Connect with us

економија

Специјален прилог: Топ 6 трендови во меѓународниот транспорт за 2024

Специјален прилог Транспорт и логистика

објавено

на

Ги следиме мислењата на експерти, аналитичари, академици и други релевантни актери во индустријата со цел да ги идентификуваме клучните фактори. Подолу, истражуваме шест трендови кои ни го привлекуваат вниманието и кои би можеле да го обликуваат понатамошниот тек на меѓународните транспортни операции до крајот на 2024 година.

Инвестиции во еластичноста на синџирот на снабдување

Сè повеќе меѓународни транспортни компании ја препознаваат потребата да инвестираат во еластичноста на синџирот на снабдување. Првиот тренд, кој ја одбележува оваа година, ја нагласува потребата од континуирано соочување со предизвиците во оваа индустрија. Тие вклучуваат: штрајкови на работниците, сајбер-напади и климатски влијанија кои станаа честа појава во претходната година, што ги натера компаниите да ги преиспитаат своите стратегии. Ваквите инвестиции се насочени кон градење капацитет за да се направи синџирот на снабдување поотпорен на предизвиците. И покрај зголемените трошоци, фокусот на отпорноста станува императив, со оглед на континуираните прекини во синџирот на снабдување.

Развој во набавката и производството

Вториот тренд носи забрзување во процесите на набавка и производство. Синџирот на снабдување, иако глобален, доживува промени во однос на тоа од каде доаѓаат ресурсите. Забележано е значително поместување во динамиката, при што Мексико ја престигна Кина како најголем извозник во САД, додека во исто време Кина сè повеќе го префрла своето производство во САД. Расте интересот за домашното производство во Велика Британија и Европа. Овие промени сведочат за потребата од локален пристап во синџирот на снабдување. Разгледувањето на овие промени во набавката и производството овозможува подобро разбирање на еволуцијата на меѓународниот транспорт и обезбедува подобра перспектива кога се одлучува за понатамошни деловни потези.

Одржливоста како тренд на хоризонтот

Трет значаен тренд во светот на меѓународниот транспорт ја нагласува имплементацијата на одржливост преку клучните делови од синџирот на снабдување. Сè повеќе препознаваме дека синџирите на снабдување се важни инструменти за постигнување на целите за одржливост, бидејќи повеќето компании генерираат 80% или повеќе од нивните емисии на гас токму во овие точки на работа. Со сè поизразеното влијание на климатските промени, одржливоста станува императив. Во рамките на ЕУ, регулативите се на хоризонтот, но споделувањето на извештаите за претходно одобрените барања е одложено за 24 месеци, имајќи предвид дека 39% од организациите не се подготвени целосно да ги исполнат тие стандарди. Овој потег ги одразува предизвиците со кои ќе продолжат да се соочуваат организациите додека ги прилагодуваат одржливите практики, во реално време.

Еволуција на планирањето

Четвртиот тренд кој сè повеќе доминира во меѓународниот транспорт е усвојувањето на една од категориите услуги за облак технологија: платформа како услуга (PaaS), од страна на големи и средни компании. Овој пристап имплицира дека најголемиот дел од планирањето е доверено на трето лице, без разлика дали се работи за голема системска или помала специјализирана фирма. Компаниите се повеќе ги препознаваат предностите на овој пристап. Дополнително, недостигот на работна сила дополнително ги охрабрува организациите да го истражуваат пристапот PaaS. Клучната предност на овој модел лежи во фактот што трошоците стануваат фиксни наместо променливи, што ги прави овие модели привлечни, особено кога има притисоци за намалување на буџетите.

Автоматизација

Низ целиот свет, недоволното враќање на работната сила на нивоата пред пандемијата и големиот број луѓе од генерацијата родени помеѓу 1946 и 1964 година кои се повлекуваат од пазарот на труд се еден од факторите што ја намалуваат достапноста на работната сила. Оваа ситуација ги тера компаниите да најдат нови начини за ефикасно управување со ресурсите. Исто така, очекувањето дека технологијата на работното место функционира совршено стана пресудно во промените во начинот на водење бизнис. Барањата на различните генерации за флексибилна работа и баланс помеѓу работата и животот дополнително влијаат на адаптацијата.

Вештачка интелигенција

Ќе се надоврземе на претходниот тренд и ќе кажеме дека (генеративната) вештачка интелигенција игра посебна улога во светот на меѓународниот транспорт. Иако помина година и половина од лансирањето на ChatGPT, GenAI продолжува да доминира. Според истражувањето на IBM, 75% од извршните директори веруваат дека оние со најнапредна стратегија и примена на GenAI ќе постигнат конкурентни предности. Оваа област на технологија сè уште е слабо разбрана, но носи огромни можности, но и ризици. Во светот на меѓународниот транспорт, усвојувањето на вештачката интелигенција сè уште заостанува, додека маркетингот, продажбата, развојот на производи и услуги се истакнаа како промотори на оваа технологија. Повеќето компании штотуку почнуваат да учат за оваа технологија, а само неколку проекти целосно ја имплементираат. Во исто време, почнуваат да се формираат регулаторни рамки, додека Законот за вештачка интелигенција на ЕУ претставува најсеопфатен сет на упатства. Канада, САД, Кина, Велика Британија и други земји исто така издадоа упатства, најавувајќи построга регулатива во иднина. Со оглед на сите нешта, овој тренд укажува на потребата меѓународниот транспорт да се прилагоди на брзорастечките предизвици и можности што ги носи вештачката интелигенција.

македонија13 часа ago

@media: Иднината на пазарот за рекламирање

економија4 дена ago

Мукаетов за магазинот “The Region“: Нашите брендови се дел од секојдневието на луѓето

македонија4 дена ago

Универзитетот Американ Колеџ Скопје почна соработка со City College of New York од САД

банки5 дена ago

УНИБанка втора година по ред е поддржувач на најзначајната културна манифестација „Охридско лето“  

економија5 дена ago

Стимулирање на иновациите во Scalefocus: Како ги мотивираме ИТ професионалците да бидат иновативни

интервју1 недела ago

Гоце Сиваков:  Нашите клиенти веќе ги чувствуваат бенефитите од фактот дека УНИ Банка е дигитално и технолошки напредна банка!

економија1 недела ago

Стручна обука за општествена одговорност и прв „директорски појадок“ на Клубот на одговорни бизниси

економија2 недели ago

Мукаетов на насловна на престижниот романски магазин „Бизнис“: Романија е стратешки пазар за „Алкалоид“

економија2 недели ago

Почна проектот „Бизнис лидер“ – нова, иновативна платформа за вмрежување на најдобрите од македонскиот деловен свет

банки2 недели ago

Прокредит банка со нова модернизирана филијала во Кавадарци