка интелигенција што станала свесна, па го пратија дома

свет3 дена ago

Ако пукне балонот со недвижности во Кина, ќе се оствари кошмарот на сите економисти

македонија3 дена ago

Виталиа е единствениот производител  со оцена А на престижниот BRC сертификат за квалитет

start up3 дена ago

Запознајте ги „ангел – инвеститорите“ што ги поддржаа наградените стартапи

македонија4 дена ago

За македонските граѓани најсигурна инвестиција е во станови, нивната цена пораснала за 20% за 3 години и нема да се намалува

start up5 дена ago

Македонскиот стартап Qpick започнува интернационална експанзија!

интервју3 дена ago

Роза Балфур: Условот за добрососедство мора да важи и за членки  – не може со вето да решаваат билатерални проблеми

менаџмент / маркетинг3 дена ago

Дали сте саботирани од сопствената цел за остварување поголема продажба?

економија3 дена ago

Развојната банка воведе нова кредитна линија за енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија

македонија4 дена ago

Ковачевски во Брисел го отрфли францускиот предлог

економија3 дена ago

Од висока инфлација и економска стагнација добиваме стагфлација

економија3 дена ago

Акциските фондови со пораст од 57% и покрај хаосот на светските берзи

менаџмент / маркетинг3 дена ago

Зошто предолгото работење од дома може да е штетно за вашата кариера?

македонија3 дена ago

Една третина од македонските компании се дигитално зрели