Connect with us

Uncategorized

Трите најголеми банки со речиси 100 милиони евра вкупна добивка во првите девет месеци – за 23% поголема од лани

објавено

на

Стопанска банка – Скопје и НЛБ Банка имаат речиси идентична нето добивка за првите три квартали, од 33,5 и 33,2 милиони евра респективно, додека Комерцијална банка има добивка од 30 милиони евра.

Трите најголеми банки на македонскиот финансиски пазар оствариле заедно вкупно чиста добивка од речиси 97 милиони евра во првите девет месеци годинава, покажуваат нивните финансиски биланси доставени до Македонската берза. Оваа сума е за 23% поголема во однос на истиот период лани.

Стопанска банка – Скопје и НЛБ Банка имаат речиси идентична нето добивка за првите три квартали, од 33,5 и 33,2 милиони евра респективно, додека Комерцијална банка има добивка од 30 милиони евра. Најголем пораст на добивката има Комерцијална банка, од 36,6%, пред НЛБ Банка со пораст од 21% и Стопанска банка со поголема добивка за 13,7%.

Кај основните приходи на банките, она од што тие заработуваат, ситуацијава е следна: Стопанска банка има најголеми нето приходи од камати во износ од речиси 50 милиони евра, повисоки за 7% и нето приходи од провизии и надоместоци од 10,8 милиони евра, повисоки за 5,2%. Нето приходите од курсни разлики се 1,97 милиони евра, додека останатите приходи од дејноста се 8,35 милиони евра, повисоки за 58%.

НЛБ банка има раст на приходите од камати за 4,7%, на 37,8 милиони евра. Кај приходите од провизии и надоместоци, приходите изнесуваат 15 милиони евра, при што нивниот раст е 4,55%. Нето приходите од курсните разлики се 4,6 милиони евра, или пораст од 60%. Останатите приходи од дејноста се 4,6 милиони евра, овие три квартали помали за 55%.

Комерцијална банка има нето приходи од камати во износ од 34,5 милиони евра (пораст од 16,5%) и нето приходи од провизии и надоместоци од 12,7 милиони евра (пораст од 4,5%). Од курсни разлики банката заработила 3,7 милиони евра, што е за речиси 70% повеќе во однос на лани. Останатите приходи од дејноста изнесуваат 12,4 милиони евра, речиси на идентично ниво како во 2021.

банки7 часа ago

НЛБ Банка прогласена за „Банка на годината за 2022“ од The Banker

регион15 часа ago

Хрватска ИТ компанија е меѓу трите најдобри во Европа што излегле на берза лани

економија18 часа ago

Владата најави привремен данок на екстра профит за фирмите

економија2 дена ago

Ковачевски: Нема да се воведе прогресивно оданочување

регион2 дена ago

Тендерски повик за EU4Green

македонија3 дена ago

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ додели 40 нови стипендии за учебната 2022/2023

економија3 дена ago

НЛБ го враќа лизингот во понудата, Lease&Go доаѓа на македонскиот пазар

македонија4 дена ago

In Memoriam: Почина неврохирургот д-р Јовица Угриновски

свет4 дена ago

Скапо ви е месото? Јадете штурци. Ланец супермаркети во В. Британија би понудил инсекти како евтин оброк

економија4 дена ago

Здружување на силите: А1 Македонија и Триглав нудат осигурување на домот со А1 Combo

економија5 дена ago

Истражување: кои се најпознати прехранбени брендови на македонскиот пазар?

банки5 дена ago

Од први јануари македонските банки добиваат конкуренција: и други компании ќе нудат платежни услуги

македонија5 дена ago

Отец Оливер Петровски – Маж на годината за 2022 во избор на социјалните медиуми

македонија5 дена ago

Вработените на dm дрогерие маркт, волонтери и институционални партнери пошумија 10 хектари земја

регион2 дена ago

Тендерски повик за EU4Green

свет4 дена ago

Скапо ви е месото? Јадете штурци. Ланец супермаркети во В. Британија би понудил инсекти како евтин оброк

македонија4 дена ago

In Memoriam: Почина неврохирургот д-р Јовица Угриновски

економија4 дена ago

Здружување на силите: А1 Македонија и Триглав нудат осигурување на домот со А1 Combo

македонија3 дена ago

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ додели 40 нови стипендии за учебната 2022/2023

економија3 дена ago

НЛБ го враќа лизингот во понудата, Lease&Go доаѓа на македонскиот пазар