Connect with us

економија

Успешната работа на У.О. на „Алкалоид“ наградена со уште еден мандат: за 6 години пораст на продажбите од 65% и на добивката од 100%

објавено

на

Во текот на последниот мандат на членовите на Управниот одбор на АЛКАЛОИД АД Скопје, во период од 6 години, вкупните консолидирани продажби на компанијата пораснаа за 80 милиони евра – од 127,6 милиони евра во 2015 година достигнаа 207,6 милиони евра во 2021 година. Инвестициите во основни средства во истиот период надминаа 105 милиони евра.

Поради истекот на мандатот на членовите на Управниот одбор на АЛКАЛОИД АД Скопје, Надзорниот одбор донесе одлука за избор на членови на Управниот одбор.

За членови на Управниот одбор на АЛКАЛОИД АД Скопје повторно се избрани лицата:

1. Живко Мукаетов,

2. Милкица Глигорова,

3. Ѓорѓи Јованов,

4. Ќире Ицев,

5. Виктор Стојчевски.

Членовите на Управниот одбор се избрани за период од шест (6) години сметано од

21.11.2022 година.

Членот на Управниот одбор на АЛКАЛОИД АД Скопје, Живко Мукаетов, се именува за

Претседател на Управниот одбор на АЛКАЛОИД АД Скопје.

Претседателот на Управниот одбор на АЛКАЛОИД АД Скопје го застапува Друштвото во односите со трети лица, без ограничување, и носи назив Генерален директор.

Во текот на последниот мандат на членовите на Управниот одбор на АЛКАЛОИД АД Скопје, во период од 6 години, вкупните консолидирани продажби на компанијата пораснаа за 80 милиони евра – од 127,6 милиони евра во 2015 година достигнаа 207,6 милиони евра во 2021 година. Инвестициите во основни средства во истиот период надминаа 105 милиони евра. Нето-добивката порасна речиси двојно – од 10,8 милиони евра во 2015 година, во 2021 година достигна 21,2 милиони евра, т. е. остварен е просечен годишен раст од 12 %.

Горенаведените резултати овозможија континуиран раст на повратот на инвестицијата за акционерите, во форма на дивиденда. Во периодот од 2015 до 2021 година дивидендата имаше просечен пораст од 12 % годишно, односно од 207 денари нето-дивиденда од акција во 2015 година, во 2021 година достигна 396 денари.

економија12 часа ago

Се возобнови Клубот на одговорни бизниси

start up5 дена ago

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор

технологии / компании5 дена ago

Вештачката интелигенција носи нови промени

регион5 дена ago

ЕУ го избегна првиот куршум од Путин, но сè уште е жедна за евтин гас

македонија5 дена ago

„Вештини за успех“ на Пивара Скопје за полесно вработување на младите

македонија5 дена ago

Фондацијата Телеком за Македонија и УНИЦЕФсо младинска кампања за безбеден интернет

интервју5 дена ago

Горан Паунов: Лидери сме на пазарот за фотоволтаични  решенија по системот “клуч на рака“

економија5 дена ago

Компанијата Пантелеон ГС расте брзо, но и враќа кон заедницата

економија5 дена ago

Владата ќе „гони“ залетани трговци

интервју5 дена ago

Иван Штериев: Берзата може да се вклучи и во сегментот на пазарот на државни хартии од вредност

економија5 дена ago

Компанијата Пантелеон ГС расте брзо, но и враќа кон заедницата

интервју5 дена ago

Горан Паунов: Лидери сме на пазарот за фотоволтаични  решенија по системот “клуч на рака“

интервју5 дена ago

Иван Штериев: Берзата може да се вклучи и во сегментот на пазарот на државни хартии од вредност

македонија5 дена ago

„Вештини за успех“ на Пивара Скопје за полесно вработување на младите

економија5 дена ago

Владата ќе „гони“ залетани трговци

македонија5 дена ago

Фондацијата Телеком за Македонија и УНИЦЕФсо младинска кампања за безбеден интернет

регион5 дена ago

ЕУ го избегна првиот куршум од Путин, но сè уште е жедна за евтин гас

свет5 дена ago

Како Тесла и Кинезите им го украдоа шоуто на германските брендови

технологии / компании5 дена ago

Вештачката интелигенција носи нови промени

start up5 дена ago

Шест препреки за стартапите во потрага по инвеститор