Connect with us

коментари

Сашо Дуљанов: Дали правиме сè што е потребно за успех на еден производ!

објавено

на

Сашо Дуљанов, директор за односи со јавност во Публицис

70% од нашите одлуки за купување се емотивни наместо рационални. Приказните им се привлечни на нашите емоции, а знаеме дека раскажувањето како некој производ решил некоја „болка“ има многу поголемо влијание наместо суви податоци или класична реклама.  А луѓето доколку се идентификуваат со туѓите искуства во приказната, тие веќе се чувствуваат како дел од неа. Науката за нервниот систем вели дека приказните ги помниме и остануваат во нашите мисли и се за 20% помоќни во инспирирањето и поттикнувањето на луѓето наспроти било која друга форма на комуникација.

Денес луѓето не купуваат производи, туку ја купуваат идејата која е зад тој производ. Ја купуваат приказната за тој производ, што тој овозможува, како помага!

Имате производ кој сте го креирале, резултат на вашата силна претприемачка страст, на вашата визија, нешто свое на што сте посебно горди. Сте го пласирале на пазарот, сте вложиле се што имате во него, и сега очекувате тој да успее, да биде прифатен и користен од целната група. Очекувате приходи и потврда од сите страни за она што сте го направиле!

Но реалноста за повеќето претприемачи, посебно стартапи или мали компании кои вовеле некоја иновација не е баш поволна, па следи разочарување и еден куп прашања на кои немате одговор. Природно се активира нашиот одбранбен механизам дека проблемот е на другата страна, дека пазарот не е спремен, дека луѓето се ограничени, дека државата не не’ поддржува, економската криза, пандемијата, и лошата политика во државата. Секако некои од овие фактори се важни и пресудни за нечиј неуспех. Но дали сме направиле се за производот да успее! Еден од најважните сегменти за производот да успее на пазарот е негова промоција, посебно ова важи за сите  мали и средно големи компании кои вовеле нов производ или услуга, за стартапи и други компании кои се чувствуваат спречени, ограничени во сопствениот развој.

Го имаат производот или услугата но неговиот продажен потенцијал не е искористен. Дел од нив се ограничуваат само на домашниот пазар, заборавајќи дека денес благодарение на дигиталниот свет можноста да се види она што го имаме е достапна за сите, за цел свет.

Морате да бидете видливи за целната група

Иако постојат исклучоци, па ќе сретнеме информација за интернационален успех на некоја наша компанија, генералната перцепција  е дека тоа поретко се случува. Моите анализи и согледувања ми покажуваат дека една (потенцирам само една) од главните причина за ова е невидливоста на нивните производи, услуги или решенија за јавноста, за целната група.

Голем број од овие компании имаат многу интересни и иновативни производи, за кои сигурно треба да постои интерес, но тие го немаат завршниот чекор за да го затворат 4П Котлеровиот маркетинг процес, одамна етаблиран во овој високо конкурентен светски економски поредок.  Овие компании немаат изградена, структурирана и релевантна комуникација со својата целна група, како домашна, така и интернационална.

Срамежливо настапуваат во својата комуникација, сметајќи дека преку лични контакти можат да воспостават релации и да го пласираат, продадат својот производ. Немаат, или недоволно ги користат сопствените медиуми (веб страната им е неажурирана, немаат содржина на Фејсбук, Инстаграм, Линкедин) немаат креирано автентична приказна. Тоа  што им е во глава за нивниот производ мислат дека сите го разбираат и дека го знаат и дека тие сега не треба нешто посебно да се трудат да направат.

Но, баш напротив, сега нивниот напор треба да биде уште поголем, да дефинираат кои се главните бенефити од нивниот производ, за кого е наменет, како тој производ ќе помогне. Треба да информираат, да едуцираат на еден разбирлив и ефективен начин, за таа информација да влезе во потсвеста на луѓето. Денес маркетинг и ПР комуникацијата базираат на чиста психологија. Комуникацијата треба да понуди јасни и корисни информации, кои другата страна (целната група) кога ќе ги прими ќе добие впечаток дека со тој производ нешто ќе добие. Денес луѓето не купуваат производи, туку ја купуваат идејата која е зад тој производ. Ја купуваат приказната за тој производ, што тој овозможува, како помага! Токму затоа „Односите со јавноста“ се толку влијателни и ефикасни, а ниеден друг формат ја нема таа моќ. Со ефикасна стратегија и правилна и оптимална имплементација „Односите со јавноста“ менуваат навики, креираат потреба, создаваат нова или изменета перцепција.

Живееме во динамично време кога треба да се биде активен, отворен за комуникација и транспарентен. Секоја неактивност е контрапродуктивна, и нанесува само штета на се досега што сме направиле.

Некои компании се пасивни поради страв дека не можат тоа самите да го направат, други од недостаток на чувство за потреба тоа да го дадат на професионалци, експерти за комуникација.  А, во суштината градењето на релевантна комуникација е многу едноставен процес.

Приказна наместо суви податоци или класична реклама

За почеток треба да се охрабриме и да почнеме со првиот чекор!

Да видиме која е нашата целна група, каде е таа во земјава, во странство, какви се нејзините карактеристики. Потоа да креираме клучна комуникација според нивните потреби, нивните очекувања. Содржината која ќе се креира треба да создава доверба, да биде автентична, дискретна, да поттикнува дијалог и интерес, да едуцира! Никој не го знае подобро производот од оној кој го креирал. Можеби е само потребна помош заедно со експерт за комуникации, тоа подобро да се структурира и прецизира. Потоа се одредуваат каналите за комуникација, форматите кои нашата целна група ги преферира, и содржината се пласира. Доколку се обезбеди конзистентност во пораката и континуитет во активностите, ја зголемуваме веројатноста за развој, и  ја отвораме портата на успехот.

Никој не може ништо да гарантира, но едно е сигурно –  ако не ризикуваме, ако не сме активни, тогаш не создаваме шанси!

Денес во услови кога буквално се’ е измислено, многу е тешко да се создаде  производ кој е единствен на пазарот, кој нема конкуренција или пак во најмала рака нема супститут во својата категорија. Така што потребата од активна и релевантна комуникација е уште позначајна. Се’ сме направиле,  да го направиме и последниот чекор! 70% од нашите одлуки за купување се емотивни наместо рационални. Приказните им се привлечни на нашите емоции, а знаеме дека раскажувањето како некој производ решил некоја „болка“ има многу поголемо влијание наместо суви податоци или класична реклама.  А луѓето доколку се идентификуваат со туѓите искуства во приказната, тие веќе се чувствуваат како дел од неа. Науката за нервниот систем вели дека приказните ги помниме и остануваат во нашите мисли и се за 20% помоќни во инспирирањето и поттикнувањето на луѓето наспроти било која друга форма на комуникација.

свет21 час ago

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

македонија23 часа ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија23 часа ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки5 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија5 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија5 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија5 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

македонија5 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

свет5 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.