Connect with us

свет

Следниве 12 месеци скоро сите развиени економии ќе влезат во рецесија, прогнозира јапонска инвестициска куќа

објавено

на

Освен во САД, од Nomura Holdings очекуваат рецесија и во еврозоната, В.Британија, Јапонија, Јужна Кореа, Австралија и Канада следната година.

Многу од светските водечки економии ќе паднат во рецесија следниве 12 месеци, поради тоа што централните банки агресивно ја затегаат монетарната политика заради за да ја зауздат инфлацијата, тврди главниот економист на јапонскиот финансиски холдинг Nomura.

“Во моментов голем дел од централните банки се фокусирани на една цел – како да се скроти инфлацијата. Кредибилитетот на монетарната политика е премногу скапоцен за да се загуби. И затоа тие ќе бидат многу агресивни.“, вели Роб Субараман за CNBC.

Освен во САД, од Nomura очекуваат рецесија и во еврозоната, В.Британија, Јапонија, Јужна Кореа, Австралија и Канада следната година.

“Централните банки низ светот форсираа “супер лабава монетарна политика“ премногу долго, надевајќи се дека инфлацијата ќе биде минлива, додава Субараман. “Сега владите треба да ја воспостават контролата врз наративот за инфлацијата. Уште една работа што сакам да ја истакнам е дека кога имате голем број на економии што слабеат, не може да се потпирате на извозот за да креирате раст. Тоа е уште една причина поради која веруваме дека овој ризик од рецесија е многу реален и веројатно ќе се оствари.“

Во Nomura сметаат дека доколку не се затегнат монетарните политики за да се симне инфлацијата сега, болката за економиите од влегување во инфлациски режим и заглавување таму, ќе биде далеку поголема.

Тоа ќе доведе до спирално покачување на платите и цените, што ќе биде уште помачно за економиите и за просечниот човек на долг рок, додава Субараман.

„Тешко е ова да се каже на фин начин… да се извади таа болка сега и да се симне инфлацијата е подобро за светската економија одошто да се остави инфлацијата да се оттргне од контрола, како што научивме во 1970-те.“

економија6 часа ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија5 дена ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија6 дена ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

регион6 дена ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија6 дена ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

македонија6 дена ago

Зелена иднина за секое дете

економија6 дена ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

регион6 дена ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија6 дена ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

македонија5 дена ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

економија4 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија4 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

свет6 дена ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%