Connect with us

свет

Се натрупаа премногу ризици за берзите да продолжат да растат

Пазари на капитал

објавено

на

Падот на системот на Фејсбук во понеделникот ја покажа кревкоста на ИТ системите и зависноста на економијата од дигиталните алатки. Падот на ФБ беше 5%, но ништо драматично во однос на растот во последните 12 месеци. Но, ИТ индустријата е убедливо најлошата индустрија во последната недела, со пад поголем од 5%. По неа следуваат потрошувачката и комуникациската индустрија со пад од 3,5%, но и во двете индустрии има силни играчи во областа на е-трговијата, дигитализацијата и ИТ воопшто.

Генерали Инвестментс
(опремата на текстот е редакциска)

Заврши септември и дојде октомври. Сепак и двата месеци се непопуларни кај инвеститорите, бидејќи тие носат нестабилност и корекција по завршувањето на летниот мир. Годинава не е ништо поразлична, но загриженоста на инвеститорите за купот нерамнотежи во глобалната економија овој пат е поголема.

Централните банки остануваат главни играчи на пазарите со нивната многу лабава монетарна политика. Тие се грижат за ликвидноста и за продолжување на поплавата од пари и следствено на тоа во одржување на каматните стапки на ниско ниво. Иако забележавме мал скок на каматните стапки од последниот преглед, особено за долгорочните обврзници, каматните стапки низ призмата во последните 20 години остануваат екстремно ниски.

Исто така, гледаме дека инфлацијата станува се повеќе „леплива“ на устите на централните банкари, што значи дека таа очигледно ќе остане повишена и во 2022 година. Проценката дека инфлацијата за развиените економии во следната година може да се движи помеѓу 3,5% и 5% годишно, се чини дека е ниска во поглед на неодамнешните предизвици.

Цените на енергијата рушат рекорди

Имено, цените на енергијата во Европа и Кина продолжуваат да растат. Тоа носи со себе зголемување на цените на индустриските производи, што во крајна линија се претвора во повисоки цени за крајните потрошувачи. Цените на енергијата во Европа достигнаа нови највисоки вредности по порастот минатата недела, а индексот на суровини на Блумберг, кој мери 23 од најчесто користените извори и суровини за енергија, во понеделникот го достигна највисокото ниво во историјата, надминувајќи го нивото од 2008 и 2011 година.

Растот на гасот се движи преку Атлантикот, во САД. Светската економија е глобализирана до тој степен што осамените острови ги нема повеќе. Промените во Европа или Азија имаат последици врз САД и обратно. Оваа зима ќе биде голем предизвик и за потрошувачите и за индустријата. Земјите се справуваат со проблемот на различни начини, сите на некој начин ќе ги контролираат цените. Но, проблемот е што нема доволно стока, во овој случај гас и електрична енергија. Цените може да се замрзнат, но ако нема гас и струја, едноставно нема. Вметнувањето на се’ поголем износ на пари во ограничена количина на стоки не може да доведе до поинаков резултат од инфлација на цените на стоките. Ние во Југославија, откривме дека ова не функционира, но историската меморија на западните земји не ја искористи оваа лекција за земјите зад железните завеси.

Енергијата е исто така стратешка грешка во транзицијата кон зелено. Транзицијата треба да биде постепена, но бидејќи брзаме да ги исполниме климатските цели и следствено на тоа да затвориме се што се базира на фосилни горива, сите заедно ќе ја платиме цената во наредниот период. Поради високите цени на енергијата, очекувањата на компаниите опаѓаат, што ја влошува довербата на бизнисмените и прогнозите за идниот економски раст.

Логистичките проблеми само долеваат масло на огнот

Дополнителни проблеми и понатаму предизвикува прекинот на логистичките синџири. Во Велика Британија се’ уште има голем недостиг на возачи на камиони. Војската привремено ја пополни празнината и ја ублажи кризата, но стоката продолжува да стои на бродови, во пристаништа и магацини, со што се повеќе се загрозува божиќната и новогодишната сезона, која е најважна за офшор трговците. Ова не е само проблем во Обединетото Кралство. Тоа е глобален проблем. Ова е проблем на централните банки, кои создадоа толку многу пари од нула. Зошто некој да вози камион кога може да ископува биткоин, да игра онлајн игри или да е инфлуенсер и да заработи повеќе. Во транзицијата кон дигитално општество, очигледно заборавивме дека во животот се’ уште најмногу ни требаат опипливи работи што некој ги прави, а потоа ги испорачува.

Пазарите одговорија на предизвиците споменати во претходниот преглед со пад. Долго очекуваната корекција е тука. Едноставно, се натрупаа премногу ризици за пазарот да продолжи да расте. Евергранд и кинескиот сектор за недвижности продолжуваат да носат немир на глобалните пазари, бидејќи не е јасно како колапсот на Евергранд ќе влијае на другите играчи на пазарот, како и на глобално ниво. Некои локални играчи исто така не се во можност да ги отплатат своите обврски и недостатокот на комуникација од кинеските власти може да го влоши проблемот.

Растот на гасот се движи преку Атлантикот, во САД. Светската економија е глобализирана до тој степен што осамените острови ги нема повеќе. Промените во Европа или Азија имаат последици врз САД и обратно. Оваа зима ќе биде голем предизвик и за потрошувачите и за индустријата. Земјите се справуваат со проблемот на различни начини, сите на некој начин ќе ги контролираат цените. Но, проблемот е што нема доволно стока, во овој случај гас и електрична енергија. Цените може да се замрзнат, но ако нема гас и струја, едноставно нема.

Предизвиците во логистичките синџири и високите вреднувања, исто така, почнаа да вршат притисок врз најголемите технолошки компании, кои овој пат очигледно нема да го одржат пазарот на рекордни вредности.

Падот на системот на Фејсбук во понеделникот ја покажа кревкоста на ИТ системите и зависноста на економијата од дигиталните алатки. Падот на ФБ беше 5%, но ништо драматично во однос на растот во последните 12 месеци. Но, ИТ индустријата е убедливо најлошата индустрија во последната недела, со пад поголем од 5%. По неа следуваат потрошувачката и комуникациската индустрија со пад од 3,5%, но и во двете индустрии има силни играчи во областа на е-трговијата, дигитализацијата и ИТ воопшто.

Инфлацијата станува еден од главните фактори на пазарот

Единствената индустрија со зелени бројки (раст од 3%) е енергијата, што се должи на зголемените цени на истата. Мали негативни приноси беа генерирани од финансиската индустрија, снабдување и недвижен имот, но заедничко за сите е тоа што се смета дека се натпросечно отпорни индустрии на инфлација. Така инфлацијата станува еден од главните фактори на пазарот и јасно е дека поместувањето на капиталот од технолошкиот сектор во енергетика, финансии и снабдување ќе продолжи, бидејќи сите три индустрии и понатаму се под просекот во портфолиото на инвеститори. Според наше мислење, трендот што започна летото ќе продолжи, бидејќи високите цени на енергијата се’ уште не се вклучени во цените на акциите на компаниите во енергетската и снабдувачката индустрија. Во исто време, вреднувањата во двете индустрии се умерени, а дивидендите се привлечни.

И покрај зголемената нестабилност на пазарот на обврзници, каматните стапки се уште се ниски на долг рок и последната недела не донесе многу промени. Приносот на 10 -годишната американска обврзница е 1,5%, додека на германската обврзница е околу -0,21%. Можеме да очекуваме бавен раст на профитабилноста во следните недели, главно поради повисоката инфлација. Реалните приноси ќе продолжат да бидат силно негативни. Доларот благо зајакна и се премести на ниво од 1,16 долари за евро. Силниот долар е донекаде изненадувачки, но се чини дека достигна ниво на кое тешко ќе се добие нешто од тргувањето во текот на следниве две години, доколку не се развие силна корекција на пазарот и инвеститорите не се повлечат кон побезбедни државни записи на САД.


Совети за инвеститорите

Инвестициите надвор од технолошкиот сектор остануваат атрактивни

Пониските вредности во здравствената индустрија минатата недела поради обновениот обид за реформа на здравствениот систем во САД ја направија помалку привлечна. Меѓу регионите, Европа се издвојува по атрактивност, на САД им треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и нејзините пазари во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за пократкорочни инвеститори.

Насоката на пазарите е диктирана од очекувањата за нивото на каматните стапки и ликвидноста обезбедени од централните банки. Очекувањата за инфлација остануваат високи и повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста. Пандемијата останува непозната, геополитика или она што се случува во Кина го додава својот удел во промените на пазарот. Технологијата, е-трговијата и акциите на компании за работа од дома се сегменти со натпросечен раст на бизнисот базиран на долгорочни трендови, така што тие остануваат атрактивни, но пониските прогнози со најновите резултати во комбинација со високите вредности ги намалија очекувањата за раст.

Со високите вредности, геополитичките тензии и неизвесните идни политики на централните банки, инвеститорите стануваат повнимателни. Несигурноста во технолошкиот сектор и азиските пазари се воспостави со мешање на кинеските власти во економијата и самата структура и правила на пазарот.

Обврзниците се скапи, бидејќи приносите приспособени за инфлациските очекувања се мизерни, главно негативни и заедно со негативните банкарски приноси, инвеститорите продолжуваат да бидат принудени главно на инвестиции во акции и недвижен имот.

Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет и препорачливо е портфолиото да се подели на различни класи, меѓу акции, обврзници или пари. Инвестициите надвор од технолошкиот сектор остануваат атрактивни поради пониските вредности и различната динамика на развој на индустријата. Во последните недели, секторите енергетика, снабдување и финансии дојдоа до израз, како заштита од инфлација и се разбира, поради силниот раст на цените на енергијата, што се рефлектира и во нивните биланси.

Пониските вредности во здравствената индустрија минатата недела поради обновениот обид за реформа на здравствениот систем во САД ја направија помалку привлечна. Меѓу регионите, Европа се издвојува по атрактивност, на САД им треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и нејзините пазари во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за пократкорочни инвеститори. Тешко е да се предвидат деловните активности. За трпеливи долгорочни инвеститори, поради поволните вреднувања, се појавуваат одредени можности за инвестирање. За мал дел од портфолиото, добрите приноси од дивиденда и привлечните вреднувања ја одржуваат атрактивноста на нашиот регион во Централна и Југоисточна Европа.

Инвеститорите со долгорочни цели за штедење треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголем износ, истиот треба да го распоредат во подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работа од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со општествените и нормите на животната средина и почитувањето на таканаречените препораки за ЕСГ се долгорочни трендови и фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента во постигнување на натпросечни приноси.

Continue Reading
свет9 часа ago

Русија ги прекинува дипломатските односи со НАТО

свет10 часа ago

Почина Колин Пауел, првиот афроамериканец државен секретар на САД

македонија14 часа ago

Арсовска води пред Шилегов во Скопје со 4.000 разлика, после 80% пребројани гласови

македонија24 часа ago

Заев најави повеќе градоначалници одошто опозицијата, Мицкоски веќе прогласи победа на локалните

економија3 дена ago

Хаос на светските стокови берзи, растат цените на се’

економија3 дена ago

Средба Народна банка – ММФ: Повисоката инфлација во Македонија е резултат на глобални притисоци

македонија4 дена ago

Ист Гејт Мол се отвора за две недели, доаѓаат нови светски брендови

македонија4 дена ago

Блумберг Адрија – првата мулти-платформа за деловни вести во Југоисточна Европа, стартува во 2022 година

македонија4 дена ago

Димитров од Самитот на The Economist: ЕУ и Бугарија да покажат одговорност и лидерство

македонија4 дена ago

Македонски Телеком одбележува 25 години мобилна телефонија во Македонија

економија3 дена ago

Хаос на светските стокови берзи, растат цените на се’

македонија6 дена ago

Заев ја најави досега најголемата инвестиција во земјава: германската WPD ќе гради ветропарк од 500 милиони евра

регион5 дена ago

Немири на северот во Косово, Србин тешко повреден

македонија4 дена ago

Ист Гејт Мол се отвора за две недели, доаѓаат нови светски брендови

lifestyle6 дена ago

„Божиновски“ го донесе часовникот на Џејмс Бонд во својот новодизајниран салон

македонија6 дена ago

Утре во Скопје се одржува „Самитот на Западен Балкан“ организиран од лондонски The Economist

регион4 дена ago

Курти на Самитот во Скопје: Криминалот не познава националност. Старовиќ: Акцијата во Митровица е прекумерна употреба на сила

македонија6 дена ago

Струјата за домаќинства со иста цена до крајот на годинава

македонија4 дена ago

Блумберг Адрија – првата мулти-платформа за деловни вести во Југоисточна Европа, стартува во 2022 година

свет7 дена ago

Директорката на ММФ, Георгиева, го „преживеа“ скандалот со Дуинг Бизнис