Connect with us

start up

„Стартапџиите“ и инвеститорите на едно место: можности, искуства и совети

Pitch. Match. Grow. конференција во Скопје

објавено

на

На дводневната конференција се презентираа можностите за инвестирање и начините на аплицирање кои што ги нудат инвеститорите, а се презентираа и самите стартапи (Pitch), така што секој стартап или секој што веќе има идеја, можеше да се идентификува во процесот и да одреди од каде е најсоодветно да побара инвестиција (Match), што пак ќе придонесе да го унапреди својот бизнис, за тој да премине во следната фаза од својот раст (Grow).

На 26 и 27 февруари во хотел Мериот во Скопје се одржа конференцијата Pitch. Match. Grow., организирана од PwC Северна Македонија, во соработка со Македонска Берза, со поддршка на USAID BEP, Стартап Македонија и Скопје Marriott Хотел.

Конференцијата започна со воведно обраќање на Драган Давитков, директор во PwC Северна Македонија по што следеше официјалниот дел од програмата.

“Вложивме доста напор во организацијата на оваа конференција. Нашиот обид да се доближиме до стартап заедницата е затоа што веруваме дека заеднички можеме да направиме многу и сме тука да ве поддржиме во вашиот успех.”, изјави ави Драган Давитков на самото отворање на конференцијата.

На овој  настан кој е прв од овој тип за PwC во Скопје, учесниците можеа да добијат корисни информации од прва рака и #StraightToThePoint насоки за финансирање на своите проекти/идеи/стартапи. Учесниците на панел дискусиите во двата дена успеаја со практични примери и конкретни прашања да ја направат оваа средба уште поинтересна и покорисна.

На дводневната конференција се презентираа можностите за инвестирање и начините на аплицирање кои што ги нудат инвеститорите, а се презентираа и самите стартапи (Pitch), така што секој стартап или секој што веќе има идеја, можеше да се идентификува во процесот и да одреди од каде е најсоодветно да побара инвестиција (Match), што пак ќе придонесе да го унапреди својот бизнис, за тој да премине во следната фаза од својот раст (Grow).

За време на конференцијата стартапите имаа можност да се поврзат со инвеститори и консултанти, да слушнат можности за разновидни финансирања и програми кои ги нудат PwC и останатите учесници.

Пораки од инвеститорите до стартапите

Првиот ден од конференцијата го обележаа две панели дискусии, како и pitching сесија, на која имаа можност 10 стартапи да ја презентираат својата идеја. Панел дискусијата #StraightToThePoint насоки од успешни стартап приказни ја водеше Игор Маџов од Startup Macedonia во која што учесниците Драган Јосифовски – Paket.mk, Гентиан Елмази и Агон Фејза – Notarised, Душан Гајиќ – Cognism, Душко Jордановски – H4, Горан Стојановски – Elevate Global разговараа за нивниот пат и развоj и го споделија своето искуство и совети, по што следеше панел дискусијата со инвеститорите од UKIM Accelerator, SEEU Tech Park, SC Ventures, FITR, CEED Macedonia Business Angels Club, SEAVUS Accelerator, SEAF кои говореа за различните можности за финансирање. Оваа панел дискусија ја водеше Ивана Станковиќ. 

Инвеститорите истакнаа дека не очекуваат од стартапите да знаат сe’, но дека мора да знаат што сакаат од инвеститорите – дали бараат пари, дали exit стратегија и сл. Дадоа препорака дека тимот на стартапот мора да има детектирано проблем/потреба/простор на пазарот којшто сака да го реши и јасна визија како планира да го реши.

Од еден од инвеститорите беше истакнато дека во било која фаза од финансирањето најбитен е интегритетот на претприемачот.

„Може се’ да изгледа супер, но доколку се сомневаме во интегритетот,  не инвестираме“, беше пораката.

Како генерална слабост на домашните стартапи беше истакнато немањето јасна претстава за бизнис моделот, немање јасна идеја како да се заработи од нивната идеја. Често не се свесни за значењето на тимот и околу тоа зошто веруваат во својот продукт/услуга. Инвеститорите се согласија дека е потребно повеќе едукација околу тоа што всушност значи акцелератор, што треба стартапите да очекуваат од акцелераторските програми, а  и самите тие признаа дека има уште доста работа и учење околу самото менаџирање на акцелераторите и сл.

Вториот ден од конференцијата го отвори Каролина Каровска – Божиноска, раководител на Одделот за промоција, едукација и развој во Македонска Берза. Присутните имаа можност да слушнат интересна презентација на PwC Велика Британија за достапни стартап програми, а краток осврт на своето искуство даде и Момчил Василев, од компанијата Енедевор од соседна Бугарија.

Главен говорник на вториот ден од конференцијата беше г-ѓа Ивана Шољан, водечки инвеститор на Funderbeam во Хрватска, водечки инвеститор во Include и главен извршен директор на хрватската организација за креирање на екосистем за стартапи HUB385,која сподели корисни информации и совети од својата долгогодишна работа. Од Иван Мрвош, основач и извршен директор на Includе, преку интересна видео презентација дознавме за неговата успешна стартап приказна токму преку Funderbeam програмата.

Ивана Гажиќ, Претседател на Управниот одбор на Загребска берза говореше како да подготвите добра апликација за финансирање на Funderbeam, а Патрик Бустилс, соосновач на Stage-Go & CoderDojo од Турција,  говореше за клучните предизвици за влез во странство преку Бизнис кафе, поддржано од НЦРИПУ.

“Се надеваме дека како резултат на успешно спроведената конференција ќе произлезат бројни соработки и дека ќе придонесуваме и понатаму во зајакнувањето на стартап екосистемот во државата. “,  велат од тимот на PwC Северна Македонија.

Мапирање на инвеститорите во стартапи

Continue Reading
менаџмент / маркетинг5 часа ago

10 КОМУНИКАЦИСКИ ВЕШТИНИ КОИ МОРА ДА ГИ ВЛАДЕЕ СЕКОЈ БИЗНИСМЕН

менаџмент / маркетинг5 часа ago

ДЕЛЕГИРАЊЕ – КАКО ДА СЕ РЕШИТЕ ОД СТРАВОТ НА ГУБЕЊЕ МОЌ И КОНТРОЛА?

менаџмент / маркетинг5 часа ago

Дру Хјустон: Не секирајте се за неуспехот; само еднаш треба да ја погодите работава.

технологии / компании5 часа ago

Пандемијата го зголеми онлајн купувањето – кој доби, кој загуби и што повеќе нема да биде исто?

економија5 часа ago

ММФ: Справувањето со здравствената криза е клучно за заштита на економијата

економија5 часа ago

Намалување на енергетската зависност од еден извор и транзиција кон чистата енергија се клучните определби за Македонија

интервју5 часа ago

Николаос Цифакис: ЕУ ќе ја изгуби политичката моќ на Балканот!

економија5 часа ago

Планирана е вкупна инвестиција од 50 милиони евра за 5 години

економија6 часа ago

Големата слика: македонската економија на среден и долг рок

свет6 часа ago

Берзите продолжуваат да растат бавно

македонија5 дена ago

„Брако“ го создаде првото возило за чистење улици на водороден погон во Европа

македонија4 дена ago

Амбасадорката Брнс на МЕФ: САД ќе ѝ помогне на Северна Македонија да изгради посилен и понезависен енергетски сектор

македонија1 ден ago

Зоран Заев: Нашата држава почива на делата на антифашизмот чиј резултат е нашата слобода!

економија2 дена ago

Почна третата Годишна конференција за е-трговија

банки3 дена ago

Комерцијална банка донираше лаптопи на ученици од 14 општини

македонија4 дена ago

Директорката на МЕПСО, Шуклева: Во инвестициски циклус сме од 163 милиони евра

економија3 дена ago

„Брзи” и „евтини” кредити за скапа и отежната реализација на капитални проекти

банки1 ден ago

Доделени наградите од наградната игра „Шпаркирај нов автомобил!“

start up1 ден ago

Сто илјади евра финансиска поддршка за македонскиот стартап Elevate Global од страна на Бизнис акцелераторот УКИМ

интервју5 часа ago

Николаос Цифакис: ЕУ ќе ја изгуби политичката моќ на Балканот!