Connect with us

регион

Тендерски повик за EU4Green

објавено

на

Во рамките на проектот EU4Green ќе се развијат конкретни планови за спроведување на Зелената агенда заедно со властите во земјите партнери и националните претставници од индустријата и граѓанското општество.

Проектот EU4Green има за цел да ги поддржи земјите од Западен Балкан во спроведувањето на Зелената агенда, регионалниот стратешки патоказ на ЕУ против климатската криза, и да ги иницира соодветните реформи. Во рамките на проектот EU4Green ќе се развијат конкретни планови за спроведување на Зелената агенда заедно со властите во земјите партнери и националните претставници од индустријата и граѓанското општество.

Проектот ќе се однесува на пет контекстуални столбови:

Декарбонизација и отпорност: климатска акција, чиста енергија, паметна мобилност;

Циркуларна економија: одржливо производство и потрошувачка, отпад;

-Елиминација на загадувањето: мониторинг на воздухот, водата и почвата, како и превенција;

Одржливо земјоделство и производство на храна, рурални средини;

Биодиверзитет: заштита и реставрација на екосистемите;

Главните корисници се шесте земји од Западен Балкан, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово (*), Црна Гора, Северна Македонија и Србија.

Во рамките на овој проект се планира оглас  за тендерски повик за повеќе услуги,  од први декември 2022 година.

-Стратегија за комуникации; Веб-страница на проектот; поддршка за работата во медиумите и социјалните медиуми;

-Персонал на проектот EU4GREEN во Албанија, Босна Херцеговина, Косово(*), Северна Македонија, Црна Гора и Србија

-Канцеларии за опслужување  во Белград, Сараево и Тирана;

Повеќе информации на линкот: https://www.umweltbundesamt.at/en/eu4green

(*) Оваа ознака не го доведува во прашање стојалиштето за статусот, и е во согласност со Резолуцијата 1244 на Светот за безбедност на ООН и Мислењето на Меѓународниот суд на правдата за прогласувањето на независност на Косово.

банки2 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет2 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

економија2 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

свет2 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион2 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет2 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

македонија2 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија2 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

технологии / компании2 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

менаџмент / маркетинг2 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

македонија2 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

банки5 дена ago

Управната зграда на УНИБанка во Скопје сама ќе произведува струја од фотоволтаична централа