Connect with us

свет

Стравот од инфлација им пресуди на акциите

Пазари на капитал

објавено

на

Берзите повторно станаа синоним за нестабилност во последните неколку дена. По новите рекорди, настана непосредна паника и посилен пад. Инвеститорите се зависни од ликвидноста и печатењето пари обезбедени од владите и централните банки, но во исто време ова печатење ги загрижува инвеститорите дека тоа ќе доведе до неконтролирана инфлација. Како резултат на тоа, долгорочните обврзници изгубија минатата недела и приносите се зголемија. Пазарите на обврзници им дадоа темпо и насока на берзите.

Генерали Инвестментс
(редакциска опрема Капитал)

На почетокот на март 2021 година се одбележува една година од животот со коронавирус. Главно обележје на оваа година веројатно е флуктуацијата од оптимизам до песимизам и обратно. Последните неколку денови се има малку повеќе песимизам. Светската здравствена организација како и податоците од одделни земји, предупредуваат дека пандемијата нема да биде ставена под контрола годинава. Сета надеж е ставена на вакцинацијата. Минатата недела FDA ја одобри вакцината на Johnson & Johnson. Ние продолжуваме да се тетеравиме како пијани од недела во недела и да ги прилагодуваме нашите очекувања на информациите од минатата недела. Долгорочните предвидувања околу пандемијата и нејзиното влијание врз економијата досега се покажаа како погрешни или премногу неточни за да бидат корисни. Државите продолжуваат да печатат пари и да создаваат ликвидност во надеж и со цел што побрзо да се стави крај на пандемијата.

Десетгодишната обврзница на САД достигна до 1,5% принос на крајот на минатата недела, а сличен развој има и во Европа. Стравот од инфлација и ротацијата помеѓу одделните сектори, особено со цел да се купи она што најдобро функционира во услови на инфлација, создадоа голема нестабилност на пазарите. На Волстрит, најмногу настрадаа акциите на технолошките компании.

Но, оваа цел станува сè помалку остварлива. Како резултат, новиот пакет помош од 1,9 трилиони долари е донесен преку Конгресот во САД, а сега се чека на Сенатот, но усвојувањето е закажано за следните неколку дена. Ваквите големи инјекции на пари застрашуваат дел од инвеститорите, а други пак ги прават многу алчни. Оние првите очекуваат сето ова да генерира инфлација. Како резултат на ова, 10-годишната обврзница на САД достигна до 1,5% принос на крајот на минатата недела, а сличен развој има и во Европа. Стравот од инфлација и ротацијата помеѓу одделните сектори, особено со цел да се купи она што најдобро функционира во услови на инфлација, создадоа голема нестабилност на пазарите. Овој краткорочен чекор назад е, според оној поалчниот дел од инвеститорите, одлична можност за купување, така што прво видовме силен скок и глад за инвестиции во акции. Централните банкари воведуваат и дополнителна неизвесност на пазарот, бидејќи ФЕД изјави дека не се загрижени за инфлацијата и ќе продолжат да обезбедуваат ликвидност до неограничен степен.

Но, пазарот некако не верува во оваа приказна и вклучува во калкулациите три до четири зголемувања на каматните стапки до 2024 година. Можеме да кажеме дека хаосот е завршен. Економските индикатори и податоците за Индексот на менаџери за набавки на индустријатa (PMI) за февруари се очекува да бидат нешто полоши. Ограничувањата на јавниот живот се засилија во јануари и февруари. Кинезите ја дочекаа Новата година и на ова припишаа полоши индикатори за последниот месец. Гледањето кон летото продолжува да носи оптимизам, подготовките за туристичката сезона се во полн ек. Сепак, претпазливоста не е излишна. Оптимизмот дека сè наскоро ќе биде нормално, се чини дека е претеран и дека само довербата дека централните банки се семоќни го штити пазарот од посилна корекција. За потсмев на западните централни банки и политичари, дури и кинескиот регулатор на пазарот предупреди на финансиските меури на западните пазари на капитал.

Европските компании пооптимистични од американските

Смените на пазарите на обврзници исто така го диктираа развојот во индустриите. Цикличните акции, енергијата, материјалите и финансиските акции се попривлечни во целата оваа приказна, додека ИТ и потрошувачката се помалку. ИТ индустријата загрижува заради високите проценки поддржани од евтините пари, а потрошувачката кратењето на маргините, кои се намалуваат доколку цените на стоките растат побрзо од продажните цени. Негативниот тренд во снабдувачката индустрија продолжи и покрај многу добрите резултати и привлечни проценки, бидејќи неодамнешната временска непогода во Тексас ја откри ранливоста на секторот.

Берзите повторно станаа синоним за нестабилност во последните неколку дена. По новите рекорди, настана непосредна паника и посилен пад. Инвеститорите се зависни од ликвидноста и печатењето пари обезбедени од владите и централните банки, но во исто време ова печатење ги загрижува инвеститорите дека тоа ќе доведе до неконтролирана инфлација. Како резултат на тоа, долгорочните обврзници изгубија минатата недела и приносите се зголемија. Пазарите на обврзници им дадоа темпо и насока на берзите. Смените на пазарите на обврзници исто така го диктираа развојот во индустриите. Цикличните акции, енергијата, материјалите и финансиските акции се попривлечни во целата оваа приказна, додека ИТ и потрошувачката се помалку. ИТ индустријата загрижува заради високите проценки поддржани од евтините пари, а потрошувачката кратењето на маргините, кои се намалуваат доколку цените на стоките растат побрзо од продажните цени. Негативниот тренд во снабдувачката индустрија продолжи и покрај многу добрите резултати и привлечни проценки, бидејќи неодамнешната временска непогода во Тексас ја откри ранливоста на секторот. Накратко, загубите на некои, особено на локалните компании за електрична енергија се огромни, а некои дури и ќе банкротираат. Во случај на прекини во снабдувањето, компаниите мораа да обезбедат снабдување со енергија, која обично ја продаваат неколку години однапред, но сега треба да ја купат неколку десетици пати повеќе заради прекумерната потрошувачка и загубата на нивното сопствено производство. Затоа индустријата за материјали и енергија се чини дека чека добри времиња. Истото важи и за преработувачката индустрија, каде пристигнуваат најновите податоци за работењето во 2020 година и предвидувањата за 2021 година.

Охрабрувачки е тоа што европските компании се дури и пооптимистични од американските. Можеби причината лежи во поексплицитната посветеност на Европа за големи инвестиции во инфраструктурата и преминот кон позелена економија. Доларот се стабилизира во последните неколку недели и е нешто повеќе од 1,20 УСД за евро. Од друга страна, валутите на земјите во развој на пазарот се лизгаат, што има негативно влијание и на нивните обврзници и на пазарите на капитал. Затоа потребно е дополнително внимание во следните недели. Ако продолжи трендот на пораст на приносите на главните американски и европски обврзници, на новите пазари им претстои многу диво движење. Дури и гореспоменатата изјава на регулаторот на кинескиот пазар може да сугерира дека Кина може дополнително да ја ограничи ликвидноста, особено во вжештениот сектор за недвижнини.

Совети за инвеститорите

Бегајте од инвестиција што нуди само приказна

Инвестиција што не нуди ништо друго освен приказна е “жежок костен”. Поради високите проценки, советуваме поголема претпазливост и се држиме до општата препорака дека е неопходна диверзификација на портфолиото. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики. На пример, сè што е поврзано со почиста животна средина и поодржлив начин на живеење. Но дури и овде, потребна е претпазливост, бидејќи проценките се ирационални на некои места.

Развојот на пандемија, стимулансот од страна на владата и ликвидноста на централните банки продолжуваат да ги обликуваат берзите. Но во последниве недели, прашањето за инфлацијата дојде до израз. Акциите на компаниите од областа на технологија и е-трговија и работа од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со многу високи проценки, претпазливоста не е излишна и инвеститорите се повеќе во ситуација за да остварат профит.

Историски скапите обврзници и негативните приноси од банките продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите главно во инвестиции во акции, но долгорочните обврзници се најдоа во поатрактивна позиција во последните неколку недели поради стравот од инфлација. Во рамките на акциите, шпекулативниот раст продолжува, повремено граничејќи се со манија. Инвестиција што не нуди ништо друго освен приказна е “жежок костен”. Поради високите проценки, советуваме поголема претпазливост и се држиме до општата препорака дека е неопходна диверзификација на портфолиото. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики. На пример, сè што е поврзано со почиста животна средина и поодржлив начин на живеење. Но дури и овде, потребна е претпазливост, бидејќи проценките се ирационални на некои места.

Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет, кој е повеќе насочен кон индустријата, инфраструктурата и еколошкиот живот. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Тука главно се вклучуваат здравството, индустријата и негата, а Азија се издвојува меѓу регионите. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација во последните неколку недели, проценките сè уште не се претерани во оваа индустрија, така што ова може да биде интересен зачин во портфолиото и преку индустриски и преку регионален пристап (Латинска Америка, Русија), но исто така потребно е внимание поради осцилации на валутите.

Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусот на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.

Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

македонија3 часа ago

Како неконтролираното кредитирање на населението се рефлектира на економијата

економија19 часа ago

Македонската берза им објасни на компаниите дека може да се финансираат и преку котација

банки1 ден ago

Со златните монети од УНИБанка купуваме дел од историјата, а ја осигуруваме иднината!

македонија2 дена ago

На 10 мај прва Конференција за недвижности во Скопје

македонија2 дена ago

РЕС ќе почне да снабдува државни и локални институции со поевтина струја

економија4 дена ago

РЕС одбележува една година постоење – компанијата донесе најповолно снабдување со електрична енергија среде енергетската криза

банки5 дена ago

Комерцијална банка прогласена за Најдобра банка во Македонија за 2023 од магазинот Global Finance

македонија5 дена ago

Зошто myWorld се смета за најдобра лојална програма во светот?

економија6 дена ago

Нова кредитна линија на Развојната банка – за дигитализација и дигитална трансформација

економија6 дена ago

LIVE: Интерактивни извештаи за макроекономски податоци!

економија6 дена ago

LIVE: Интерактивни извештаи за макроекономски податоци!

свет1 недела ago

Швајцарија во шок по преземањето на Credit Suisse од страна на UBS

економија7 дена ago

Утре во Скопје започнува Годишната конференција на Виенската иницијатива – еден од најголемите собири во областа на финансиите во Европа

македонија7 дена ago

Како шкрабаниците стануваат уметност – Red Bull Doodle Art настан во Бреинстер

македонија1 недела ago

Фероинвест се претстави на саем за хидроелектрани во Малезија

македонија5 дена ago

Зошто myWorld се смета за најдобра лојална програма во светот?

банки7 дена ago

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ја поставува основата за да стане главен акционер на ProCredit Holding AG & Co. KgaA

економија7 дена ago

Народната банка продолжува со затегнување на монетарната политика: каматните стапки зголемени за дополнителни 0,25 п.п.

македонија2 дена ago

На 10 мај прва Конференција за недвижности во Скопје

економија6 дена ago

Нова кредитна линија на Развојната банка – за дигитализација и дигитална трансформација