Connect with us

економија

Трите најголеми банки имаат 42% од вкупната чиста добивка на сите 94 котирани друштва на Македонска берза

објавено

на

Најголеми добивки лани оствариле Стопанска банка – Скопје, 40 милиони евра (+26%); Комерцијална банка 38 милиони евра (+20%); НЛБ Банка 36 милиони евра (+30%); Македонски Телеком 26 милиони евра (-0,74%); Макпетрол 23 милиони евра (+300%); Алкалоид 21,2 милиони евра (+11,8%) и Цементарница Усје 19 милиони евра (-23%)

Трите најголеми банки во Македонија, чиишто акции котираат на Македонската берза имаат вкупно 114 милиони евра чиста добивка во 2021 година, што е речиси 42% од вкупната нето добивка на сите 94 друштва котирани на Официјалниот пазар  Берзата која изнесува околу 274 милиони евра. Акциите на три од друштвата во 2021 се суспендирани од котација.

Најголема добивка има Стопанска банка  – Скопје, нешто над 40 милиони евра, што е за 26% повеќе од 2020 година, следи Комерцијална банка со речиси 38 милиони евра, или за 20% повеќе годината претходно, и трета е НЛБ Банка Скопје со добивка од 36 милиони евра или 30,2% повеќе од лани. Стопанска банка има најголема добивка воопшто меѓу сите стотина котирани друштва.

Извештајот за добивките на котираните друштва во 2021 на Македонската берза, покажува дека освен трите најголеми банки во државава, најголем профит лани оствариле Македонски Телеком, 25,8 милиони евра, што е речиси на исто ниво како и во 2020; следи Макпетрол со 22,9 милиони евра, што е раст од 300% на добивката; Алкалоид со 21,2 милиони евра и раст од 11,8% и Цементарница Усје со добивка од 19 милиони евра, што е за 23% помалку од 2020.


Вкупната добивка на котираните компании во 2021 изнесува 296 милиони евра, што е за 23% повеќе од 2020, вкупната загуба на оние што не работеле профитабилно е 22 милиони евра, и нето ефектот е 274,2 милиони евра, или за 23% повеќе од 2020.

Во 2021 добивки оствариле 73 друштва, а загуби 18, додека во 2020 добивка имале 65, а со загуба работеле 26 друштва.

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?

банки3 дена ago

Потрошувачки кредит на УНИБанка АД Скопје со одлична понуда за рефинансирање и бонус од 1.000 денари при онлајн аплицирање

македонија3 дена ago

„Алкалоид“ АД Скопје со историско достигнување во третманот на рефлуксен езофагитис и ГЕРБ – патентиран првиот Омепразол во течна форма во светот

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

економија6 дена ago

Како работеа домашните инвестициски фондови: Зголемување и на вредноста и на приносите

банки1 недела ago

Комерцијална банка како „Зелен поборник“ ќе пошумува и ќе едуцира

интервју6 дена ago

Стефан Таневски: УАКС обезбедува сличен, ако не и ист, калибар на образование како и најдобро оценетите меѓународни бизнис школи

свет6 дена ago

Пустината под вода

регион6 дена ago

Доаѓаат супер-богати купци на недвижнини од цел свет, сплитска агенција ќе им биде ексклузивен партнер

економија6 дена ago

Движењата на стоковите берзи обратни од оние на финансиските пазари

интервју6 дена ago

Фабрис Перушко: Кога се нафатив да го водам стечајот на Агрокор многумина ми изразуваа сочувство

технологии / компании6 дена ago

Кои се главните предности на генеративната вештачка интелигенција

менаџмент / маркетинг6 дена ago

Кој ќе господари со бизнисот во ниската земјина орбита: Една вселенска станица ќе се пензионира, многу нови ќе се појават

свет2 дена ago

Време ли е за продавање на акциите од Apple?