Connect with us

свет

Резултатите од првиот квартал ќе ја редефинираат динамиката на берзите

Пазари на капитал

објавено

на

Првиот квартал завршува и компаниите веќе се подготвуваат за првите објави, што може да се очекуваат во април. Резултатите ќе бидат лакмусов тест за состојбата на економијата, особено во Европа заради новите и најсилни ограничувања на јавниот живот досега (главно поради Германија). Резултатите исто така ќе ја редефинираат динамиката на пазарот. До денес победниците во кризата –  технолошките компании, преработувачката индустрија и компаниите што сервисираат работа од дома и е-трговија – треба да дадат потврда дека силниот раст во претходната година не е еднократен, туку тренд што останува.

Генерали Инвестментс
(редакциска опрема на Капитал)

Пандемијата полека добива на интензитет. Состојбата во Азија е добра. Во САД, како и во Велика Британија, исто така, изгледа многу добро, а Латинска Америка и Европа изгледаат скоро катастрофално. Како резултат на ова, ограничувањата се најлоши на стариот континент, што има многу негативно влијание врз економијата и сè повеќе и врз расположението кај луѓето. Првомајските празници се изгубени, а јунскиот почеток на летната сезона сè уште не изгледа ветувачки. Услужниот сектор, кој е многу важен, особено за јужните земји во Европа, ќе продолжи да страда и се поставува прашањето колку може да трае и покрај дарежливата помош на земјите.

Со оглед на состојбата со пандемијата, можеме да видиме врска помеѓу вакцинацијата и развојот на пандемијата, каде што стапката на вакцинација е поголема, таму пандемијата се смирува, па затоа е клучно Европа конечно да ја забрза својата програма за вакцинација. Сето ова ќе биде многу тешко, со оглед на бирократската логика на носителите на одлуки во Брисел, така што се повеќе земји започнуваат со програма за вакцинација по сопствена иницијатива.

Состојбата во индустријата е многу добра, нарачките се високи, а економските показатели се добри. Индустријата и делот од услужниот сектор што поддржува работа од дома ги одржуваат заедничките економски индикатори на солидни нивоа, што ги поддржува пазарите да останат на рекордни нивоа. Американскиот стимул се слева на пазарите и ова очигледно ќе се случува уште неколку недели. Острата реторика меѓу републиканците и демократите се намалува во последните неколку недели, тензиите се намалуваат, барем привремено, а тензиите меѓу Кина и САД и Европа благо растат. Најновите тензии се предизвикани од кинеските прекршувања на човековите права, па затоа ескалацијата на тензиите, што ќе се рефлектира и врз економиите и берзите, се чини неизбежна.

Хеџ фонд ги урниса профитите на неколку банкарски гиганти од Волстрит

Оваа слика има празен alt атрибут; Името на датотеката е Svet-97-01.jpg
Главната приказна за пазарите на капитал во последните денови е повторно проблем со еден од хеџ фондовите. Менаџментот на Archegos Capital очигледно го изгради своето огромно портфолио со позајмени пари што не успеа да ги врати, па банкарските гиганти од Волстрит  беа принудени да го распродаваат портфолиото кон крајот на минатата недела

Движењата на пазарите на обврзници се стабилизираа и иако 10-годишната американска обврзница е нешто над 1,70 проценти, тоа не ги загрижува премногу пазарите во моментот. Со зголемувањето на приносот на обврзниците, рекордните вредности на берзата и силниот долар кои се движи во опсегот од 1,17 американски долари за едно евро,  па се очекува корекција. Неодамна скапоцените метали изгубија дел од својот сјај. Нафтата, се стабилизира малку пониско, околу 60 американски долари и се чини дека тоа им одговара на сите.

Главната приказна за пазарите на капитал во последните денови е повторно проблем со еден од хеџ фондовите. Менаџментот на Archegos Capital очигледно го изгради своето огромно портфолио со позајмени пари што не успеа да ги врати, па банките беа принудени да го распродаваат портфолиото кон крајот на минатата недела. Некои од помалите акции кои беа ѕвезди поради нивниот раст оваа година, нагло паднаа. Неколку големи глобални банки како Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse и Nomura ќе објават милијарди загуби, повторно предупредувајќи ги инвеститорите дека поради ниските каматни стапки и како последица на нескротливите шпекулации на некои учесници, пазарот крие мини. Тие се многу тешки за избегнување, само диверзификацијата на портфолиото многу помага.

Првиот квартал завршува за неколку дена и компаниите веќе се подготвуваат за првите објави, што може да се очекуваат во април. Резултатите ќе бидат лакмусов тест за состојбата на економијата, особено во Европа заради новите и најсилни ограничувања на јавниот живот досега (главно поради Германија). Резултатите исто така ќе ја редефинираат динамиката на пазарот. До денес победниците во кризата, технолошките компании, преработувачката индустрија и компаниите што сервисираат работа од дома и е-трговија, треба да дадат потврда дека силниот раст во претходната година не е еднократен, туку тренд што останува. Оваа недела, администрацијата на Бајден ќе открие повеќе податоци од огромниот стимуланс за инфраструктурата во САД, зголемувајќи го интересот за индустријата, како и материјалите.

Поголеми поместувања во Европа

Со оглед на состојбата со пандемијата, можеме да видиме врска помеѓу вакцинацијата и развојот на пандемијата, каде што стапката на вакцинација е поголема, таму пандемијата се смирува, па затоа е клучно Европа конечно да ја забрза својата програма за вакцинација. Сето ова ќе биде многу тешко, со оглед на бирократската логика на носителите на одлуки во Брисел, така што се повеќе земји започнуваат со програма за вакцинација по сопствена иницијатива.

Можеме да забележиме поголеми поместувања во Европа, каде што индустријата претставува многу поголема тежина во индексите отколку во САД. Кинеските акции, ако одземеме пад на неколку акции поради проблемите на гореспоменатиот хеџ-фонд, повторно наидоа на поддршка, иако постои загриженост за повторно заострување на односите со САД и заканата за повлекување од американските берзи. Затоа, тие остануваат натпросечна шпекулативна инвестиција уште некое време. Меѓу индустриите, вреди да се спомене широката потрошувачка, што во одредени сегменти (луксузни производи, возила и сл.) покажува добар раст, така што сегментот останува привлечен.

Минатата недела идејата за рефлационо тргување беше целосно напуштена, а ротацијата во финансиските акции и материјалите се забави, иако последните остануваат привлечни заради инфраструктурни проекти. Нејасниот развој на пандемијата продолжува да создава голема несигурност во авионската индустрија, угостителството и во услужниот сектор воопшто. Бидејќи отворањето на јавниот живот останува силно вградено во сегашните нивоа, претпазливоста кај овие сегменти на пазарот не е излишна.

Совети за инвеститорите

Зачинете го портфолиото и со акции од регионов

Меѓу регионите, Европа се издвојува според привлечноста, а поради прекрасните дивидендни приноси и привлечните проценки, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа е интересен и за мал дел од портфолиото. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација во последните неколку недели, иако проценките во оваа индустрија не се претерани, но по значителниот раст во последните неколку недели, доаѓа период на консолидација.

Развојот на пандемијата, државните стимуланси и ликвидноста на централните банки ги обликуваат берзите, но тие се туркаат на повисоко ниво заради плимата на ликвидност и ротацијата помеѓу инвестициите. Прашањето за инфлацијата останува во преден план. Акциите на технологијата,  е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со многу високи проценки, претпазливоста не е излишна и инвеститорите се повнимателни.

Индустријата се стабилизира, но новиот раст ќе бара подобри деловни резултати. И покрај зголемувањето на приносот, обврзниците остануваат скапи, заедно со негативните приноси од банките, тие продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите првенствено во капитални инвестиции. Диверзификацијата на портфолиото останува итна. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари.

Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), индустрија, поради инфраструктурни стимули и грижа, како резултат на преминот кон „зелена“ енергија.

Меѓу регионите, Европа се издвојува според привлечноста, а поради прекрасните дивидендни приноси и привлечните проценки, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа е интересен и за мал дел од портфолиото. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација во последните неколку недели, иако проценките во оваа индустрија не се претерани, но по значителниот раст во последните неколку недели, доаѓа период на консолидација. Сепак, тие сè уште остануваат интересен зачин во портфолиото и преку секторски и регионален пристап. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеди треба да издржат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период.

Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почиста енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусот на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.

Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

свет6 часа ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

македонија1 ден ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

свет4 дена ago

Пустината под вода

економија1 недела ago

„Е-commerce awards“ придонесуваат кон растот и успехот на бизнисите што функционираат во дигиталниот простор

економија4 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет4 дена ago

Пустината под вода

регион4 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју4 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

интервју4 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

економија4 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

технологии / компании4 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг4 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават