Connect with us

свет

Русија касни со плаќање на долгот кон странство. Министерот за финансии: тоа е фарса

објавено

на

„Има две причини. Прво, дека на инфраструктурата во странство и е забрането извршување на било какви активности поврзани со Русија. Второ, на странските вложувачи изречно им е забрането да примаат уплати од нас“, вели рускиот министер за финансии Антон Силуанов.

Русија за првпат во повеќе од сто години не го платила на време долгот кон странство, јавува Блумберг. Русите имаат пари за плаќање на 64,6 милиони евра и спремни се да го платат тој износ, но се испречија санкциите што оневозможуваат исплата кон странските доверители.

Москва одлучно сакаше да спречи такво сценарио, а рускиот министер за финансии Антон Силуанов оваа ситуација ја нарече фарса. Каматата од 94,6 милиони евра доспеа уште на 27 мај. Русите тврдат дека префрлиле пари на Euroclear, банката којашто уплатата требало да ја дистрибуира кон инвеститорите. Парите, меѓутоа, таму заглавиле, а доверителите не ги примиле, пишува Блумберг.

Во меѓувреме, некои тајвански сопственици на руски обврзници не ја примиле исплатата на каматата, наведува Ројтерс, пренесувајќи два извори. Парите не стигнале во рок од 30 дена од датумот на доспевање, односно до вчера. Euroclear не потврдува дали плаќањето е блокирано, но порача дека се придржува до сите санкции кон Русија.

Ваква ситуација последен пат се случила во 1918 година по болшевичката револуција, кога новиот комунистички лидер Владимир Ленин одбил да ги плати долговите на Руското Царство. Министерот за финансии Антон Силуанов признава дека странските вложувачи нема да може да ги примат исплатите.

„Има две причини. Прво, дека на инфраструктурата во странство и е забрането извршување на било какви активности поврзани со Русија. Второ, на странските вложувачи изречно им е забрането да примаат уплати од нас“, вели Силуанов. Тој истакна дека Русија сака да си го плати долгот и дека има доволно пари за сервисирање на својот надворешен долг.

„Целата оваа ситуација е фарса“, коментира тој. Би-би-си пишува дека неизвршувањето на обврските е симболичен удар за Русија, но дека ќе има многу малку директни последици.

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки5 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа