Connect with us

економија

Словенците и Хрватите најзаинтересирани за крипто, Германците и Французите најконзервативни

Како инвестираат Европејците?

објавено

на

Според податоците на Евробарометар, Словенците најмногу инвестираат во криптовалути – дури 18 отсто од населението во Словенија има некаква инвестиција во крипто. Зад неа е Хрватска, со 17%  инвеститори во крипто. Од друга страна, побогатите и поразвиените земји на ЕУ се повоздржани во прифаќањето на криптовалутите како можност за инвестирање. На пример, најголемите економии на ЕУ се на самото дно кога станува збор за инвестирање во криптовалути – Германија 6 отсто, Италија 6 отсто и Франција 5 отсто.

И покрај големиот раст на свеста и инвестициите во криптовалути во последните неколку години, сепак меѓу земјите од Европската унија постои значителна дискрепанција  помеѓу инвестирањето во криптовалути  традиционалните инвестиции како што се фондови, акции и обврзници. Ова го покажува инфографиката на Visual Capitalist , којашто покажува колкав процент од населението во земјите на ЕУ инвестира во криптовалути, а колку во традиционални средства.

Графиконите покажуваат  како различни земји и региони прифаќаат криптовалути. Во рамките на ЕУ, која забележува брзо усвојување на криптовалути, ставовите на граѓаните се различни.

Според податоците на Евробарометар, врз основа на коишто  во Visual Capitalist ги направиле инфографиконите, Словенците најмногу инвестираат во криптовалути, што го поткрепува фактот дека Словенија важи за една од најотворените земји во светот за криптовалути. Дури 18 отсто од населението во Словенија има некаква инвестиција во крипто.

Но, веднаш по Словенија, Хрватска е на листата со дури 16 отсто од населението што инвестирало во криптовалути. Само еден процент повеќе од хрватското население инвестира во фондови, акции и обврзници.

Бугарите колку во крипто, толку во акции

Во Бугарија, на пример, еднаков процент од населението – 13 проценти од нив – инвестира во крипто и акции, додека Кипар е единствената земја каде што процентот на населението што инвестира во крипто го надминува бројот на традиционални инвеститори. Така, во Кипар 13 отсто од населението инвестира во криптовалути, додека 10 отсто инвестираат во традиционални фондови, акции и обврзници.

Во Луксембург, кој има силна репутација како глобален финансиски центар, 14 отсто од неговите 640.000 жители поседуваат и крипто средства.

Од друга страна, побогатите и поразвиените земји на ЕУ бележат малку пониски нивоа на инвестиции во крипто. На пример, најголемите економии на ЕУ се на самото дно кога станува збор за инвестирање во криптовалути – Германија 6 отсто, Италија 6 отсто и Франција 5 отсто.

Шведска, на пример, се издвојува како земја каде што дури 60 отсто од населението инвестира во традиционални средства, а само 10 отсто од населението инвестира во криптовалути.

Од горенаведените податоци може да се заклучи дека граѓаните од посилните економии инвестираат помалку во криптовалути, со оглед на нивната економска стабилност, додека земјите со повисоки инвестиции во криптовалути се во просек помалку богати.

Посиромашните повеќе склони кон ризик

Како што напиша Милан Хорват, извршен директор на хрватската компанија  FIMA plus на својот профил на LinkedIn, тоа има логика, бидејќи „во просек, граѓаните на помалку развиените земји поинтензивно бараат нови можности и се повеќе склони кон ризикот да го прифатат развојот на дигитална економија отколку граѓаните на поразвиените земји“.

„Тие се држат до своите традиционални вредности кои се покажаа како профитабилни и корисни. Иако, според оваа статистика, речиси ист број граѓани на Република Хрватска инвестираат во хартии од вредност (17 проценти) како и оние кои инвестираат во крипто (16 проценти), според моето искуство, тоа се различни возрасни групи и многу поголеми износот на капиталот се инвестира во традиционални хартии од вредност, одошто во крипто. Структурата е исто така различна затоа што помладите луѓе речиси целата своја заштеда ја инвестираат во крипто, додека постарите инвестираат само дел во крипто, на ниво од 5 до 10 проценти од нивните инвестициски заштеди“, смета Хорват.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?