Connect with us

технологии / компании

Технолошките гиганти ги претставија своите нови AI алатки

Трка на сцената за вештачка интелигенција (AI)

објавено

на

Пред неколку дена само, OpenAI ја претстави најновата верзија на својата алатка Dall-E 3 за конвертирање на текстуални прашања во слики, која го користи ChatGPT како помош. Microsoft, Google и YouTube се само дел од примерите кои деновиве, продолжувајќи го тој тренд, ги претставија своите нови решенија во сегментот на вештачката интелигенција. Се разбира, сѐ со цел да се привлечат што повеќе корисници и да се достигнат конкурентни на OpenAI. The Verge пренесе  дека Meta, исто така, наводно работи на нов модел со вештачка интелигенција за кој се надева дека ќе биде моќен како ChatGPT-4 на OpenAI.

Почнувајќи со ChatGPT на OpenAI, Big Tech компаниите инвестираа многу во развојот на алатки засновани на вештачка интелигенција во текот на изминатата година. Пред неколку дена само, OpenAI ја претстави најновата верзија на својата алатка Dall-E 3 за конвертирање на текстуални прашања во слики, која го користи ChatGPT како помош.

Microsoft, Google и YouTube се само дел од примерите кои деновиве, продолжувајќи го тој тренд, ги претставија своите нови решенија во сегментот на вештачката интелигенција. Се разбира, сѐ со цел да се привлечат што повеќе корисници и да се достигнат конкурентни на OpenAI. The Verge пренесе  дека Meta, исто така, наводно работи на нов модел со вештачка интелигенција за кој се надева дека ќе биде моќен како ChatGPT-4 на OpenAI.

Но, патот до такви резултати ќе потрае некое време, ако се земе предвид фактот дека ChatGPT постигна 1,5 милијарди посети до  август оваа година, според податоците на Similarweb. Ова е три пати повеќе од она што го постигна четботот за вештачка интелигенција на Google, Bard, претставен во март оваа година како одговор на ChatGPT, но и на другите конкурентни алатки за вештачка интелигенција.

За да го надмине овој проблем, Google сега одлучи да го поврзе Bard со неговите широко распространети производи како Gmail и Google Docs. Но, најголемата вест е поврзувањето на Bard со YouTube.

Вештачката интелигенција ќе помага во откривањето болести

Microsoft деновиве објави дека во своите производи ќе го интегрира Microsoft Copilot, алатка базирана на вештачка интелигенција. Тие велат дека новата алатка за вештачка интелигенција ја користи моќта на интерфејсите за разговор и големите јазични модели за да им овозможи на корисниците да комуницираат со технологијата во секојдневниот говор и да добиваат интелигентни одговори и дејства.

А покрај Bard, креаторите на YouTube наскоро ќе имаат можност да ја користат и новата генеративна алатка за вештачка интелигенција Dream Screen, наменета за полесно креирање на YouTube Shorts, кратки видеа. Dream Screen, всушност, им овозможува на креаторите да додаваат позадини или слики генерирани од вештачка интелигенција на нивните вертикални видеа, пренесува CNN. Но, засега се претставува само за одбрани креатори, додека следната година ќе биде достапен за сите корисници.

Претходно ова лето, за време на конференцијата Google Next, беа претставени и голем број нови алатки за вештачка интелигенција за големите компании, како и чипот за вештачка интелигенција на Google. Сепак, ова е само мал дел од вестите од Google во врска со развојот на вештачката интелигенција.

Компанијата за вештачка интелигенција на Google, DeepMind, штотуку објави дека го забрзува истражувањето за да се идентификуваат промените во човечката ДНК кои би можеле да предизвикаат болест, се разбира, сето тоа користејќи технологија на вештачка интелигенција. Според BBC, техниката функционира на тој начин што го проверува редоследот на компонентите во веригите на човечката ДНК, а научникот од DeepMind, Пушмет Коли, рече дека тие точно идентификувале 89 отсто од сите клучни мутации.

Примена во многу индустрии

Компанијата за вештачка интелигенција на Google, DeepMind, штотуку објави дека го забрзува истражувањето за да се идентификуваат промените во човечката ДНК кои би можеле да предизвикаат болест, се разбира, сето тоа користејќи технологија на вештачка интелигенција.

Од друга страна, Microsoft деновиве објави дека во своите производи ќе го интегрира Microsoft Copilot, алатка базирана на вештачка интелигенција. Тие велат дека новата алатка за вештачка интелигенција ја користи моќта на интерфејсите за разговор и големите јазични модели за да им овозможи на корисниците да комуницираат со технологијата во секојдневниот говор и да добиваат интелигентни одговори и дејства.

Дополнително, тие ќе го претстават и Microsoft 365 Chat, нов асистент за вештачка интелигенција кој, како што наведуваат, „им помага на корисниците да решаваат сложени или заморни задачи, како што се креирање стратешки документи или управување со е-пошта“.

Microsoft Copilot во Адриатик регионот ќе биде достапен од 26 септември како дел од Windows 11 (заедно со големо ажурирање на тој систем), а достапноста ќе биде проширена на Bing, Edge и Microsoft 365 Copilot оваа есен. За деловните клиенти, Microsoft 365 Copilot ќе биде достапен на 1 ноември 2023 година, заедно со Microsoft 365 Chat.

Во денешниот свет, вештачката интелигенција не е само технологија – таа е трансформативна сила која им овозможува на поединците да постигнат повеќе во секој аспект од нивниот живот, коментира Калин Димчев, директор на Microsoft Adriatic регионот за Лидер медиа од Загреб.

„За земјите од Адриатик регионот тоа значи да се држи чекор со глобалните иновации и веќе можеме да видиме примери на економски раст во бројни сектори, вклучително и преработувачката индустрија, финансиите и осигурувањето. Можеме да користиме вештачка интелигенција за оптимизирање на потрошувачката на енергија и управување со природните ресурси и на тој начин да придонесеме за одржлив развој во регионот“, рече Димчев, убеден дека вештачката интелигенција ќе создаде нови деловни можности во ИТ секторот, но и во другите индустрии кои ги користат можностите на вештачката интелигенција.

Кој брза, тој и греши

ChatGPT постигна 1,5 милијарди посети до  август оваа година, според податоците на Similarweb. Ова е три пати повеќе од она што го постигна четботот за вештачка интелигенција на Google, Bard, претставен во март оваа година како одговор на ChatGPT, но и на другите конкурентни алатки за вештачка интелигенција.

Сепак, како што објави The Washington Post, и покрај големите лансирања оваа недела, новите производи со вештачка интелигенција од Big Tech компаниите веќе прават грешки – измислуваат информации и побркуваат основни факти. На пример,  Bard на Google треба да ги компресира датотеките од Gmail и Google Docs, но корисниците почнаа да се жалат дека измислува е-пошта што никогаш не билa испратенa. Новиот генератор на слики на Open-AI, Dall-E 3 ги испушта бараните детали, додека новите функции за паметниот звучник Alexa на Amazon не ги оправдаа очекувањата на корисниците, исто така поради многуте грешки.

Ова е знак дека технолошките гиганти брзаат да развијат нови алатки пред да бидат целосно подготвени за широка употреба поради страв од пропуштање (fear of missing out – FOMO). Од друга страна, Big Tech компаниите се свесни за недостатоците на нивните алатки засновани на вештачка интелигенција и велат дека работат на спречување на нивните навредливи или пристрасни изјави.

свет20 часа ago

Македонката Светлана Мојсов, светски познат научник, е избрана меѓу 100-те највлијателни луѓе на планетава според магазинот Тајм

македонија22 часа ago

Комерцијална банка е најпосакуван работодавач во 2023 во категоријата Банкарство и финансии

економија22 часа ago

Ангеловска – Бежоска: Каматната стапка ќе ја намалиме во втората половина од годинава, доколку не се остварат позначителни ризици

македонија2 дена ago

„Алкалоид“ најпосакуван работодавач за 2023 година – апсолутен победник според „Вработување.ком“

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ со донација на течен „Омепразол“ ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

банки5 дена ago

Комерцијална банка прва во земјава воведе тактилни платежни картички прилагодени и за слепи лица

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

свет5 дена ago

Скокнаа цените на нафтата, гасот, бакарот и алуминиумот

регион5 дена ago

Марко Чадеж, Српска стопанска комора: Нашите компании ги мачи финансирањето и недостиг на кадри

македонија5 дена ago

Судбината на фабриката во Бунарџик неизвесна, но можно е и целото производство да се префрли во Македонија

економија5 дена ago

Истражување: Инфлацијата е главен фактор за финансиски стрес

технологии / компании5 дена ago

ЕУ има амбиција да стане „квантна долина на светот“, а хрватски научници имаат голем удел во тоа

економија5 дена ago

„Зелените“ кредити со годишен раст од речиси 30%

македонија5 дена ago

Македонските е-трговци направиле промет од 453 милиони евра лани

свет5 дена ago

Следната година сонцето и нас ќе нѐ стемни

менаџмент / маркетинг5 дена ago

Како да ги демотивирате вработените и избркате најдобрите

свет5 дена ago

Предлог акција за оваа недела: Orlen S.A.