Connect with us

економија

Тодор Анѓушев: треба да се градат електрани од различни обновливи извори, наместо само фотоволтаични

објавено

на

„Моменталниот тренд на приватните инвеститори да градат пред се’ електрани на сончева енергија, може по одреден период да биде неисплатливо и да не одговара на потребите на системот и потрошувачката на пазaрот.“, изјави Тодор Анѓушев, претседател на Групацијата на обновливи извори на енергија при Македонската енергетска асоцијација (МЕА) во Стопанската комора.

Северна Македонија треба да гради што повеќе електрани од обновливи извори на енергија, но тоа да бидат различни извори, наместо само фотоволтаични електрани како што е состојбата во моментот, изјави Тодор Анѓушев, претседател на Групацијата на обновливи извори на енергија при Македонската енергетска асоцијација (МЕА) во Стопанската комора.

На конференцијата на комората, насловена „Економски предизвици во 2023 година: како да го одржиме економскиот раст и да ја трансформираме економијата“, Тодор Анѓушев предупреди дека моменталниот тренд на приватните инвеститори да градат пред се електрани на сончева енергија, може по одреден период да биде неисплатливо и да не одговара на потребите на системот и потрошувачката на пазaрот.

„Во моментот има интерес за изградба на фотоволтаични електрични централи со инсталирана моќност од околу 7 GW, што е многу. Северна Македонија треба да спроведе паметна стратегија и да се стимулираат инвестиции во обновливи извори кои евентуално би можеле да обезбедат базна енергија која е многу важна. Хидроелектрани, кои неоправдано се најдоа на удар како проект, потоа биогасни електрани, гасни, како и учество во некој регионален проект за нуклеарна електрана“, нагласи  тој.

„Многу е важно што побргу да се изгради Чебрен, бидејќи тој е исклучително важен енергетски објект и е електрана од огромен интерес за Македонија и за регионот бидејќи е ревирзибилна електрана“, порача во своето излагање Тодор Анѓушев, претседател на Групацијата на обновливи извори на енергија при Македонската енергетска асоцијација  и управител на  „Мали хидро електрани“ ДОО Скопје и на ЕМС ДОО (Energy Maintenance Solutions), членки на групацијата Феро Инвест.

Анѓушев укажа и дека за побрзо градење електрани од обновливи извори потребно е државата да ги олесни процедурите и да ја подобри регулативата.

економија9 часа ago

Македонска берза ја одржа својата 22-ра Годишна конференција

македонија18 часа ago

ЕДС АД: Овие потрошувачи беа снабдени со чиста и обновлива енергија

технологии / компании22 часа ago

Технолошките гиганти ги претставија своите нови AI алатки

свет22 часа ago

Може ли технолошкиот могул да влијае на светските чувствителни прашања

регион22 часа ago

Што се крие зад новите тензии помеѓу Србија и Косово?

македонија22 часа ago

Пакомак со паметен систем за управување со амбалажниот отпад до одржлив развој

македонија22 часа ago

„Полесно е заедно“: Комерцијална банка донира за подобро јавно здравство

економија22 часа ago

Наместо „трка кон дното“ со даноците, да се вложува во човечки капитал

интервју22 часа ago

Амар Салиу: Продолжува приказната за урбано живеење во ’East Gate Living‘ со Блок Ц

економија22 часа ago

Само во август осигурениците наплатиле пет милиони евра од неживотни осигурувања, за 22% повеќе од лани

интервју1 недела ago

Петар Ниновски: Бреинстер се позиционира како лидер на пазарот со раст од речиси 100% во последните две години

економија1 недела ago

Се возобнови Клубот на одговорни бизниси

банки1 недела ago

Стопанска банка а.д. Битола прослави 75 години работа

банки1 недела ago

ПроКредит Банка прослави 20 години постоење на македонскиот пазар

македонија7 дена ago

Брако ги помогна проектите на Општина Велес со еден милион денари

свет4 дена ago

Европската комисија: Х(Твитер) на Илон Маск стана легло на дезинформации

банки5 дена ago

Ти само орочи, заштедата сама ќе дојде! – ПроКредит со нова понуда за штедење

интервју22 часа ago

Амар Салиу: Продолжува приказната за урбано живеење во ’East Gate Living‘ со Блок Ц

македонија22 часа ago

„Полесно е заедно“: Комерцијална банка донира за подобро јавно здравство

македонија22 часа ago

Зошто цените се високи? Трговците ја префрлаат топката на производителите, тие се правдаат со поскапените инпути

Best CBD Oil for Pain


Best CBD Oil for Anxiety


CBD Gummies


Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil

Best CBD Oil