Connect with us

банки

Силен полугодишен резултат на ПроКредит Групацијата – поврат на капиталот од 14,2% и важна пресвртница во постигнување климатска неутралност

објавено

на

Групацијата ПроКредит, која е главно активна во Југоисточна и Источна Европа, објави силен финансиски резултат од 64,1 милиони евра за првата половина од 2023 година.

Групацијата ПроКредит, која е главно активна во Југоисточна и Источна Европа, објави силен финансиски резултат од 64,1 милиони евра за првата половина од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 14,2%., на тој начин подвлекувајќи ги среднорочните цели на групацијата. Односот трошоци-приходи благо се подобри за 0,4 процентни поени на 59,7% и, приспособен за неповторливи ефекти, на 58,3%. Резултатите главно беа поттикнати од континуираната позитивна динамика на нето каматната маржа, како и од стабилните показатели за кредитниот ризик, што резултираше со вкупни ниски трошоци од ризик ризикот од два базични поени. Во областа на животната средина и управувањето, групацијата ПроКредит исто така постигна значајни достигнувања во периодот. Отворањето на „ПроЕнерџи“, сопствениот соларен парк на групацијата во Косово, означи значаен чекор кон постигнување неутралност на CO2. По одобрувањето на Годишното собрание за претворање на правната форма во акционерско друштво (AG), беа преземени следните конкретни чекори, а конверзијата се очекува да заврши во текот на третиот квартал на 2023 година.

Кредитното портфолио се зголеми за 48 милиони евра или 0,8% во првата половина од годината (H1 2022: 6,2%). Само во вториот квартал е остварен раст од 95 милиони евра или 1,6%. Депозитите се зголемени за 169 милиони евра или 2,7% (H1 2022: 3,6%), што се припишува особено на приватните клиенти. Споредено со периодот од претходната година, соодносот на депозитите кон кредитното портфолио се зголеми за 13,7 процентни поени на добро ниво од 104,9% (Н1 2022: 91,2%). Соодносот CET1 изнесуваше 14,2% на крајот на вториот квартал. Зголемувањето во споредба со нивото на крајот на 2022 година делумно се должи на натамошното зголемување на ефикасноста на RWA.

Значително повисокиот финансиски резултат го нагласува потенцијалот за заработка на групацијата и одржливоста на нејзиниот деловен модел

Полугодишниот резултат на групацијата од 64,1 милиони евра беше значително повисок во однос на претходната година (H1 2022: 7,7 милиони евра) и одговара на поврат на капиталот од 14,2% (H1 2022: 1,8%). Во овој контекст, оперативните приходи на групацијата се зголемија за 19,7%, поттикнати од повисоките нето приходи од камати и повисоките нето приходи од надоместоци и провизии.

Нето-приходите од камати се зголемени за 30,8 милиони евра или 24,7% на 155,7 милиони евра (1. 2022 година: 124,8 милиони евра). Нето каматната маржа се зголеми за околу 40 базични поени на годишно ниво на ниво од 3,5%, главно поради повисоките клучни каматни стапки.

На 28,9 милиони евра, нето-приходите од провизии се за 9,9% над нивото од претходната година (Н1 2022: 26,3 милиони евра). Особено позитивно се развиваа приходите од трансакции и картички. Нето-останатите оперативни приходи се намалени за 1,9 милиони евра поради неповторливите позитивни ефекти во периодот од претходната година, придонесувајќи со 7,2 милиони евра во вкупната заработка (Н1 2022: 9,1 милиони евра).

Севкупно, оперативните приходи на групацијата се подобрија за 31,6 милиони евра, додека персоналните и административните расходи се зголемени за 18,2 милиони евра. Ова резултираше со мало подобрување на соодносот трошоци-приходи од 0,4 процентни поени на 59,7% (Н1 2022: 60,1%) и силно зголемување од 13,4 милиони евра или 21,0% на добивката пред оданочување и надоместоци за загуби. Во постојано инфлаторно опкружување, зголемувањето на кадровските и административните трошоци се должеше и на повисоките трошоци за персонал, информатичка технологија, маркетинг и патувања, како и вонредните советодавни трошоци поврзани со планираното преобразување на правната форма. Со исклучок на неповторливите ефекти, односот на трошоците и приходите се подобри за 1,5 процентни поени на 58,3% (Н1 2022: 59,8%).

Резервациите за загуби беа на ниско ниво од 0,5 милиони евра (Н1 2022: 57,3 милиони евра), што првенствено се должи на стабилниот квалитет на портфолиото на банките од групацијата ПроКредит. На ниво на групација, учеството на неплатените кредити благо се намали од 3,3% на крајот на годината на 3,2%. За групацијата, без Украина, овој показател исто така се намали од 2,4% на 2,3%.

ПроКредит постигнува важни пресвртници во областа на животната средина и управувањето

Со поврзувањето на сопствениот соларен парк на групацијата, „ПроЕнерџи“ (3 MWp), со електричната мрежа во Косово, групацијата ПроКредит достигна важна пресвртница кон постигнување на нејзината климатска неутралност. Групацијата ја постави оваа цел за себе веќе во 2018 година. Очекуваното годишно производство на соларниот парк со моќност од 3 MWh е 3.711 MWh, кој може да снабдува до 450 домаќинства со просечна месечна потрошувачка на електрична енергија до 700 kWh. Дополнително, овој проект е наменет да придонесе за трансформација на енергетскиот пејзаж на Косово, да изгради локална експертиза и да стимулира понатамошни приватни инвестиции.

Групацијата ПроКредит, исто така, постигна напредок во планираната конверзија на правната форма на матичната компанија во АД. Откако Годишното Генерално Собрание на ПроКредит Холдинг гласаше 99,9% за конверзијата, беше можно да се започнат следните чекори, па дури и да се имплементираат веќе во голема мера. Управниот одбор во моментов очекува промената на правната форма да биде завршена во текот на третиот квартал од 2023 година.

ПР текст

економија2 дена ago

Македонска берза ја одржа својата 22-ра Годишна конференција

македонија2 дена ago

ЕДС АД: Овие потрошувачи беа снабдени со чиста и обновлива енергија

технологии / компании2 дена ago

Технолошките гиганти ги претставија своите нови AI алатки

свет2 дена ago

Може ли технолошкиот могул да влијае на светските чувствителни прашања

регион2 дена ago

Што се крие зад новите тензии помеѓу Србија и Косово?

македонија2 дена ago

Пакомак со паметен систем за управување со амбалажниот отпад до одржлив развој

македонија2 дена ago

„Полесно е заедно“: Комерцијална банка донира за подобро јавно здравство

економија2 дена ago

Наместо „трка кон дното“ со даноците, да се вложува во човечки капитал

интервју2 дена ago

Амар Салиу: Продолжува приказната за урбано живеење во ’East Gate Living‘ со Блок Ц

економија2 дена ago

Само во август осигурениците наплатиле пет милиони евра од неживотни осигурувања, за 22% повеќе од лани

интервју1 недела ago

Петар Ниновски: Бреинстер се позиционира како лидер на пазарот со раст од речиси 100% во последните две години

банки1 недела ago

Стопанска банка а.д. Битола прослави 75 години работа

банки1 недела ago

ПроКредит Банка прослави 20 години постоење на македонскиот пазар

македонија1 недела ago

Брако ги помогна проектите на Општина Велес со еден милион денари

банки6 дена ago

Ти само орочи, заштедата сама ќе дојде! – ПроКредит со нова понуда за штедење

свет5 дена ago

Европската комисија: Х(Твитер) на Илон Маск стана легло на дезинформации

македонија2 дена ago

Зошто цените се високи? Трговците ја префрлаат топката на производителите, тие се правдаат со поскапените инпути

интервју2 дена ago

Амар Салиу: Продолжува приказната за урбано живеење во ’East Gate Living‘ со Блок Ц

македонија2 дена ago

„Полесно е заедно“: Комерцијална банка донира за подобро јавно здравство

економија2 дена ago

Наместо „трка кон дното“ со даноците, да се вложува во човечки капитал