Connect with us

интервју

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

Стефан Таневски, докторанд, универзитетски асистент на Универзитет Американ Колеџ Скопје

објавено

на

„Мојата посета на ESCP Бизнис Школата во Торино послужи повеќе од само вообичаена можност за настава, туку тоа беше можност и за стратешко мерило за положбата на UACS во академските води. Од тука, усогласеноста во наставните материјали, методите и универзитетската култура помеѓу UACS и ESCP беше евидентна, потврдувајќи дека обезбедуваме сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи.“

Разговаравме со м-р Стефан Таневски, кој што е докторанд и асистент на Универзитетот Американ Колеџ Скопје, а изминатиов период имаше прилика да работи како асистент на професорот Виторио Де Педис на ESCP Бизнис школата во Торино. Тој ги споделува со Капитал своите искуства од оваа престижна високообразовна институција, со којашто УАКС ги има усогласено наставните материјали, методите и универзитетската култура.  

Неодамна се вративте од Вашиот академски престој во Италија, каде што бевте дел од ESCP Бизнис Школата во Торино. Кажете ни нешто повеќе околу тоа?

Во мојата неодамнешна посета на ESCP Бизнис школа Торино, имав посебна привилегија да служам како ко-предавач/асистент заедно со професорот Виторио Де Педис. Основана во 1819 година, таа е прва бизнис школа во светот, и моментално е рангирана на 4-то место меѓу најдобрите 90 бизнис школи во Европа.

Со мисија да ја негува следната генерација на транснационални бизнис лидери, ESCP работи низ шест кампуси во некои од најголемите европски градови, вклучувајќи ги Торино, Лондон, Париз, Мадрид и Варшава, додека посветеноста на институцијата за прифаќање на културната различност резонира преку нејзините сеопфатни програми и глобално влијание.

За каков вид на бизнис школа се работи и во кои сегменти на наставната програма бевте Вие вклучен?

За време на мојот еднонеделен ангажман на ESCP Бизнис школата, фокусот на мојата вклученост се одвиваше преку предавање на два клучни модули: Firm Valuation, и Mergers and Acquisitions, модули примарно дизајнирани да ги опремат студентите за Executive MBA програмата, специфично во поглед на финансиска анализа и донесување на стратешки одлуки.

„Во мојата неодамнешна посета на ESCP Бизнис Школа Торино, имав посебна привилегија да служам како ко-предавач/асистент заедно со професорот Виторио Де Педис. Основана во 1819 година, таа е прва бизнис школа во светот, и моментално е рангирана на 4-то место меѓу најдобрите 90 бизнис школи во Европа.“, вели Таневски

Опфаќајќи критични аспекти на финансиите, практични сознанија и вештини клучни за професионалците во областа, во модулот Firm Valuation, студентите се запознаа со техниките што ги користат финансиските директори, инвестициските банкари и сертифицираните финансиски аналитичари за проценка на вредноста на дадена компанија, нагласено преку практична примена и екстензивно моделирање на Excel како отскочна точка за напредни финансиски напори, вклучувајќи спојувања, преземања и приватен капитал.

Дополнително на тоа, модулот Mergers and Acquisitions ги истражуваше стратешките причини зад корпоративните ангажмани во овие активности, навлегувајќи во сложените техники што ги користат професионалците во индустријата, се со цел да проценат потенцијалните целни компании, синергиите во рамките на спојувањата, и навигацијата низ сложениот процес на структурирани финансиски зделки.

Каков пристап на работа има оваа бизнис школа и што ги прави овие студии толку барани и престижни?

Усвоената методологија на настава беше со учење насочено кон учесниците, поттикнувајќи активно ангажирање преку дискусии на часовите, вежби и студии на случај од реалниот свет. Извршната МБА програма, рангирана на 3-то место во светот, привлекува разновидна група на професионалци од висок калибар, од сектори како што се инвестициското банкарство, фармацевтските производи и производството, каде што ценетиот углед на програмата поставува високи очекувања и ја одразува желбата на учесниците да го применат своето стекнато знаење директно на нивните менаџерски улоги.

Вие бевте асистент на реномираниот професор Виторио Де Педис, кој е и визитинг професор на Универзитет Американ Колеџ Скопје. Какво беше искуство да се работи со него?

Мојата соработка со професорот Виторио Де Педис, истакнат експерт за финансии и вреднување на фирми, беше од непроценливо искуство, чие меѓународно искуство во инвестициското банкарство ми даде увид во иновативните методи на настава кои планирам да ги интегрирам во моите сопствени предавања на UACS.

Работите на Универзитет Американ Колеџ Скопје. Како ги споредувате студиите овде во однос на оние од ESCP Бизнис Школата во Торино?

Мојата посета на ESCP Бизнис Школата во Торино послужи повеќе од само вообичаена можност за настава, туку тоа беше можност и за стратешко мерило за положбата на UACS во академските води. Од тука, усогласеноста во наставните материјали, методите и универзитетската култура помеѓу UACS и ESCP беше евидентна, потврдувајќи дека обезбедуваме сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи.

Соработка која ја зајакнува нашата заложба за давање на висок квалитет во академската средина, и подготовка на нашите студенти за успех на глобалната сцена, ова искуство не само што придонесува за збогатување на нашиот наставен пристап во сегашноста, туку го отвора патот и за потенцијални соработки меѓу нашите институции во иднина.

банки22 часа ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет1 ден ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет1 ден ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании1 ден ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион1 ден ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија1 ден ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија1 ден ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија1 ден ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија1 ден ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет1 ден ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија1 ден ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет1 ден ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион1 ден ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет1 ден ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

технологии / компании1 ден ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија1 ден ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

менаџмент / маркетинг1 ден ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија1 ден ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија1 ден ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки4 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа