Connect with us

коментари

Снежана Поповска, технички аналитичар: Зошто е време да продаваме акции?

објавено

на

Совети за играчите на светските берзи

Автор: Снежана Поповска
технички аналитичар, CMT, CFTe

Берзанскиот индекс на акции S&P 500 затвори 4-та последователна недела со добивка од најмалку 1%, но тоа што треба да спомнеме е дека самите акции не го прават истото.

Од графиконот прикажан горе може да се забележи јасна дивергенција. Процентот на акции во краткорочни нагори трендови кои се наоѓаат над нивниот 200 дневен и 50 дневен подвижен просек не се движи нагоре заедно со индексот.

Подвижните просеци не се совршени, но исто така може да користите 52-week highs  и да го забележите истото влошување. Исто така, може да ги погледнете највисоките 3 месечни врвови и повторно да го видите истиот недостаток на потврда од акциите. 

Во дополнување на анализата, ќе направиме и intermarket (меѓупазарна) анализа. Ќе започнеме со американскиот долар кој е многу корисен во идентификување на пресвртни точки на пазарот. Послаб долар е проследен со посилни акции, и тоа се случуваше од октомври до декември. А пред тоа, кога доларот беше силен од јули до септември, акциите беа под притисок.

Па така, доларот беше силен во текот на јануари месец и тоа беша нашиот прв сигнал. Второ, дивергенциите и ротацијата во одбранбени позиции се конечно тука. Започнуваме да гледаме ратација во consumer staples секторот. Компаниите во оваа индустрија произведуваат, дистрибуираат и продаваат производи како храна, пијалоци и производи за лична хигиена, кои обично се помалку чувствителни на економските циклуси.

Consumer Staples конечно почнуваат да стануваат лидери. Ова е класична ротација што ја гледааме често пред да се случи тешко време на пазарот.

Ако Consumer staples во однос на S&P500 се над  декемвриските ниски падови, сакаме да бидеме во кратка позиција и да продаваме акции.

Оттука, можеме да тврдиме дека веќе сме во корекција, и дека таа само ќе продолжи да се влошува.

економија15 часа ago

Конференцијата на ПроКредит Банка и ЕБОР „Круг на нови можности“ за поддршка на младите претприемачи и жените во бизнисот

македонија2 дена ago

Живко Мукаетов прогласен за премиум партнер на манифестацијата „Оскар на хуманоста“ на Црвен крст

економија3 дена ago

Утре се одржува конференција за млади претприемачи и жени во претприемништвото во организација на ПроКредит Банка и ЕБОР

економија7 дена ago

Преку примери претставени еколошките и одржливите стандарди на комплексот „Гранд Скопје“ на Конференцијата за комерцијални недвижности

македонија7 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

економија7 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

македонија1 недела ago

Почна втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Гранд Скопјe PRIME SPONSOR на овогодишната Конференција за недвижности

македонија1 недела ago

Како „дише“ пазарот за широка потрошувачка во Македонија

регион1 недела ago

Бејби Лазања ќе донесе едно чудо Скандинавци во Хрватска годинава

македонија1 недела ago

Зелена иднина за секое дете

регион1 недела ago

Италијанската мафија се реформира: рекетот и убиствата не се повеќе во мода, сега е поисплатлив финансискиот криминал

македонија1 недела ago

Новото електрично возило на Грин Машинс на Брако претставено во Минхен

економија1 недела ago

Македонците лани потрошиле 200 милиони евра за онлајн купување од странски е-трговци: најмногу пари потрошиле кај Wizzair и Booking, а најчесто купувале од Amazon и AliExpress

економија7 дена ago

Со АмЧам на тема: Предизвици во спроведувањето на заштита на правата на интелектуална сопственост

македонија7 дена ago

Цените на становите допрва уште ќе растат, побарувачката не стивнува, а трошоците се зголемени: заклучоци од втората Конференција за комерцијални недвижности во Скопје

македонија1 недела ago

30 години дански конзулат и орден Витез од прва класа на Редот на данското знаме за Живко Мукаетов

свет1 недела ago

Бајден ги крена царините на кинеските електрични возила на 100%